Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «ρωσική αρκούδα» δείχνει τα δόντια της και η Ουκρανία τις πληγές

Την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά και ο άμαχος πληθυσμός βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στα πυρά αυτονομιστών και στρατού, το εμπάργκο του Πούτιν προκαλεί (και) διπλωματικό πυρετό στη Δύση

Γράφει η Στέλλα Θεοδώρου
 
Τουλάχιστον 2.119 νεκροί από τα μέσα Απριλίου, μεταξύ τους 20 παιδιά. Πάνω από 2.000 τραυματίες, 60 νέα θύματα την ημέρα κατά μέσο όρο. 156.000 εκτοπισμένοι, 188.000 βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, 22.000 εγκατέλειψαν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ σε μόλις μία εβδομάδα.
Τα στοιχεία σοκάρουν. Πόλεις και χωριά της ανατολικής Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον άμαχο πληθυσμό να βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στα πυρά των φιλορώσων αυτονομιτών και του ουκρανικού στρατού.

Μία επίδειξη δύναμης με άγνωστο αποτέλεσμα, που τινάζει στον αέρα πολιτική, διπλωματία και ισορροπίες. Η «ρωσική αρκούδα» δείχνει τα νύχια της στη Δύση, που συνειδητοποιεί με τον πλέον σκληρό τρόπο –το ρωσικό εμπάργκο- ότι η επίδειξη ισχύος στη Ρωσία ήταν μία πιο σύνθεση υπόθεση από αυτή που υπολόγιζαν οι ΗΠΑ και πολύ περισσότερο η Ευρώπη.

Συνομιλίες
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να συναντηθεί το Σάββατο στην Ουκρανία με τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, καθώς και με τους δημάρχους ουκρανικών πόλεων.
Ο Ποροσένκο, αν και θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, δεν θα παραστεί στο Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε. στις 30 Αυγούστου, αλλά θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι σε ημερομηνία που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και με τον Ποροσένκο στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα βρίσκεται στο Μινσκ την επόμενη Τρίτη για συνομιλίες στις οποίες επίσης θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, των δύο χωρών που μετέχουν στην Τελωνειακή Ένωση που έχει συγκροτήσει η Μόσχα.

Οι ηγέτες «θα συζητήσουν» τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Τελωνειακή Ένωση και θα υπάρξει σειρά διμερών επαφών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Από ουκρανικής πλευράς, το γραφείο του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και η κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Πριν από λίγες ημέρες ο Φιλίπ ντε Βιλιέ, Γάλλος πολιτικός του συντηρητικού κόμματος και επιχειρηματίας, προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων, δηλώνοντας ότι παρά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, θα συνεχίσει το σχέδιό του να φτιάξει ένα πάρκο ψυχαγωγίας στην Κριμαία.. Συνεταίρος του Ντε Βιλιέ είναι ο Κονσταντίν Μαλόφεβ, ρώσος επενδυτής, που κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί τους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία και περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» των επιχειρηματιών στους οποίους η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις.

Ο Ντε Βιλιέ, που είχε διατελέσει υπουργός Επικοινωνιών της διακυβέρνησης Ζακ Σιράκ, προκάλεσε περαιτέρω, λέγοντας ότι «θα αντάλλαζα με μεγάλη χαρά τους Ολάντ και Σαρκοζί με τον Πούτιν». Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις του, ο Ντε Βιλιέ είπε αυτό που πολλοί, λιγότερο οι πολιτικοί και περισσότεροι οι επιχειρηματίες, σκέφτονται στη Δύση.

Οδοιπορικό
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκανε ένα οδοιπορικό στην Κριμαία, με απώτερο στόχο να ανακαλύψει ότι μπορεί να κρύβει η πρόσφατη προσάρτηση της χερσονήσου για το μέλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συντηρητική πλειονότητα των Ρώσων θεωρεί την Κριμαία ρωσικό έδαφος και βλέπει τον Πούτιν ως έναν ήρωα από την ώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν τον περασμένο Μάρτιο τη χερσόνησο, χωρίς μάλιστα να ρίξουν ούτε μία σφαίρα. Μία γυναίκα δίπλα μας φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τη φωτογραφία του Ρώσου προέδρου και από κάτω την επιγραφή «Ο πιο ευγενικός από όλους τους ανθρώπους», όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού. Προσθέτει ότι η απόφαση του Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία ανέβασε τα ποσοστά δημοτικότητάς του πάνω από το 80%. Αν όμως η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, τότε ο Ρώσος πρόεδρος ίσως χάσει το ισχυρό έρεισμά του και η μοίρα του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη χερσόνησο και τις συνέπειες που θα φέρει η προσάρτησή της.
Το μέλλον του Πούτιν εξαρτάται από έναν παράγοντα: Αν ο Ρώσος πρόεδρος καταφέρει να μεταμορφώσει την Κριμαία σε οικονομικό παράδεισο και δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, τότε θα έχει κερδίσει το στοίχημα. Μέχρι στιγμής, όμως, η χερσόνησος είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία, συνδέεται από αέρος, ενώ όσοι επιλέξουν να εισέλθουν στην χερσόνησο από την ξηρά θα πρέπει να περιμένουν επί ώρες ολόκληρες για να μπουν από τα στενά του Κερτς.
Αποτέλεσμα; Κανένας τουρίστας δεν επιλέγει την Κριμαία ως τόπο των διακοπών του.

Αν ο Πούτιν καταφέρει να μεταμορφώσει την Κριμαία προς το καλύτερο, τότε θα έχει αποδείξει ότι η Ουκρανία είναι φτωχή ενώ η Ρωσία πλούσια, καθώς και ότι μία αυταρχική κυβέρνηση μπορεί να είναι απείρως πιο αποτελεσματική από μία διαφορετικά εκλεγμένη, όπως αυτή του Κιέβου.

Πηγή εφημ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]