Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τοξική βόμβα στη Βιστωνίδα καταστρέφει το περιβάλλον και τους ψαράδες

Ανέτοιμη η Περιφέρεια για το ακραίο φαινόμενο, ανίδεος ο Περιφερειάρχης και βιαστική κακή τοπική «ενημέρωση», και τελικά αποδείχθηκε πως η αλήθεια δεν χρειάζεται να υπάρχει, αρκεί να υπάρχουν πολιτικές δηλώσεις και… δημοσιογραφικές αποκλειστικότητες που δημιουργούν την δική τους βολική αλήθεια
Πεθαίνουν από ασφυξία τα ψάρια στη λίμνη Βιστωνίδα
200 τόνοι νεκρών ψαριών και δεκάδες οικογένειες που βλέπουν με φρίκη τον χειμώνα που έρχεται, αφού δεν θα μπορούν καν να επιβιώσουν μετά από την καταστροφή αυτή

Σε μια τεράστια πράσινη «σούπα» φυτοπλαγκτού μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες η λίμνη Βιστωνίδα, στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες ψάρια και καβούρια.

Η εντατική καλλιέργεια γύρω από τη λίμνη, οι πολλές βροχές της άνοιξης και του καλοκαιριού, η αύξηση της θερμοκρασίας και η χαμηλή παλίρροια των τελευταίων ημερών φαίνεται πως συνετέλεσαν στην εμφάνιση του φαινομένου, που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η ιχθυοπανίδα του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος.

Οι εικόνες των χιλιάδων ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών (αθερίνες, χέλια, λαβράκια, μπλε καβούρια κ.ά.) στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος που επικοινωνεί με αυτή, ανησύχησε και κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι πιθανές αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπολιμεναρχείο του Πόρτο Λάγος, με τη συμμετοχή λιμενικών, εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης και του Αλιευτικού Συνεταιρισμού που δραστηριοποιείται στη Βιστωνίδα.

Ανάλυση δειγμάτων
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την ανάλυση δειγμάτων του νερού, φαίνεται πως αποκλείεται η περίπτωση απόρριψης κάποιου τοξικού χημικού στη λίμνη και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πιθανότερη εκδοχή, αυτή της ανεπάρκειας οξυγόνου λόγω πολλαπλασιασμού του φυτοπλαγκτού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, βιολόγο Μάνο Κουτράκη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου έπαιξαν η εντατικοποίηση της γεωργίας τα τελευταία χρόνια γύρω από τη λίμνη, αλλά και οι όψιμες φετινές βροχές που μετέφεραν στη λίμνη τα λιπάσματα από τις καλλιέργειες. Οι θρεπτικές ουσίες των λιπασμάτων ευνόησαν τη ραγδαία ανάπτυξη φυτοπλαγκτού, το οποίο μείωσε δραματικά το οξυγόνο και αύξησε το pH του νερού, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία. Στην ανάπτυξη του φαινομένου φαίνεται πως συνετέλεσαν και η αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες και η χαμηλή παλίρροια, που απέτρεπε την ανανέωση του υγρότοπου με θαλασσινό νερό.

«Οι λιμνοθάλασσες και οι λίμνες δεν είναι κλειστές δεξαμενές νερού, ούτε είναι κανάλια τα ποτάμια που καταλήγουν σ΄αυτές. Εδώ έχουμε εντατικοποιήσει τη γεωργία περιμετρικά της λίμνης και έχουμε εγκιβωτίσει τα ποτάμια, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις», είπε στο «Εθνος» ο κ. Κουτράκης.

Χθες η εικόνα έδειχνε πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, την ίδια ώρα που συνεργεία της Περιφέρειας συνέχιζαν το έργο της περισυλλογής των νεκρών οργανισμών και οι αλιείς της Βιστωνίδας μετρούσαν απώλειες.

«Η ζημιά είναι μεγάλη. Κυρίως σε κεφαλοειδή ψάρια και στο ξενικό είδος του μπλε κάβουρα που μας ήρθε από την Αμερική. Συνεχίζουμε την καταγραφή και στο τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε το ύψος της απώλειας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Στέλιος Μπαλάσης.
Επείγουσα ερώτηση του Τέρενς Κουίκ στην Βουλή

Επέμβαση του Τέρενς Κουίκ, με ερώτηση στη Βουλή, που καταγγέλει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και καλεί σε άμεση ενίσχυση των ψαράδων που καταστράφηκαν μέσα από μία πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή.

