Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας κατάσκοπος της Μοσάντ επέβαλε την ειρήνη στη Γάζα!

Εκείνος που έσωσε την ζωή του Khaled Meshaal προτρέπει τον ηγέτη της Χαμάς να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Γάζα

Μετάφραση - Απόδοση "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Δεκαεπτά χρόνια πριν, ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ πέθαινε, από δηλητήριο που υπήρχε στις φλέβες του, το οποίο του «κατέστρεφε» τα ζωτικά όργανα του ένα προς ένα. Την τελευταία στιγμή, μια σκοτεινή φιγούρα εμφανίστηκε, παραδίδοντας του ένα μυστικό αντίδοτο που τον έφερε πίσω στην ζωή.

Τώρα, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην Γάζα εξακολουθεί να μαίνεται, εμφανίζεται η ίδια εικόνα, ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ, Mishka Ben David, να απευθύνει έκκληση στον Μεσάαλ να «σιωπήσει η ακραία πλευρά» της Χαμάς, και να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ.

Τα παράθυρα από το σαλόνι του σπιτιού του Ben David, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, δείχνουν μια πανοραμική θέα, εμφανίζοντας όλη την διαδρομή προς το νότο του Ισραήλ και πιο πέρα ακόμη, όπου μαίνονται αμείωτες οι μάχες.

«Μπορείτε να δείτε τη Γάζα από εδώ», λέει ο πρώην ισραηλινός κατάσκοπος, δείχνοντας ένα μικρό θάμπωμα στο παράθυρο, στην απόσταση πέρα της πόλης Ασκελόν. «Μπορώ να ακούσω τους βομβαρδισμούς τη νύχτα».

Πριν από μερικές εβδομάδες, κατέφθασε από την Γάζα ένα άμεσο μήνυμα, με τη μορφή ενός πυραύλου που εξερράγη μόλις 50 μέτρα από το τραπέζι της τραπεζαρίας του Ben David.
«Ήταν μια τεράστια έκρηξη», είπε ο ίδιος. «Έσπασαν τα τζάμια από όλα τα σπίτια εδώ γύρω, και υπήρχαν θραύσματα παντού», δήλωσε ο ίδιος.

Αν και ο Ben David ήταν με την κόρη του και τα τρία εγγόνια του στο σπίτι, από ευτύχημα δεν τραυματίστηκε κανείς. Αλλά αυτή η παρολίγον « γνωριμία» του με τον θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό του, τον ώθησε να απευθύνει έκκληση προς το Μεσάαλ, με την μορφή επιστολής που δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα, υπενθυμίζοντάς του την αποτυχημένη επιχείρηση της Μοσάντ στον απόηχο των οποίων είχε εκείνος εμπλακεί.

«Εγώ, ωστόσο, είναι ώρα να αντιμετωπίσω την ορθολογική πλευρά του Khaled Meshaal», είπε ο David. «Και σκέφτηκα ότι είμαι το άτομο που δύναται να το πράξει, επειδή ακριβώς είμαι αυτός που έβαλε ένα χεράκι στην επιβίωση του», είπε ο Ben David.

Ο Μεσάαλ έχει γίνει εδώ και καιρό ο πιο ισχυρός ηγέτης της Χαμάς στο εξωτερικό, «το ξόανο» του οποίου αποθάρρυνε την ηγεσία της οργάνωσης στη Γάζα να εξετάσει κάθε είδους συμβιβασμό με το Ισραήλ.

Τον Σεπτέμβριο του 1997, μια ομάδα της Μοσάντ βρισκόταν σε θέση ενέδρας στο γραφείο του Μεσάαλ στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.
Ο Μεσάαλ βγήκε από το αυτοκίνητό του κανονικά, περπάτησε στο συνηθισμένο πεζοδρόμιο από το οποίο εισήλθε στο γραφείο του», είπε ο Ben David. Μέσα στο γραφείο, «οι δύο πράκτορες [ήταν έτοιμοι ] και τον περίμεναν, να τον ψεκάσουν με μια ουσία που υποτίθεται ότι θα του προκαλούσε τον θάνατό του».
Αλλά εκείνη την δεδομένη στιγμή ο Μεσάαλ ακούσει την νεαρή κόρη του που τον καλούσε. Έτσι ο Μασαλ γύρισε και αντί να τον ψεκάσουν με (το δηλητήριο) στον λαιμό του, αυτό «πήγε στο αυτί του».

