Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πρόβλημα του Ισλαμικού Χαλιφάτου κλιμακώνει τις αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ με χθεσινή ανακοίνωση τους από το στόμα του Chuck Hagel , γενικού γραμματέα εθνικής άμυνας έδειξαν πώς πλέον σκέφτονται έντονα την κλιμάκωση ενεργειών στο Πεντάγωνο.

«Islamic State militants are an imminent threat to every interest we have, whether it's in Iraq or anywhere else. ISIL is as sophisticated and well-funded as any group that we have seen. They're beyond just a terrorist group. They marry ideology, a sophistication of strategic and tactical military prowess. They are tremendously well-funded. Oh, this is beyond anything that we've seen. So we must prepare for everything
Η χρήση της επιθετικής γλώσσας και οι ανοιχτές επιλογές που δηλώθηκαν δημόσια σε δημοσιογράφους του REUTERS σε συνέντευξη του στο Πεντάγωνο, δείχνουν πώς στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει και σκέφτονται πολύ σοβαρά στρατιωτική επέμβαση. Όμως αυτό δεν θα γίνει αν δεν συμβούν και τα παρακάτω.

1. Η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ. Ήδη οι Γάλλοι καλούν τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να σκεφτούν την απειλή του Ισλαμικού χαλιφάτου και να βοηθήσουν στην διάλυση του πριν αυτό φτάσει να γίνει απειλή. Ήδη άλλωστε έχει βάλει χέρι στο οπλοστάσιο της Συρίας και του Ιράκ, όπου πολλοί πιθανολογούν την πρόσβαση τους σε «βιο-χημικά όπλα» που δεν έχουν ακόμα ετοιμαστεί για πολεμική χρήση.
Έτσι παροτρύνει την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους του Ιράκ από όλη την Ε.Ε. με επιστολή στην Catherine Ashton, αλλά με σαφή επισήμανση πως δεν θα μετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις διά στόματος του Eric Denécé (μέλος του Centre for Intelligence Research --CF2R--, think-tank):

«France can’t do much [for the Kurds] compared with what the Americans can do.We are already heavily committed in Africa, where the bulk of our military equipment is needed.“But it is a significant political and diplomatic gesture [to encourage the EU to support the Kurds.

Από την άλλη τόσο η Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν πώς πρέπει πραγματικά να γίνει αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στους Κούρδους αλλά και εκείνοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά σε κάποιο πόλεμο που θα κοστίσει σε ζωές και χρήματα, ειδικά απέναντι σε ένα εχθρό που έχει πλοκάμια μέχρι και το εσωτερικό των χωρών τους.

2. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι χώρες της Ε.Ε. ανησυχούν για την παρουσία κοιμώμενων και ενεργών πυρήνων της ISIS στις χώρες τους. Μια ενεργή συμπλοκή με το Ισλαμικό Χαλιφάτο , μπορεί να αποτελέσει «σκανδάλη προβλημάτων» στο εσωτερικό τους(μέχρι και στην Ελλάδα είδαμε αντίστοιχες εικόνες).

Η αντιμετώπιση μιας απειλής ισλαμικού χαρακτήρα εντός συνόρων μπορεί να αποτελέσει γόρδιο δεσμό και να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με πολλές χώρες (μέσα σε αυτές και η Ελλάδα), όπου δεν είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια «Πέμπτη φάλαγγα». Κανείς δεν θέλει άλλωστε να δει εικόνες σαν και αυτές από την ταινία SIEGE , όπου όλοι οι Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονταν σε σημεία ελέγχου και φυλάκισης καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να απομονωθούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία. 

Ήδη στην Γαλλία υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση από το Ισλαμικό στοιχείο, στο Βέλγιο σχεδόν έχει επικρατήσει Σαρία, στην Γερμανία υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πληθυσμού μουσουλμανικής θρησκείας ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο , στρουθοκαμηλίζουν, καθώς είναι γνωστό πώς πολλά Ισλαμικά κέντρα εκεί είναι τα σχολεία υποδοχής για τρομοκράτες από κάθε γωνιά της Ασίας και Αφρικής.

Όμως όλα αυτά είναι κάτι που κατά την γνώμη μας, είναι πολύ δευτερεύοντα. Η απειλή της ISIS μπορεί να μην είναι ορατή αυτή την στιγμή σε διεθνές επίπεδο και σίγουρα η επιρροή της είναι περιορισμένη στην περιοχή που λειτουργεί ενώ τα «πλοκάμια» της αν και βρίσκονται ήδη σε χώρες που είπαμε παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή που να αισθάνεται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανασφαλείς. Όμως σε τέτοιες καταστάσεις , πρέπει να ξέρουμε πώς τέτοια προβλήματα πρέπει να λύνονται νωρίς. 

Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεσοβέζικες λύσεις και ούτε έχει περιθώριο πλέον η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια.
Λύσεις υπάρχουν και τις έχει κάνει πραγματικότητα τόσο το Ισραήλ, όσο και η Ρωσία και η Αυστραλία. Ελεγχόμενη ροή μεταναστών, εξοντωτικός έλεγχος κατοίκων με μουσουλμανική ταυτότητα που έχουν βρεθεί σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση ανθρώπων που θεωρούνται ηγέτες τρομοκρατών. Πέραν αυτού υπάρχει ελεγχόμενη ροή πληροφορίας προς το κοινό , με κύριο σημείο προσοχής την Εθνική Ασφάλεια αλλά και την διαβάθμιση επιχειρήσεων που είναι εν ενεργεία προς αντιμετώπιση πυρήνων Τζιχαντιστών.

Το καταληκτικό σημείο και συμπέρασμα για εμάς, είναι ότι το πρόβλημα υπάρχει και μεγαλώνει, το ότι οι απειλούμενες χώρες πρέπει να «λερώσουν τα χέρια τους», ενώ θα πρέπει να δοθεί χώρος και για χώρες όπως οι τελευταίες (Ισραήλ, Ρωσία, Αυστραλία) να μετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των Ισλαμιστών της Τζιχάντ , για να δοθεί το μήνυμα πώς ο σκοταδιστικός μεσαίωνας μιας φανατικής ερμηνείας της Μουσουλμανικής θρησκείας έχει χώρο μόνο στο παρελθόν.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
IISCA group/think tank.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]