Την πρωτοφανή καταστροφή με εκατοντάδες τόνους νεκρά ψάρια στη Βιστωνίδα λίμνη, διερευνά με Ερώτηση που κατέθεσε στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, με τον Συνδιασμό εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, του οποίου είναι επικεφαλής.

Στην Ερώτηση, λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας, ο Τέρενς Κουίκ, προσπαθεί να συμπεριλάβει, εν είδη ρεπορτάζ, απόψεις και καταγραφές από όλες τις πηγές που έχουν να συνεισφέρουν στην διερεύνηση αυτού του ακραίου γεγονότος.

Ενημερώνει τους Υπουργούς για σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΞΑΝΘΗΣ, για δηλώσεις που καταγράφονται στην ίδια εφημερίδα του νέου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος αναφέρεται σε κακή διαχείρηση των υδάτων της λίμνης και στην αναγκαιότητα εφαρμογής των νόμων και σε στα όσα είπε στον Τέρενς Κουίκ ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Στυλιανός Μπαλάσης, ο οποίος εστιάζει τον θάνατο των 200 τόνων ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου, λόγω φερτής γεωργικής ύλης που έπεσε στη λίμνη από τις εντονότατες βροχοπτώσεις.

Ο Βουλευτής και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε και τα εξής:
«Όπως είχα υποσχεθεί και στην προεκλογική περίοδο, ως εκλεγμένος, πλέον, ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, θέτω την κοινοβουλευτική μου ιδιότητα στη διάθεση του νέου Περιφερειάρχη για παρεμβάσεις μου στη Βουλή, αλλά και στα Υπουργεία, σε οτιδήποτε αφορά την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους επαγγελματίες, αλλά και την καθημερινότητα της ζωής και δράσης των κατοίκων της Περιφέρειάς μας σε όλους τους τους τομείς.
Το πρωτόγνωρο συμβάν στη Βιστωνίδα θέλει υπεύθυνη εξήγηση και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επαναληφθεί. Τίποτα δεν θα κουκουλωθεί. Κάτι έφταιξε, κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Όλα στο φως».
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

κ.κ. Υπουργοί, φαντάζομαι ότι λάβατε γνώση για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στη Βιστωνίδα Λίμνη, στη Θράκη, που κατέγραψε και πάνω από 200 τόνους νεκρά ψάρια, όπως εκτιμά ο εκεί αλιευτικός συνεταιρισμός.

Χωρίς περεταίρω πρόλογο, σας παραπέμπω, κατ' αρχήν σε σημεία δημοσιεύματος της εφημερίδας,ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΘΡΑΚΗΣ:

«Τεράστια καταστροφή στον Αλιευτιικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας Πόρτο Λάγος! Εντοπίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού δεκάδες τόνοι νεκρών ψαριών, γεγονός που μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν επακριβώς να εντοπίσουν που οφείλεται, αφού την αιτία μπορούν να εντοπίσουν μόνο οι ειδικοί ιχθυολόγοι (...)

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στο παρελθόν έχει υποστεί παρόμοιες καταστροφές ο συνεταιρισμός Βιστωνίδας-Πόρτο Λάγος, είτε από την σωρεία πολλών φυτοφαρμάκων που παρασύρονται από τις βροχές και πέφτουν στη Λίμνη, είτε από άλλη αιτία - όπως π.χ έλλειψη οξυγόνου κλπ - που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα ψάρια».

