Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο υβριδικός πόλεμος του Πούτιν

Οι ανορθόδοξες μέθοδοι που ακολουθεί το Κρεμλίνο, ανησυχούν το ΝΑΤΟ

Οι οικονομικές πιέσεις, στρατιώτες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό που όμως δεν φορούν εθνόσημα, επιβολή κυρώσεων, προπαγάνδα, κυβερνοπόλεμος, κατασκοπεία. Αυτή είναι, όπως όλα δείχνουν, η νέα μορφή που έχουν οι συγκρούσεις σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ ονομάζει αυτό το νέο φαινόμενο «υβριδικό πόλεμο» και θεωρεί ότι κύριος εκφραστής αυτού του είδους πολέμου είναι η Ρωσία.

Η Συμμαχία έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, αποφεύγοντας τυχόν εμπρηστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να ανεβάσουν κι άλλο το θερμόμετρο με τη Μόσχα. Στο παρασκήνιο, όμως, το επιτελείο του φαίνεται ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις νέες τακτικές που παρουσιάζει ο πρόεδρος τη ςΡωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην προσπάθειά του να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει, αναφέρουν οι “Financial Times”. Το θέμα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στη Σύνοδο του ΝΑΣΤΟ που θα συγκληθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία. Η Σύνοδος αυτή θα είναι η πιο σημαντική που έχει πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.

Ενδεικτικές είναι οι πιέσεις που έχει ασκήσει στο παρελθόν η Μόσχα στο Κίεβο όσον αφορά το θέμα της ενέργειας. Η χρήση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ουκρανία και την Ευρώπη ως μέσου πολιτικής πίεσης έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια χαρακτηριστικό παράδειγμα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Κρεμλίνο για να ασκήσει μεγαλύτερο επιρροή.
Παράλληλα, το παράδειγμα των στρατιωτών με τις πράσινες στολές χωρίς εθνόσημα που είχαν εμφανιστεί στην Κριμαία προτού προσαρτηθεί η Χερσόνησος στη Ρωσία αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες εκφράσεις αυτής της νέας στρατηγικής σκέψης περί αύξησης της επιρροής και διενέργειας υβριδικού πολέμου.

Τα τελευταία περίπου 200 χρόνια είχαν διαμορφωθεί συγκεκριμένοι κανόνες για το τι σημαίνει σύγκρουση. Όμως το να στέλνει μία χώρα στρατιώτες που φορούν στολές οι οποίες δεν υποδηλώνουν την εθνικότητά τους, να αρνείται ευθέως την ύπαρξή τους υποστηρίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει μία στολή σε ένα κατάστημα και στη συνέχεια να τους απονέμει μετάλλια έχει πάρα πολλά χρόνια να καταγραφεί, σχολίαζε στη Βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής διεθνών υποθέσεων της ομάδας σκέψης Royal United Services Institute που εδρεύει στο Λονδίνο, Τζόναθαν Εϊάλ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις πρακτικές προπαγάνδας που ακολουθεί η Μόσχα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνουν επίσης οι “Financial Times”. Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται ότι ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, σύμφωνα με στελέχη βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία ο έλεγχος αυτός έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτικός.

Πλέον, μετά το παράδειγμα της Ουκρανίας υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να αρχίσουν να εφαρμόζονται ανάλογες πρακτικές σε χώρες που βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στη Δύση, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική. Παράδειγμα γι αυτό αποτελεί η Βουλγαρία, όπου πρόσφατα η ρωσική εταιρεία κολοσσός Gazprom απαίτησε να περάσουν νέοι ενεργειακοί νόμοι στη χώρα. Η Ρωσία, επίσης, κρατά σκληρή στάση σε θέματα εμπορίου με τη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική θέση.

Πηγή εφημ. «Τα Νέα»

Σχόλιο ιστολογίου: Παραδόξως το άρθρο αποφεύγει να αναφερθεί στις ευρύτατες ψυχολογικές επιχειρήσεις - προπαγάνδας που εφαρμόζει η Δύση μέσω των δυτικών ΜΜΕ, στα οποία αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στις δολοφονικές επιθέσεις του ουκρανικού στρατού (αλλά και των ακροδεξιών - ναζιστών που μάχονται ως "εθελοντές") κατά αμάχων, που γίνονται στόχοι βομβαρδισμών αλλά και στυγνών δολοφονιών μέσα στους δρόμους των πόλεων που κατοικούν...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]