Βλέποντας ο Μεσάαλ τους δύο πράκτορες της Μοσάντ, κάλεσε για βοήθεια, και πολύ γρήγορα, οι πράκτορες της Μοσάντ βρέθηκαν σε δεινή θέση και στην συνέχεια συνελήφθησαν.

Αλλά το δηλητήριο είχε ήδη άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον οργανισμό του Μεσάαλ, σιγά-σιγά προκαλώντας μερική παράλυση στα άκρα. Ο ηγέτης της Χαμάς μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Ιορδανίας και γαντζώθηκε πάνω από ένα μηχάνημα υποστήριξης της ζωής, αλλά, παρά τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες που ήταν διαθέσιμες, οι γιατροί του έδιναν μόνο λίγες ημέρες για να ζήσει.
Σε αυτό το σημείο, ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας εξαπέλυσε την οργή του κατά του Ισραήλ, μια χώρα με την οποία πριν δύο χρόνια είχε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία. Με την υποστήριξη του Μπιλ Κλίντον, τότε προέδρου των ΗΠΑ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας εξέδωσε τελεσίγραφο: Το Ισραήλ πρέπει να παράσχει το αντίδοτο στο δηλητήριο για τον Μεσάαλ, ή οι πράκτορες της Μοσάντ θα προσαχθούν σε δίκη και πιθανή εκτέλεση.
Αναμένοντας σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, ο Ben David κλήθηκε να παραδώσει το αντίδοτο.

Ενώ οι πύραυλοι της Χαμάς τον περασμένο μήνα «αστόχησαν» να χτυπήσουν την κόρη του Ben David και τα παιδιά της, ή ίδια η κόρη του ηγέτη της Χαμάς, ήταν μικρό κοριτσάκι, όταν ο Ben David έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της ζωής του πατέρα της όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα, ο Ben David λέει ότι ο Μεσάαλ αντιπροσωπεύει «την πιο ακραία πλευρά της Χαμάς», η οποία θα οδηγήσει τόσο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε όλο και πιο καταστροφικές συγκρούσεις.

Ο τελευταίος πόλεμος πάνω από τη Γάζα συνεχίζεται μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός. Οι εχθροπραξίες διήρκεσαν 47 ημέρες και στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 2.100 Παλαιστινίους και 66 Ισραηλινούς.
Στη Γάζα, είναι χιλιάδες οι τραυματίες, οι άστεγοι και οι εκτοπισμένοι, με ολοένα και λιγότερα τα ασφαλή μέρη για καταφύγιο, στην πολιορκημένη στενή λωρίδα γης. Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από κόσμο, ενώ στους δρόμους, οι πολίτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν μαζί με νεκρούς και πτώματα σε αποσύνθεση από τα συντρίμμια.

Στο Ισραήλ, ο πόλεμος ανάγκασε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού να αναζητήσουν καταφύγιο σε καταφύγια, ενώ εκείνοι που βρίσκονταν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έφυγαν άρον -άρον για το εσωτερικό του Ισραήλ φοβούμενοι τις σκαμμένες σήραγγες της Χαμάς. Από την άλλη πλευρά η Χαμάς απέτυχε τελείως στην προσπάθεια απαγωγής «εν ζωή ισραηλινών στρατιωτών», μια πράξη που συχνά καταφεύγει η Χαμάς, με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού, στις διαπραγματεύσεις που έχουν αποτύχει μέχρι τώρα.

Ωστόσο, ο Μεσάαλ, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη Γάζα μόνο μία φορά, διεξάγει τον πόλεμο από τα πολυτελή δωμάτια του ξενοδοχείου που είναι εξόριστος στην Ντόχα,του Κατάρ.

Από εκεί ο ίδιος επιμένει ότι η Χαμάς δεν πρέπει να υποχωρήσει στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, παραγγέλνει ρουκέτες που θα εκτοξευθούν από την Γάζα, ακόμα και εάν οι δύο πλευρές την ίδια στιγμή ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Η Χαμάς θέλει να υπερασπιστεί τον λαό της, όχι για να «χρησιμοποιήσει το αίμα του» προς διαπραγμάτευση στο Κάιρο ή αλλού. Αυτά είναι ανόητα προσχήματα που χρησιμοποιούνται από τους Ισραηλινούς, αναφέρει ο Μεσάαλ.

