Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναλάβουν “δράση” στη Συρία

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να “δράσουν” σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής κατά της Αμερικής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, γράφει σήμερα η Wall Street Journal. 

Προειδοποιώντας για τους κινδύνους του Ισλαμικού Κράτους, το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία πιθανόν να είναι απαραίτητη, μετά τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες που σταμάτησαν την προέλαση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ κι ενώ η Δύση είναι συγκλονισμένη από την ωμή εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.
Χθες, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει επίσης ότι πιθανόν να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

“Αν δούμε μια συνωμοσία κατά των Αμερικανών, μια απειλή για τις ΗΠΑ απ’ οπουδήποτε, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα κατά της απειλής αυτής”, δήλωσε ο Μπεν Ροντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
“Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές: αν επιτίθεστε στους Αμερικανούς, θα σας αναζητήσουμε όπου κι αν βρίσκεστε, και αυτός θα είναι ο στόχος του σχεδιασμού μας τις προσεχείς ημέρες”.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η προετοιμασία επιθέσεων εναντίον “πολύ σημαντικών στόχων”, όπως ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης μπορεί να διαρκέσει από “μία ώρα έως μια εβδομάδα. Αν πρόκειται για στρατόπεδα εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε επίθεση πολύ σύντομα”, τόνισε.

Μετά την ίδρυση ενός χαλιφάτου στα τέλη Ιουνίου, το Ισλαμικό Κράτος προέλασε σε περιοχές και πρόσθεσε μια λωρίδα του βορείου Ιράκ στα εδάφη που έχει καταλάβει στην ανατολική Συρία.
Απέναντι στην προέλαση αυτή, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών για να βοηθήσει τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στο βορρά της χώρας. Ωστόσο αν η Ουάσινγκτον χρειαστεί να αρχίσει στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, αυτό θα σημάνει αλλαγή στην επιφυλακτική στάση που τηρεί στη συριακή σύγκρουση.

Ο απολογισμός του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος μαίνεται εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο για να ξεπεράσει τους 191.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η  Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε υποστηρικτές των τζιχαντιστών στη Συρία
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέβαλε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα τα οποία όπως ανέφερε συγκαταλέγονται στους βασικούς χρηματοδότες του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Άμπντουλ Μόχσεν Αμπντάλα Ιμπραχίμ αλ Σάριχ, 29 ετών, είναι ένα από σημαντικότερα πρόσωπα όσον αφορά τη «διαμόρφωση της στρατηγικής» του Μετώπου αλ Νόσρα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στο παρελθόν, ο ίδιος ηγείτο ενός δικτύου χρηματοδότησης της αλ Κάιντα που έδρευε στο Ιράν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε επίσης τον Χαμίντ Χαμάντ Χαμίντ αλ Άλι, 53 ετών, που όπως ανέφερε έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να αγοραστούν όπλα και προμήθειες και ότι συντόνιζε δωρεές για το Μέτωπο αλ Νόσρα στο Κουβέιτ. Ο Άλι φέρεται επίσης ότι οργάνωνε τα ταξίδια νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών στη Συρία.

Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται σε εκείνες που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 15η Αυγούστου σε υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους και του Ισλαμικού Μετώπου.

Ασύλληπτο το τίμημα αίματος στη Συρία
Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνει ο αριθμός όσων έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο που έχει ρημάξει τη Συρία: Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί του πολέμου των τρεισήμιση χρόνων έφτασαν τον Απρίλιο τους 191.369.

Θεωρείται μάλιστα πιθανότερο πως ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε την έκθεσή της για τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και τον Απρίλιο. Από τον αριθμό έχουν εξαιρεθεί επιπλέον 51.953 θάνατοι για τους οποίους δεν υπήχαν αρκετά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιβεβαιωμένους θάνατους καταγράφηκαν στο τελευταίο δωδεκάμηνο που εξετάστηκε -κάτι που δημιουργεί ανησυχίες πως, εάν διατηρήθηκε η «τάση», οι νεκροί μετά τον Απρίλιο φουσκώνουν περισσότερο τον συνολικό αριθμό.

«Σχηματίζεται μία εικόνα σκοτωμών και βασανιστηρίων σε έναν πόλεμο που έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ της διεθνούς κοινότητας» σχολίασε η Ναβί Πιλάι, επικεφαλής της σχετικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται κατά σειρά στην ευρύτερη αγροτική περιοχή γύρω από τη Δαμασκό (39.393), το Χαλέπι (31.932), τη Χομς (28.186), την Ιντλίμπ (20.040), την Νταραά (18.539) και τη Χαμά (14.690).

Συγκλονιστικός ο αριθμός των παιδιών
Οι θάνατοι 8.803 ανηλίκων, εκ των οποίων 2.165 παιδιά μικρότερα των δέκα ετών, έχουν καταγραφεί αλλά ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανόν μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η ηλικία των θυμάτων δεν έχει τεκμηριωθεί στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η τρίτη αυτή μελέτη της Ύπατης Αρμοστείας διεξήχθη με τη χρήση ενός συνδυασμένου καταλόγου 318.910 θανάτων που έχουν τεκμηριωθεί και αναγνωριστεί πλήρως, με τα ονόματα των θυμάτων, την ημερομηνία και τον τόπο θανάτου τους.

Όλες οι δολοφονίες για τις οποίες υπήρχαν αναφορές που όμως δεν περιελάμβαναν τουλάχιστον τα τρία αυτά στοιχεία —συνολικά 51.953— αποκλείστηκαν από τον κατάλογο, ο οποίος καταρτίστηκε βάσει δεδομένων από πέντε διαφορετικές πηγές: τη συριακή κυβέρνηση (έως τα τέλη Μαρτίου του 2012), του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2013), του Συριακού Κέντρου Στατιστικής και Έρευνας, του συριακού Δικτύου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κέντρου Τεκμηρίωσης των Παραβιάσεων.
Η Πιλάι επανέλαβε ότι υπάρχουν "σοβαροί ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν επανειλημμένα εν πλήρη ατιμωρησία" και εξέφρασε λύπη που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προσφεύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

"Το γεγονός ότι όχι μόνο αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκεί τόσο πολύ καιρό, χωρίς προοπτική να τερματιστεί, αλλά ότι σήμερα έχει τόσο φοβερές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πέρα από τα σύνορα, στο βόρειο Ιράκ, και ότι οι βιαιότητες επεκτείνονται επίσης στον Λίβανο, συνιστά ένα πραγματικό κατηγορητήριο κατά της εποχής που ζούμε".

"Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρά μέτρα για την παύση των μαχών και την αποτροπή των εγκλημάτων, πρωτίστως σταματώντας να τροφοδοτούν με όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό αυτή τη μνημειώδη ανθρώπινη καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς", τόνισε η Πιλάι.

Πηγές REUTERS, ANA-MPA-AFP - Geopolitics & Daily News

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]