Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ισχύ (μας)… εν τη ενώσει σας!

Η Ουάσινγκτον πιέζει τους Κούρδους να αναστείλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους και τους σιίτες «να συνεργαστούν» για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Του Νικόλα Ζηργάνου

Το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να μείνει ενωμένο το Ιράκ, διαμήνυσε προχθές η Ουάσινγκτον, πιέζοντας τόσο τους Κούρδους να αναστείλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους όσο και τους σιίτες να κάνουν την υπέρβαση, να αφήσουν πίσω τους την οκταετή διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι και να συναινέσουν στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ηγέτη των Ιρακινών Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, σχετικά με τη διεξαγωγή στο άμεσο μέλλον δημοψηφίσματος για την απόσχιση του Κουρδιστάν από το Ιράκ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ» και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές «να συνεργαστούν σε έναν κοινό στόχο». Πιέσεις άσκησε στους Κούρδους και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον διευθυντή του γραφείου του Μασούντ Μπαρζανί, ενώ λίγο πριν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κλοιό βρίσκεται και ο Μάλικι, που βλέπει τον έναν μετά τον άλλο τους σιίτες συμμάχους του να τον εγκαταλείπουν. Προχθές ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι χαρακτήρισε την αποτυχία της Βουλής να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση «λυπηρή» και διατύπωσε αίτημα να σχηματιστεί κυβέρνηση «ευρείας εθνικής αποδοχής», δήλωσε που θεωρήθηκε ως προτροπή στον Μάλικι να παραχωρήσει σε άλλον σιίτη πολιτικό την πρωθυπουργία. Στο εσωτερικό της σιιτικής συμμαχίας έχουν αρχίσει να συζητούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ και οι σουνίτες αναζητούν υποψήφιο που δεν θα πολώνει τις άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες.

«Πακέτο» οι υποψήφιοι

Μέσα σε αυτό το πνεύμα αναζήτησης συμβιβασμού, αποσύρθηκε προχθές από τη διοίκηση της προεδρίας της Βουλής ο απερχόμενος πρόεδρος σουνίτης Οσάμα αλ Νουτζάφι, ο οποίος ήταν ορκισμένος αντίπαλος του Μάλικι. Τώρα, σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι διαπραγματεύονται «πακέτο» τα ονόματα των υποψηφίων για τα τρία σημαντικότερα αξιώματα της χώρας (Κούρδο πρόεδρο του Ιράκ, σιίτη πρωθυπουργό και σουνίτη πρόεδρο της Βουλής) σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η διάσπαση και να αρχίσει η επιχείρηση στρατιωτικής ανακατάληψης των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών σουνιτών ανταρτών του «Ισλαμικού κράτους».

Στη μόνη εξέλιξη στα πεδία των μαχών, σε μία συμβολική νίκη χωρίς στρατηγική σημασία, ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε το χωριό Λούγια, γενέτειρα του σουνίτη Σαντάμ Χουσεΐν, λίγα χιλιόμετρα νότια του Τικρίτ, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Σχετική ηρεμία επικρατεί και στη Συρία, καθώς οι τζιχαντιστές αντάρτες έχουν μεταφέρει μεγάλες δυνάμεις στο εσωτερικό του Ιράκ και δεν διαθέτουν τόσους άντρες για να διατηρήσουν την πρωτοβουλία σε ένα τόσο εκτεταμένο μέτωπο.

Προχθές το BBC αποκάλυψε ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση Κάμερον επεξεργαζόταν σχέδιο εκπαίδευσης και εξοπλισμού 100.000 Σύρων ανταρτών για να αντιμετωπίσουν τον στρατό του Άσαντ. Το Λονδίνο, έπειτα από μία επιχείρηση «σοκ και δέος», θα υποστήριζε με αεροπορική κάλυψη την προέλαση προς τη Δαμασκό! Τελικά, το σχέδιο απορρίφθηκε ως υπερβολικά επικίνδυνο και τον περασμένο Αύγουστο το Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Πηγή efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]