Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Γαλλίας!

Προάγγελος πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη;

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπέβαλε στον πρόεδρο της χώρας την παραίτηση της κυβέρνησης, βλέποντας οτι η δημοτικότητά του όπως και αυτή του Ολάντ βρίσκεται στα ταρταρα!

Η νέα κυβέρνηση θα παρουσιαστεί την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Φρανσουά Ολάντ, μεταδίδει το Reuters.

Ο πρωθυπουργός Βαλς, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, μετά τις κακές επιδόσεις των σοσιαλιστών του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές, κατηγόρησε τον Μοντμπούρ ότι περνά την «κίτρινη γραμμή» μετά την έντονη κριτική του δεύτερου για τα μέτρα λιτότητας που στραγγαλίζουν όπως είπε την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.

Ο Μοντμπούρ κατά την συνάντηση σοσιαλιστών στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει μια «δίκαιη και υγιής αντίσταση» στις «υπερβολικές εμμονές των Γερμανών συντηρητικών».

Επιπλέον, ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» υποστήριξε «πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς» και πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να άγεται και να φέρεται».

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Υπ. Οικονομίας της Γαλλίας οτι η Γερμανία εγκλωβίστηκε στη λιτότητα που η ίδια επέβαλε, με τον Γάλλο πρωθυπουργό να αδειάζει τον Υπουργό του λίγο αργότερα και να αποδεικνύει την αδιέξοδη και καταστροφική οικονομική πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Ολάντ.

Πρόκειται για την αρχή ενός ντόμινο που θα επηρεάσει τις κυκυβερνήσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Με δεδομένο ότι η παραίτηση της Γαλλικής κυβέρνησης έγινε εξαιτίας της επιβαλλόμενης καταστροφικής ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν "παρενέργειες" στον ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί έπειτα από την επιθετική - καταστροφική πολιτική του Βερολίνου.

Λαγκάρτ σε Μέρκελ: Σταμάτα την λιτότητα

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ρόλο κινητήρα στην “επίπονη”, όπως την χαρακτήρισε, οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, σύμφωνα με συνέντευξή της που μεταδόθηκε σήμερα από την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

“Αυτό που είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, είναι να συμμετέχει με εντατικό τρόπο στην κίνηση ανάκαμψης. Έχει τα μέσα για να το πράξει”, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη διεθνή αξιωματούχο, η Γερμανία διαθέτει πράγματι “περιθώρια ελιγμών”, όπως έδειξαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη χώρα.

“Διαπιστώνει κανείς ότι κατά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις προέκυψαν περιθώρια ελιγμών. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα διευρυνθεί και θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη”, πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Λε Μοντ” πως πρέπει “να υψώσουμε τον τόνο” έναντι της Γερμανίας, η οποία “έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας”.

Ο Μοντεμπούρ πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον “να άγεται και να φέρεται”.

Ερωτηθείσα από το RTS αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στη “λιτότητα” και την “ανάκαμψη”, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως “εφαρμόζεται πολλή λιτότητα. Είχαμε μια πολύ ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών. Ευτυχώς το 2014, 2015, αυτή η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι πολύ πιο ασθενής. (…) Αυτή η ρύθμιση μας φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό”.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]