Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανός Πρόεδρος: "Η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη

Τι ξέρει ο Πρόεδρος της Γερμανίας και αναφέρεται σε πιθανή απώλεια της ειρήνης στην Ευρώπη;

Με ιδιαίτερη τιμή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν  χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο συμπλήρωσης 100 από την εισβολή  της Γερμανίας στο Βέλγιο, που πραγματοποιήθηκαν στη στην Λιέγη και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από το αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών ότι η  Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει την ειρήνη στον κόσμο.

Η υποδοχή των επισήμων -  την Ελλάδα εκπροσώπησε η  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά - γινόταν μπροστά στο Ελληνικό Μνημείο που είχε φτιάξει το 1988 (πριν 26 χρόνια!), ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τότε Πρόξενος της Ελλάδας! 

Υποδοχή με καλημέρα στα Ελληνικά!

Εκεί, στο ελληνικό Μνημείο, υποδέχθηκε την κ Γεννηματά (φωτογραφία) ο Βέλγος Υπουργός Αμυνας κ κ. Πήτερ Ντε Κρέμεμ με μια ελληνικότατη "Κα-λη-μέ-ρα!". 0 κ Πήτερ Ντε Κρέμεμ, που γνωρίζεται με την κ Γεννηματά από την ελληνική Προεδρία, έδωσε  τους χαιρετισμούς του προς τους κ.κ.  Ε.Βενιζέλο και Δ Αβραμόπουλο.Συνολικά .στις εκδηλώσεις αντιπροσωπείες από 83 χώρες, από τις οποίες σε περισσότερες από 50  επικεφαλής ήταν  αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Το Στεφάνι που κατέθεσε η κ. Φώφη Γεννηματά εκ μέρους της  Πολιτείας έγραφε : "Ελληνική Δημοκρατία: Η Πατρίς Ευγνωμονούσα".

Η εισβολή στο Βέλγιο ώθησε τη Βρετανία να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία. Η προέλαση της Γερμανίας στο βελγιο αναχαιτίστηκε λίγο πριν από την πόλη Ιπρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου χιλιάδες γερμανοί στρατιώτες και σύμμαχοί τους σκοτώθηκαν.Η σύρραξη διήρκησε από το 1914 ως το 1918 και κόστισε τη ζωή σε περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους με εμπλεκόμενες δεκάδες χώρες

 Η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη

Ο Γερμανός πρόεδρος κ. Γιοάχιμ Γκάουκ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων  στην σημερινή τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λιέγη. Ο κ. Γκάουκ επεσήμανε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

«Ευχαριστώ όλους τους Βέλγους οι οποίοι έπειτα από δύο πολέμους, έπειτα από δύο επιθέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα εναντίον της χώρας τους, έπειτα από τις ωμότητες, έπειτα από όλα τα δεινά και τις αντιξοότητες, έτειναν πολύ σύντομα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χείρα συμφιλίωσης», επεσήμανε ο Γερμανός πρόεδρος- ο ίδιος που ζήτησε πριν μερικούς μήνες "συγνώμη" και από τον Ελληνικό Λαό για τις δολοφονίες , τρομοκρατικές πράξεις και ληστείες που έκαναν στον επόμενο πόλεμο οι ναζί συμπατριώτες του στην Ελλάδα  χωρίς όμως ποτέ να δικαιώσουν τα θύματα και τους κληρονόμους τους ρητώς και εμπράκτως.
"Μαζί έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο", είπε ο κ. Γκάουκ στους εκπροσώπους των 83 χωρών που παρευρέθησαν στην τελετή. «Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι όταν αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν υπάρχει η απειλή βίας ή όταν αυτή ασκείται», πρόσθεσε.

Καθήκον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης
Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης.
«Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε φύλακες της ειρήνης (. . .) δεν μπορούμε απλώς να αναφερόμαστε στις μνήμες, πρέπει να βρεθούμε προ των ευθυνών μας», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.
«Η ειρηνική Ευρώπη, η ενωμένη Ευρώπη, η δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρόγονοί μας το ονειρεύτηκαν, εμείς το έχουμε σήμερα. Ας το διαφυλάξουμε και ας συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε», κάλεσε από την πλευρά του ο Φίλιππος, ο βασιλιάς του Βελγίου.«Συχνά λίγα χρειάζονται για να καταστραφεί η αλληλεγγύη και να δημιουργηθούν οι χειρότερες εντάσεις», σημείωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Κ. Ελιό ντι Ρουπό αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.«Χωρίς τον σεβασμό προς τον άλλο και χωρίς την ανεκτικότητα, η ειρήνη δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε ο ίδιος αφού απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες Βέλγους θύματα του πολέμου, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν τον ολέθριο Αύγουστο του 1914 από τον εισβολέα».

Οι παρόντες άδραξαν επίσης την ευκαιρία για να ευχαριστήσουν το Βέλγιο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Μεταξύ των πρώτων θυμάτων ήταν ο λαός του Βελγίου, η αντίσταση του οποίου ήταν τόσο ανδρεία όσο μεγάλα ήταν τα δεινά του», δήλωσε ο Δούκας του Κέμπριτζ Ουίλιαμ, που εκπροσώπησε τη Βρετανία στην τελετή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κέιτ.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πρόσθεσε ότι η τελετή «αποδεικνύει τη δύναμη της συμφιλίωσης» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. «Ήμασταν εχθροί περισσότερες από μία φορές τον προηγούμενο αιώνα», είπε. «Σήμερα είμαστε φίλοι και σύμμαχοι», πρόσθεσε.

Τιμητική μπάντα παρέλασε στο κέντρο της Λιέγης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στο Βέλγιο.

Με περισυλλογή οι πολίτες 
Πάντως οι  πολίτες αντιμετωπίζουν με περισυλλογή την επέτειο του «Μεγάλου Πολέμου», που βύθισε στο χάος την Ευρώπη.:«Είναι θετικό ότι τιμάται η μνήμη όλων εκείνων των στρατιωτών που πολέμησαν και πέθαναν στις μάχες», ανέφερε μια κάτοικος της Λιέγης, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε : «Θεωρώ ότι η νέα γενιά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν ανά πάσα στιγμή. Τιμάμε το παρελθόν και δεν ξεχνάμε τις περιοχές, όπου σήμερα δυστυχώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολεμικές συγκρούσεις», συμπλήρωσε.

Ο ανταποκριτής του Εuronews μετέδωσε: «Έναν αιώνα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχουν πολλά βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές, που αναλύουν την σύγκρουση. Ποιος ο λόγος λοιπόν τόσοι πολλοί επίσημοι  δίνουν το “παρών” στις εκδηλώσεις μνήμης; Ο λόγος είναι - απαντά ο ίδιος - ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιθυμούν να καταστήσουν σαφές στους πολίτες, ότι γνωρίζουν καλά το παρελθόν της ηπείρου και ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το παρόν και το μέλλον».
ΔΙΚΑΙΩΣΗ, η πιο ισχυρή Τιμή.

Ωστόσο για πολλούς πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου η ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ απάντηση  ΘΑ ΉΤΑΝ  ότι <<οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίνουν το ''παρών'' στις εκδηλώσεις μνήμης  ΔΙΌΤΙ επιθυμούν να καταστήσουν σαφές στους πολίτες, ότι γνωρίζουν καλά το παρελθόν της ηπείρου και ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το ΊΔΙΟ ΤΟ παρελθόν , το  παρόν και το μέλλον». 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΆΜΕ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ...
Διότι η ΔΙΚΑΙΩΣΗ είναι η πιο ισχυρή Τιμή στα θύματα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]