Κύριοι Υπουργοί,

Σας παραθέτω και δηλώσεις του νέου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη που δημοσιεύονται επίσης στην εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΘΡΑΚΗΣ, ο οποίος - αφού επισκέφθηκε την περιοχή - «ζήτησε από τους υπεύθυνους να εφαρμοσθεί ο νόμος και η λίμνη να απελευθερωθεί από παρεμβάσεις που εγκλωβίζουν τα νερά, αποκλείουν ή περιορίζουν την ροή προς τα κανάλια και την θάλασσα, ώστε να μην υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα που επέφεραν-όπως κατ αρχήν εκτιμάται- τον θάνατο στα διάφορα είδη λιμναίας ζωής και ιχθυοπανίδας» για να προσθέσει:

«Είμαι πολύ ενοχλημένος για όσα συμβαίνουν στο οικοσύστημα της Βιστωνίδας, που είναι κεφάλαιο για τον τόπο μας. Όσοι αρμόδιοι αλλά και όσοι κόπτονται γι αυτό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ως εδώ οι ζημιές, η θεωρητική προστασία .Θα υπάρξει πραγματική προστασία. Οι υπεύθυνοι καλούνται να δώσουν τώρα δημόσια εξηγήσεις.Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά».

Κ.κ.Υπουργοί,

Συνομιλώντας με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Στυλιανό Μπαλάση, μου ανέφερε τα εξής στοιχεία από την πλευρά του:

•Η καταστροφή ειναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και επήλθε μετά από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν. «Ουδέποτε συνέβησαν τέτοια πράγματα, με αυτές τις επιπτώσεις».
•Η πρώτη εκτίμηση δείχνει «φερτές ύλες στη λίμνη, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα σε μεγάλες ποσότητες λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων, που δημιούργησαν για ψάρια, χέλια κλπ, συνθήκες υπό-οξυγόνωσης, άρα και ασφυξίας».
•Τα νεκρά ψάρια υπολογίζονται σε περισσότερους από 200 τόνους, δημιουργώντας τεράστια οικονομική ζημιά στις 54 οικογένειες που επιβιώνουν εκεί, μέσω του συνεταιρισμού.

Επιπλέον ο κ.Μπαλάσης, σε σχετική μου ερώτηση, απέρριψε το σκεπτικό ότι ευθύνες μπορεί να έχουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, από κακή διαχείρηση των υδάτων της λίμνης.

Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που καλείσθε ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, να ερευνήσετε και να απαντήσετε.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί,

1. Ανεξάρτητα με τις ενέργειες της ΑΜ-Θ Περιφέρειας, εσείς ως αρμόδια Υπουργεία, σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προχωρήσατε; Στείλατε δικούς σας εμπειρογνώμονες στην Βιστωνίδα για να ερευνήσετε και να δώσετε ΕΠΙΣΗΜΕΣ εξηγήσεις για τους τόννους των νεκρών ψαριών;

2. Θα βγάλετε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ οδηγίες για την σωστή διαχείρηση των υδάτων της λίμνης, αλλά και για την αντιμετώπιση της μη μόλυνσης τους από φερτές γεωργικές ύλες, αν και εφ' όσον οι έρευνες διαπιστώσουν ότι υπάρχει πεδίο ευθύνης από αυτή την αιτία;

3. Έχετε σκοπό να εξετάσετε ΑΜΕΣΑ και να διεκπεραιώσετε χωρις καθυστέρηση τις αιτήσεις αποζημίωσης των πληγέντων ψαράδων; Ποιές ενέργειες θα πράξετε προς αυτή την κατεύθυνση;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και ο νέος περιφερειάρχης έτρεξε να φωτογραφηθεί με τα νεκρά ψάρια, για να δείξει το ενδιαφέρον του, μίλησε με κάποιους, χωρίς να επισκεφθεί τον συνεταιρισμό αλιέων και... όλα καλά. Φωτογραφίες βγήκαν, δηλώσεις έγιναν, χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα από το χημείο του κράτους, ευθύνες αποδόθηκαν γενικά και αόριστα... "Το κάναμε κι αυτό", που είπε κάποτε ο αλήστου μνήμης ΓΑΠ. Οι παλιές συνήθειες της "πολιτικής για τα μάτια" δεν ξεχνιούνται εύκολα. Δυστυχώς, κάποιοι τρέμουν κοιτώντας προς τον χειμώνα, επειδή δεν θα έχουν ούτε να φάνε. Γι αυτούς δεν έγιναν δηλώσεις για μία κάποια λύση, αλλά αφέθηκαν μπηχτές ότι ήταν υπεύθυνοι για την καταστροφή και ας επρόκειτο για ακραίο καιρικό φαινόμενο, που δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή. Εύγε κύριε Περιφερειάρχα. Δώσατε το στίγμα της εργασίας σας για τα επόμενα 5 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]