Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ρώσοι προβλέπουν ότι η φωτιά της Μέσης ανατολής θα «ανέβει» και στον Καύκασο!

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο iarex.ru, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης με την ένδειξη «έλαβε άδεια», δημοσίευσαν έκθεση πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Shin Bet) και των δυνάμεων αυτοάμυνας του Ισραήλ (IDF), για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2014, που αφορά την επιχείρηση αποκάλυψης των εκτεταμένων υποδομών της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, την Ιουδαία και την Σαμάρεια.

Στην έκθεση αυτή υποστηρίζεται ότι η έδρα της οργάνωσης Χαμάς βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά και «κύτταρα της» στην Ιορδανία, προετοιμάζοντας πραξικόπημα εναντίον της παλαιστινιακής Αρχής και στον Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς).
Στο πλαίσιο αυτό, το ισραηλινό ραδιόφωνο "Reshet Bet" δήλωσε ότι «πρόκειται για σχετικά μεγάλης κλίμακας συνωμοσία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη από τις ημέρες της ισραηλινής Επιχείρησης Αμυντική Ασπίδα».
Η Χαμάς ελπίζει να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα με τη χαλάρωση της κυβέρνησης Αμπάς, με την βοήθεια των μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη για την κλιμάκωση του τρόμου στον σημερινό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), που υιοθέτησε μέτρα που θα μπορούσαν τελικά να τον οδηγήσουν στην παραίτησή του ή στην ανατροπή του.

Η πρώτη εκδοχή, η οποία τίθεται στο πλαίσιο αυτό, συνδέεται άμεσα με την συνάντηση του Αμπάς με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Khalid Mashalian στο Κατάρ. Ποια θα είναι τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την επίλυση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο από τις αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, συνάντηση για την επίλυση συνολικά του ζητήματος, υπο την αιγίδα του στρατηγού Αλ-Σίσι.
Μέσα στα θέματα θα τεθεί και το θέμα της οικονομικής βοήθειας από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, προς την παλαιστινιακή αρχή.
Ταυτόχρονα τίθεται το ερώτημα. Ποιες οι συνέπειες που προκαλούνται από την τρέχουσα επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, από την εξισορρόπηση μιας νέας ιντιφάντα;
Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί τώρα οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έδωσαν την άδεια να δημοσιευτούν πληροφορίες, και γιατί τώρα οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί δέχθηκαν πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με την μεσολάβηση της Αιγύπτου;

Όποια και αν είναι τα στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση των σημερινών εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το γεγονός είναι ότι αντικειμενικά αυτή η αντιπαράθεση αποτελεί μια εκτροπή των γεγονότων του Ιράκ, όπου άρχισε να κερδίζει επικίνδυνα έδαφος το ισλαμικό χαλιφάτο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προσπαθούν να «προωθήσουν» στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τον αυξανόμενο γεωπολιτικό ρόλο της Αιγύπτου, διατηρώντας παράλληλα θέσεις σε «διαφορετικές» πλευρές της Μέσης Ανατολής.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Στρατηγός Αλ-Σίσι, δεν ενεργεί ως εχθρός του Ισραήλ, αλλά ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής Α. Αμπάς, έκανε λόγο για το θέμα της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της Χαμάς.

Παράλληλα στην Τουρκία στον απόηχο της "Αραβικής Άνοιξης" υποστηρίζουν θερμά την Χαμάς, εγκαινιάζοντας μία νέα περιφερειακή-πολιτική στρατηγική, επικεντρώνοντας πάντα στην αντιπαράθεση τους με το Ισραήλ, χωρίς όμως την ενεργή συμμετοχή του Ιράν στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με πολλούς Τούρκους ειδικούς αναλυτές, μια τέτοια πολιτική της Άγκυρας δεν αποτελεί μία επίδειξη των "νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών» της, αλλά είναι μια αμυντική πολιτική ειδικά την περίοδο που στην Αίγυπτο, ο στρατός είχε απομακρυνθεί και την εξουσία κατείχε, "η Μουσουλμανική Αδελφότητα".

Επιπλέον, νωρίτερα, η Άγκυρα προσπάθησε να «δεσμεύσει» προς την πλευρά της την Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται και από την Συρία, προσπαθώντας να καταστρέψει το αναδυόμενο κίνδυνο για τις γεωπολιτικές κινήσεις της, σε μια διαφορετική κατεύθυνση.

Πρόσφατα έγραψε για αυτήν (Χαμάς) η τουρκική εφημερίδα Yeni Mesaj. Σύμφωνα με αυτήν, κατά πρώτο λόγο, η Δύση "δεν κρύβει ότι παρείχε υποστήριξη στην ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση" Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής. "Δεύτερον, με το πρόσχημα του «πολέμου κατά του χαλιφάτου", η Δύση άρχισε να παρέχει στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη στο ιρακινό Κουρδιστάν».

Το Ισραήλ υποστήριξε τους Κούρδους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τα έτη 1977-1983 στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν, ευρίσκονταν πλήθος ισραηλινών στρατιωτικών συμβούλων και μετά την στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, το Ισραήλ άρχισε να ενισχύσει περισσότερο τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις του με τους Κούρδους. Ηεφημερίδα Yeni Mesaj πιστεύει ότι τώρα η Δύση στη Μέση Ανατολή «ενεργεί» σε δύο μεγάλα μέτωπα: πρώτον στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και δεύτερον στο Ιράκ, προωθώντας την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει «επικίνδυνες μέρες», προειδοποιεί η εφημερίδα. Ως εκ τούτου, η πολιτική σε σχέση με αυτά τα έργα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της Τουρκίας και της περιοχής γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις στη Γάζα είναι ιδιαίτερα σημαντικές με τον ορισμό «ασταθής ανακωχή». Η Χαμάς απείλησε τις ισραηλινές αρχές με μακροχρόνιο πόλεμο, εάν δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε στο Κάιρο. Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια έχει υποβάλει δύο απαιτήσεις,
α. να δοθεί ένα τέλος στο οικονομικό αποκλεισμό από το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, και
β. να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την διάσπαση στο εσωτερικό της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, στη διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των τριών παρατάξεων, Χαμάς, «Τζιχάντ» και Φατάχ, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θέσεις σε πολλά σημεία. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες για παράταση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, πλήρους κλίμακας είναι ακόμη μικρή. Ειδικά όταν η ισραηλινή υπηρεσία ασφάλειας Shin Bet και ο ισραηλινός στρατός IDF, κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με επερχόμενη «συνωμοσία» εναντίον του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε μυστικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα, αυτό αποτελεί ένα βήμα προς μια ριζική αλλαγή, είτε προς την κατεύθυνση της αποκοπής της από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είτε ακόμα στην πιο ενεργό συμμετοχή της στη σύγκρουση με βάση τις διαμορφούμενες συνθήκες σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο της τουρκικής επαρχίας Χακάρι, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και το Ναχιτσεβάν (αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν), κατηγόρησε τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν "για υποστήριξη των μαχητών του χαλιφάτου", γεγονός που έχει μετατραπεί σε μέσο για την καταστροφή των Κούρδων.

Έτσι, δυστυχώς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο iarex.ru που εξειδικεύεται σε θέματα γεωπολιτικής, προβλέπεται ότι τα γεγονότα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή θα χειροτερέψουν όλο και περισσότερο και στην συνέχεια θα κινηθούν ταχύτατα προς τα σύνορα του Καυκάσου!



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]