Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Ποινικό αδίκημα η απόκρυψη της δεύτερης υπηκοότητας

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία απαιτεί από τους κατόχους διαβατηρίων δύο ή και περισσότερων χωρών να ενημερώσουν οι ίδιοι την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Για την εσκεμμένη απόκρυψη, καθιερώνεται ποινική ευθύνη.

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, προωθήθηκε κατόπιν συμφωνίας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος ενέκρινε μεν το νόμο, αλλά ζήτησε να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα. «Έχουμε το απόλυτο δικαίωμα -δήλωσε- και πρέπει να γνωρίζουμε ποιος ζει στη Ρωσία και ποια είναι η απασχόλησή του».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), Αντρέι Κλισάς, το Μάρτιο του 2014, είχε προτείνει να υποχρεωθούν οι Ρώσοι να ενημερώνουν τις Αρχές εάν έχουν διπλή, τριπλή, κ.ο.κ. υπηκοότητα, και στην περίπτωση που δεν το κάνουν, να τιμωρούνται. Είχε, μάλιστα, έτοιμο το νομοσχέδιο, αλλά την πρωτοβουλία για να υποβληθεί στη Βουλή, πήρε ο βουλευτής Αντρέι Λουγκοβόι, γνωστός στο εξωτερικό ως ύποπτος για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο με πολώνιο. Ο Κλισάς είχε προτείνει διοικητικές κυρώσεις για το αδίκημα της απόκρυψης υπηκοότητας, αλλά ο Λουγκοβόι ακολούθησε τη σκληρή γραμμή και πρότεινε ποινικές ευθύνες. Τελικά επικράτησε η άποψή του.

«Η ύπαρξη διπλής υπηκοότητας -επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας (Κάτω Βουλής) για θέματα ασφαλείας, Λουγκοβόι- μειώνει τη σημασία της ρωσικής υπηκοότητας. Είναι φυσικό ότι, όταν ο Ρώσος υπήκοος συνδέεται με άλλο κράτος, είναι υποχρεωμένος να εκπληρώνει τις Συνταγματικές υποχρεώσεις του απέναντι στο άλλο κράτος». Από τη μεριά του, ο κ.Κλισάς, υπενθύμισε πως σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και στη Λετονία, το πρόσωπο που αποκτά την υπηκοότητα υποχρεούται να δώσει όρκο ότι θα διαφυλάσσει πιστά τα συμφέροντα της χώρας αυτής.

Τέχνασμα;
Στη διάρκεια της εξέτασης του νομοσχεδίου, μέλη της Κάτω Βουλής από διάφορα κόμματα παρατήρησαν ότι με τον τρόπο αυτό οι Αρχές θέλουν να βρουν ποιοι κρατικοί και πολιτικοί παράγοντες έχουν αποκτήσει κρυφά δεύτερη υπηκοότητα, κάτι που απαγορεύεται γι’ αυτούς από τη νομοθεσία.
Το Σύνταγμα της Ρωσίας επιτρέπει να έχει κάποιος, εκτός από τη ρωσική, και την υπηκοότητα άλλου κράτους, ωστόσο, ο κάτοχος δυο διαβατηρίων θεωρείται αποκλειστικά Ρώσος υπήκοος, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται από διεθνείς συνθήκες. Προς το παρόν, τέτοιες συμφωνίες για διπλή υπηκοότητα , η Ρωσία έχει υπογράψει με το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Οπως και να' χει, στο εξής οι Ρώσοι πρέπει να δηλώσουν εάν έχουν δεύτερη υπηκοότητα μέσα σε δύο μήνες. Αν η προθεσμία παραβιαστεί, το πρόστιμο θα είναι από 10 έως 20 ευρώ, και αν αποκρυβούν στοιχεία για δεύτερη υπηκοότητα απειλούνται με πρόστιμο 4500 ευρώ ή με 400 ώρες υποχρεωτικής κοινωφελούς εργασίας. Η υποβολή στοιχείων σχετικά με  δεύτερη υπηκοότητα είναι υποχρεωτική και για τα παιδιά.

Κομφούζιο
Οι κάτοχοι διαβατηρίων άλλων χωρών, δεν έχουν κατανοήσει με ποιο τρόπο θα εκπληρώνουν τις απαιτήσεις τους του νόμου. Η Νατάλια Σαβιόλοβα, η οποία ζει στη Γερμανία αλλά τώρα ετοιμάζεται να πάει στη Ρωσία όπου βρίσκονται οι γονείς της, ανέφερε ότι: «Εδώ και δύο μέρες τηλεφωνώ στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλλοδαπών αλλά δεν έχω καταφέρει να μιλήσω. Πουθενά δεν αναφέρεται με ποιο τρόπο πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρχές. Επίσης, ακούγεται ότι ο νόμος δεν επεκτείνεται στους Ρώσους που διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες. Εγώ ζω μόνιμα στη Γερμανία, αλλά μερικές φορές έρχομαι στη Ρωσία για μερικούς μήνες. Πρέπει να ενημερώσω λοιπόν ή όχι; Γιατί να το γνωρίζει αυτό η Ρωσία, εφόσον έτσι κι αλλιώς τον περισσότερο χρόνο βρίσκομαι στη Γερμανία;».
Πολλές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στα διαδικτυακά φόρουμ. Ορισμένοι αναφέρουν ότι αν στο έδαφος της Ρωσίας κάποιος δεν εμφανίζει το διαβατήριο του άλλου κράτους, και αναχωρεί από τη Ρωσία επιδεικνύοντας το ρωσικό διαβατήριο, τότε κανένας δεν θα αντιληφθεί ότι αυτός έχει και δεύτερο. Άλλοι, βεβαιώνουν ότι οποιοσδήποτε ικανός δικηγόρος θα αποδείξει στο δικαστήριο το παράλογο του νέου νόμου, καθώς οι Ρώσοι ούτως ή άλλως ενημερώνουν τις Αρχές για τη δεύτερη υπηκοότητα, για παράδειγμα όταν συμπληρώνουν την αίτηση έκδοσης ρωσικού διαβατηρίου.

Ανθρώπινα Δικαιώματα και “πράκτορες”
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρά τω προέδρω της Ρωσίας, Μιχαήλ Φεντότοφ, σημείωσε ότι παρά την ύπαρξη δεύτερης υπηκοότητας, ο Ρώσος παραμένει υπήκοος της Ρωσίας. «Σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος -αναφέρει- εμείς δεν αναγνωρίζουμε την υπηκοότητα που έχει δώσει αυτό το κράτος».
Η πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Συνδρομή στους πολίτες», Σβετλάνα Γκανούσκινα, υποστηρίζει ότι οι Αρχές με αυτό το νόμο κολλάνε την ετικέτα του κατασκόπου και του υπόπτου στα άτομα με διπλή υπηκοότητα. «Ο κόσμος θα προτιμήσει να κρύψει την ύπαρξη δεύτερης υπηκοότητας, προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο τις επαφές με τους εκπροσώπους των Αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς στην Ελλάδα, θα μείνουμε με την απορία, πόσοι και ποιοί πολιτικοί του παρελθόντος και κυρίως του παρόντος, έχουν διπλή υπηκοότητα, την οποία ενδέχεται να επικαλεστούν εάν κάποια στιγμή νιώσουν πως πιέζονται από πιθανές διώξεις της Δικαιοσύνης... Πραγματικά, θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε ποια άλλη "πατρίδα" καλύπτει τους "σωτήρες" μας...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]