Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κοράκια» εποφθαλμιούν τα ελληνικά κοιτάσματα

Τα θαλάσσια οικόπεδα – φιλέτα και ο κίνδυνος ξεπουλήματος

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα με στρατηγική σημασία, λόγω θέσης και status, για τη διέλευση των ενεργειακών δικτύων. Μαζί με την Κύπρο, αποτελούν μία τεράστια «ενεργειακή αποθήκη», με πολύ πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον κυβερνήσεων, με πρώτη εκείνη των ΗΠΑ, αλλά και εταιρειών – παγκόσμιων κολοσσών της πετρελαϊκής αγοράς.

Το πλεονέκτημα των ελληνικών υδρογονανθράκων, όμως, κινδυνεύει «να καεί», αν η κυβέρνηση δεν το αξιοποιήσει όπως πρέπει, στην πραγματική αξία δηλαδή που έχουν τα θαλάσσια οικόπεδα – φιλέτα της ευρύτερης περιοχής μας και τα οποία ήδη ορέγονται οι «σύμμαχοί» μας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εδώ προκύπτει από τι κατά πόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να διεκδικήσουν στην πράξη την αποσύνδεση των υποθέσεων της οικονομικής στήριξης της χώρας από τους δανειστές της από τη μία και της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της, όπως η ίδια επιθυμεί, από την άλλη.
Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου απλά. Η απειλή του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου έναντι «πινακίου φακής», με πρόσχημα τη βοήθεια στη χώρα μας για την οικονομική κρίση, προβάλλει έντονα και σε διάφορα επίπεδα.

Πρώτος κίνδυνος τον οποίον επισείουν οι «σύμμαχοι», προκειμένου να υφαρπάξουν τα ελληνικά πετρέλαια, ο τουρκικός. Ήδη, τα περί ελληνικής ΑΟΖ, τμήμα της ευρωπαϊκής, (που ο κ. Σαμαράς τα έχει επικαλεστεί πριν από πολλούς μήνες) ακούγονται όλο και λιγότερο.
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν, διαμήνυσε ήδη στον έλληνα «πρωθυπουργό» ότι οι λύσεις στο θέμα της εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων του Αιγαίου και των Κυπριακών, πάνε πακέτο με το Κυπριακό και όλες οι πλευρές πρέπει να βιαστούν πριν προλάβουν οι εξελίξεις να τις ξεπεράσουν.
Πιο ολοφάνερη απειλή δεν έχει εκτοξευτεί.

Και το ερώτημα για την Ελλάδα παραμένει τόσο απλό, όσο και δύσκολο να απαντηθεί, καθώς είναι καθοριστικό για το μέλλον της.
Θα συνεχίσει στη λογική που συνήθισε τα τελευταία χρόνια του ξεπουλήματος όσο – όσο του εθνικού της πλούτου και των «ασημικών» της, για να εξασφαλίσει «ενέσεις διάσωσης» ή θα αποφασίσει να παίξει επιτέλους το «μεγάλο χαρτί» της «χρυσοφόρας ενεργειακής αποθήκης», που μπορεί, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά και αποτελεσματικά, να της αλλάξει για πάντα τη μοίρα;

Πηγή εφημ. PressTime


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αναλυσεις επι αναλυσεων σ ολο το διαδικτυο....Το ζουμι ειναι τα κοιτασματα. Αυτο ηταν εξ αρχης και γι αυτο τραβαμε οσα τραβαμε. Εχετε δει κανενα κρατος που εχει κοιτασματα, πλουτο, να ευημερει ο λαος;Λιγοι γινονται παμπλουτοι κι οι υπολοιποι κοιτανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδιωτικη πληροφορηση απο καποιον μακαριτη που χρηματισε διερμηνεας υψηλων προσωπων :
    " ... η Ελλαδα (ξε-) πουληθηκε το 1955..."
    Πως, ποιος... δεν γνωριζω. Το 55 συνεβησαν πολλα σημαντικα. Καποιος "ιστοριο-ποντικας" θα μπορούσε να ψαξει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.istorikathemata.com/2011/10/1955-5-1955.html
      Η πολιτική κρίση του 1955 και η ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην εξουσία.
      Ιδού οι ξεπουλητάδες!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]