Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η διεθνής αστάθεια μας επηρεάζει

Γράφει ο Νίκος Ξυδάκης

Η ουκρανική κρίση αποτελεί ίσως προοίμιο για τον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, ενώ δεν λείπουν οι αναλυτές που μιλούν για περιβάλλον ανάλογο του 1914, στις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Άλλοι πάλι, βλέπουν ως ακόμη πιο επικίνδυνο πεδίο ανάφλεξης τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα το υπό διαμόρφωση χαλιφάτο τω ακραίων σουνιτών: επαναχαράσσονται σύνορα, διεξάγονται εθνοκαθάρσεις, αναδιατάσσονται ραγδαία συμμαχίες.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις έξι χρόνια από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η αστάθεια έχει μεταφερθεί εν πολλοίς από τις αγορές στα κράτη και στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Οι μεγάλοι ηττημένοι είναι οι λαοί, οι άνθρωποι από την Ουκρανία έως τη Συρία, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Λιβύη. Πόνος, θάνατος, προσφυγιά.

Αυτή η αστάθεια επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη και όχι μόνον οικονομικά.
Κλονίζεται καίρια όλη η μεταψυχροπολεμική ισορροπία, ήδη επισφαλής μετά την εισβολή στο Ιράκ Η Τουρκία, φερ’ ειπείν, απειλείται σοβαρά με απόσπαση εδαφών από το αναδυόμενο κουρδικό κράτος, η ίδρυση του οποίου ενθαρρύνεται από τον διεθνή παράγοντα. Ασφαλώς η Τουρκία δεν μπορεί μόνη της να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, αλλά ο θριαμβευτικά εκλεγείς πρόεδρος Ερντογάν δεν μπορεί να συνδέσει την προσωπική του κορύφωση, με μία εθνική συρρίκνωση… Πολύ περισσότερο που η μακρά πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε με οράματα νεοοθωμανικής ηγεμονίας επί του ισλαμικού κόσμου.

Αποξενωμένη από ισχυρές συμμαχίες και κινούμενη πάντα στον τροχιά σουλτανικών φιλοδοξιών του Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να μεταφέρει τις ηγεμονικές της αξιώσεις, επικαιροποιημένες, προς Δυσμάς, προς τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κορυφωθείσα αδιαλλαξία της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι ένα σημάδι.
Φυσικά, όλα αυτά είναι υποθέσεις, αλλά η εξασθενημένη οικονομικά Ελλάδα δεν έχει περιθώριο και για διπλωματικές ή άλλες περιπέτειες.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αγρυπνούν…

Πηγή εφημ. «Καθημερινή»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]