«Στην ιστορία του πολέμου μεταξύ των κρατών και των εθνών, οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κανονικά κατά τη διάρκεια του πολέμου και όχι απαραίτητα μετά τον πόλεμο», είπε ο Μεσάαλ,στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα, σε συνέντευξή του μόλις δύο ημέρες πριν από τις τελευταίες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο, οι οποίες κατέρρευσαν μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα.

«Το Βιετνάμ ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς στο Παρίσι, ενώ την ίδια στιγμή μαίνονταν οι μάχες επί του εδάφους στο Βιετνάμ. Με άλλα λόγια, η διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι κάτι πολύ φυσιολογικό», κατέληξε ο ηγέτης της Χαμάς.

Ο Ben David είπε ότι μια τέτοια στρατηγική θα ήταν "προβληματική για την οργάνωσή του", προσθέτοντας: "Στο εγγύς μέλλον, νομίζω ότι και άλλες δυνάμεις της Χαμάς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, και θα βάλουν εμπρός για μια άλλη επίσημη θέση, η οποία θα είναι πιο ήπια από αυτήν τώρα, διότι βλέπουν τον πόνο και τις συνέπειες".

Ο Μεσάαλ θα πρέπει τουλάχιστον να επιτρέψει την δράση πιο «ρεαλιστικών δυνάμεων» μέσα στην ίδια της Χαμάς και την Γάζα για να αντιμετωπίσουν και να συμφιλιωθούν με το Ισραήλ, όπως είχε γίνει και με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

«Έχουν αλλάξει. Έχουν γίνει ρεαλιστές», είπε. "Πιστεύω ότι χωρίς αλλαγή στις θρησκευτικές και εθνικές σας πεποιθήσεις, μπορείτε τουλάχιστον να δεχθείτε αυτό που γίνεται τώρα με μία πιθανότητα να το αλλάξετε αν όχι τώρα, τουλάχιστον στην επόμενη γενιά. Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε και μείνετε «κολλημένοι» στις θέσεις σας, το μόνο που θα βλέπουμε είναι περισσότεροι νεκροί Παλαιστίνιοι. Μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε μόνο μια μεγάλη καταστροφή στην Γάζα".
Ωστόσο, ο Ben David παραδέχτηκε ότι οι πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα αποτέλεσαν καταστροφή για το κύρος της χώρας.

«Το Ισραήλ είναι σαν μια αρκούδα που αγωνίζεται με μια αγριόγατα», είπε ο ό ίδιος. «Ο καθένας ξέρει ότι η αρκούδα θα νικήσει την αγριόγατα, αλλά η ίδια θα εξακολουθεί να υποφέρει από τις πολλές γρατσουνιές της αγριόγατας».

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσει τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα.
Την Τρίτη, πέντε βόμβες ενός τόνου ισοπέδωσαν το κτίριο όπου υποτίθεται ότι βρίσκονταν ο Mohammad Deif, ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώνοντας όμως την γυναίκα του και το νήπιο γιο του, μαζί με τρεις άλλους.
Αν και η τύχη του κ. Deif παραμένει ασαφής, την επόμενη μέρα, το Ισραήλ δολοφόνησε τρεις από τους κορυφαίους διοικητές της Χαμάς στη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν προετοιμάζεται και άλλη παγίδα από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ με σκοπό να σκοτωθεί ο Μεσάαλ, ακόμη και στην προφανή ασφάλεια της Ντόχα, ο Ben David ανασήκωσε τους ώμους αδιάφορα.
«Αν ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) αποφασίσει να τον σκοτώσει, αυτό θα συμβεί», είπε. «Για την Μοσάντ, δεν νομίζω ότι υπάρχει αδύνατη αποστολή», κατέληξε ο ίδιος.

Σημείωση ιστολογίου: Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου, πριν αποφασισθεί από Ισραήλ και Χαμάς η ειρήνευση στη Γάζα

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]