Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται μία σύγκρουση με την Ρωσία;

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εναέρια και ναυτικά επεισόδια μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά από αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες «απεσύρθησαν», αναφέρει άρθρο στον ρωσικό τύπο.

Έχουν τέτοιες ενέργειες οποιαδήποτε συμβολική σημασία;
Η Ρωσία γίνεται ισχυρότερη, και τα μέλη του ΝΑΤΟ αρχίζουν να φοβούνται;

Αυτά τα ερωτήματα θέτουν και τα ρωσικά ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια, μπορεί κανείς να δει συχνά πληροφορίες περί ρωσο-αμερικανικής εναέριας αντιπαράθεσης.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού της Ρωσίας, δήλωσε στις 9 Αυγούστου 2014, τον εντοπισμό από ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη il 18 του βόρειου στόλου, αμερικανικού υποβρυχίου τύπου Virginia, κοντά στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα "Daily News" στις 18 και 30 Ιουλίου, στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, ρωσικό αεροσκάφος Tu-95 Bear πραγματοποιούσε πτήσεις «καταφεύγοντας» στον εναέριο χώρο της Σουηδίας.

«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ευρίσκεται σε ανεκτά πλαίσια. Κατά τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει πιο έντονη, με την Ρωσία να προβάλει με συνέπεια την σταθερότητά των θέσεων της», δήλωσε ο κινέζος ερευνητής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων, Xu Tao, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία έχει την δύναμη και την δυνατότητα να αποδείξει την δύναμή της. Διότι κατέλαβε τα ανώτερα επίπεδα της ηθικής, σε περίπτωση σύγκρουσης ή επιτήρησης, εκτελώντας συστηματικά όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Από την άλλη πλευρά, καθ’ όλη την κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποκτήθηκε πλούσια καταγεγραμμένη εμπειρία σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις».

Θα ξεκινήσει ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος;
Οι ειδικοί γεωστρατηγικοί αναλυτές απαντούν αρνητικά.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, του κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Liu Xuecheng σημειώνει ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται σε μια σταθερή κατεύθυνση. Ο ίδιος τόνισε ότι : «Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, τα δύο μέρη (ΗΠΑ-Ρωσία) έχουν συνειδητοποιήσει ότι, το αποτέλεσμα των κυρώσεων θα πλήξει και τις δύο πλευρές και δεν θα υπάρξει κανένας νικητής».

Από στρατηγική άποψη, ο Liu Xuecheng πιστεύει επίσης ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν σταδιακά.
«Ο σκοπός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας και της Ρωσίας. Ωστόσο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η Ρωσική Ομοσπονδία αλλά η Κίνα. Κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, δεν μπορεί να κατονομαστεί ως ιδιαίτερα τεταμένη, επειδή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη φτάσει στις «πύλες» της Ρωσίας. Επί του παρόντος, το στρατηγικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μετατοπισθεί προς την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στη Μέση Ανατολή, και χρειάζονται την βοήθεια της Ρωσίας»,
καταλήγει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Liu Xuecheng, μετά την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την Ουκρανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν κάποια τριβή όσον αφορά την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

«Η οργάνωση της Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπό την αιγίδα της Ρωσίας, έχουν εντείνει τον έλεγχό της κεντρικής Ασίας από την Ρωσία, στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να λάβουν ορισμένα μέτρα, για να εξισορροπήσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», δηλώνει ο Κινέζος εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση πολλών γεωστρατηγικών εμπειρογνωμόνων, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτήν την στιγμή είναι η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο, η δύναμη της Ρωσίας ενισχύεται μακροπρόθεσμα και με την διμερή αντιπαράθεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]