Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνούν μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Ένας πρόχειρος απολογισμός της θητείας διακυβέρνησης της ΝΔ αρκεί για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός ότι Σαμαράς και Βενιζέλος κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με e-mails της τρόικας και με νομοσχέδια που έρχονται γραμμένα. απ' έξω , από ξένα δικηγορικά γραφεία.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) αντικαθιστούν τη νομοθετική εξουσία, (ν)τροπολογίες με οσμή διαπλοκής ψηφίζονται με διαδικασίες-εξπρές, το υπουργικό συμβούλιο είναι διακοσμητικό όργανο, ενώ πληθώρα «σκοτεινών» υποθέσεων προς έλεγχο παραμένει στα συρτάρια.

Επειδή η κυβέρνηση αρέσκεται στο να παρουσιάζει μόνο αυτά που τη συμφέρουν καλό είναι να παραθέσουμε τον κάτωθι που είναι ένα μόνο μέρος του απολογισμού από το έργο που δεν έχει προσφέρει η κυβέρνηση:
Από τον Ιούνιο του 2012 που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ο Αντώνης Σαμαράς:

- Έχει μιλήσει όλες κι όλες 5 φορές!
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει όλες κι όλες πέντε φορές μέσα στη Βουλή. Αποφεύγει να πηγαίνει διότι όπως λέει ο ίδιος δεν μπορεί να ακούει τις βαριές εκφράσεις που του προσάπτει σε προσωπικό επίπεδο η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας. Είναι προφανές ότι η δικαιολογία αυτή ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας και πρωτοτυπίας, αφού κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν την έχει επικαλεστεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτό το «Δεν πάω στη Βουλή γιατί με βρίζει ο Τσίπρας.» είναι ομολογουμένως πρωτόγνωρο.
Η τρίτη φορά που είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή το 2013 ήταν κατά την προ ημερησίας συζήτηση που είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα των αγροτών (26.2.13), ενώ το 2012 «τίμησε» το Κοινοβούλιο μόνο δύο φορές, τις ελάχιστες υποχρεωτικές κατά τον Κανονισμό: μία στις προγραμματικές δηλώσεις τής νέας τότε κυβέρνησης τον Ιούνιο και μία τον Νοέμβριο, κλείνοντας τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

- Δεν απαντά σε καμία ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μηδενική είναι η σχέση του σημερινού πρωθυπουργού και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η περίφημη Ωρα του Πρωθυπουργού κάθε Παρασκευή πρωί στη Βουλή άτυπα καταργήθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης στη Μεταπολίτευση που δεν έχει απαντήσει ούτε μία φορά στις επίκαιρες ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

- Δεν συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο
Λάμπουν δια της. απουσίας τους οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου που αποτελεί -θεωρητικά- το ανώτατο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας. Όλες κι όλες οι σημαντικές και ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού ήταν μόνον δύο!!!
Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου μαζί με έναν πυρήνα πολύ στενών συνεργατών τους, ενώ οι υπουργοί καλούνται πολύ συχνά να υλοποιήσουν προειλημμένες αποφάσεις.
Το Υ.Σ. έχει πραγματοποιήσει μόνο δύο κανονικές συνεδριάσεις για πολιτικά ζητήματα: μία για τις σημαντικές αποφάσεις του Eurogroup που προβλέπουν την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους (28.11.12) και μία για το ΕΣΠΑ (15.2.13). Οι άλλες πέντε συνεδριάσεις έγιναν είτε για εθιμοτυπικούς λόγους (μετά τις εκλογές και μετά τους ανασχηματισμούς) είτε για διαδικαστικούς λόγους (επιλογή ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων, ελληνική προεδρία της Ε.Ε.).

- Κυβερνά μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π).
Από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα έχει εκδώσει 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πάντα με το πρόσχημα των «εκτάκτων συνθηκών» που στα χρόνια του Μνημονίου φαίνεται να έγιναν μόνιμες.
Το Σύνταγμα (άρθρο 44) προβλέπει την έκδοση ΠΝΠ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, μόνο όμως «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», δηλαδή φυσικών καταστροφών και πολεμικών συρράξεων και όχι για επιβολή «χαρατσιών» και περικοπή εισοδημάτων. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ «έκτακτης ανάγκης».
Η 20ή ΠΝΠ ήταν η μοιραία που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την έως τότε τρικομματική κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ ίσχυσε για τρεις μήνες, όπως προβλέπεται, και στη συνέχεια καταργήθηκε αυτόματα, καθώς δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή.
Εκτός των ΠΝΠ, μόνιμο φαινόμενο έχουν γίνει και οι «φωτογραφικές» τροπολογίες που κατατίθενται την τελευταία στιγμή σε άσχετα νομοσχέδια αλλά και οι ψηφοφορίες επί νομοσχεδίων εκατοντάδων σελίδων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

- Έβαλε στο συρτάρι όλες τις θολές υποθέσεις
Σε ότι αφορά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί διαφάνειας και περί μαχών κατά της διαπλοκής αξίζει να σημειώσουμε ότι 90 υποθέσεις δικογραφιών κατά στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπήκαν στα συρτάρια! Παράλληλα απορρίφθηκαν τρεις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές (μνημονία, υποβρύχια, ΕΡΤ).
Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ παραγωγής κυβερνητικού έργου, αφού δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαχειρίζεται εντολές της τρόικας.

Πηγή EfSyn

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]