Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Λιβύη καταρρέει φλεγόμενη...

Μία ακόμη χώρα, που γεύτηκε την ιδιαίτερη φροντίδα της Δύσης, η Λιβύη, είναι στα όρια της απόλυτης διάλυσης και μίας έκρηξης που απειλείται από τις συγκρουόμενες φυλές που τις τελευταίες ημέρες αλληλοσυγκρούονται οπουδήποτε συναντηθούν, ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη.

Ο ΟΗΕ έχει αποχωρήσει, η αμερικανική πρεσβεία έχει εκκενωθεί, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν ειδοποιήσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στη Λιβύη να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα... Όλοι νιώθουν (ή γνωρίζουν;) πως η κατάρρευση επίκειται και θα συμβεί με εντυπωσιακά φριχτό τρόπο...

Την ίδια στιγμή, μία οικολογική καταστροφή τεράστιου μεγέθους απειλεί την Λιβύη, αφού μία μεγάλη ενεργειακπή αποθήκη (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) κινδυνεύει να ανατιναχθεί από στιγμή σε στιγμή, και μέσα από μία πρωτοφανή σε μέγεθος έκρηξη να σημάνει η οριστική διάλυση και αυτής της χώρας.
Συγκεκριμένα, η τεράστια πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, την οποία προκάλεσε η ρίψη ρουκετών, έχει τεθεί πλέον «εκτός ελέγχου», ενώ οι πυροσβέστες αποχώρησαν από την περιοχή καθώς οι μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες ξανάρχισαν, όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης.«Είναι εκτός ελέγχου. Η δεύτερη δεξαμενή χτυπήθηκε και οι πυροσβέστες αποσύρθηκαν οριστικά από το σημείο, καθώς οι μάχες ξανάρχισαν στην περιοχή», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χαράι, ο εκπρόσωπος της NOC.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία ζητεί διεθνή βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Λιβύης εξάλλου κάλεσε από την πλευρά της «τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο (της πυρκαγιάς) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αμέσως».
Η κατάσταση, ανέφερε η κυβέρνηση της Λιβύης, είναι πλέον «πολύ επικίνδυνη» καθώς φλέγεται και μια δεύτερη τεράστια δεξαμενή καυσίμων.

«Η κατάσταση έχει γίνει πολύ επικίνδυνη, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς και σε μια δεύτερη δεξαμενή (αποθήκευσης) παραγώγων πετρελαίου», προειδοποίησε η λιβυκή κυβέρνηση και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί «μια ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής όταν μια ρουκέτα έπληξε μια δεξαμενή που περιέχει πάνω από 6 εκατ. λίτρα καυσίμων. Οι δεξαμενές αυτές βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης—θέατρο από την 13η Ιουλίου σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες. Συνολικά περιέχουν 90 εκατ. λίτρα καυσίμων, ενώ υπάρχει επίσης μια δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση στο σημείο.
Άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λιβύης προσπαθούσαν χθες να αντιμετωπίσουν τη φωτιά με περιορισμένα μέσα.

Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της κάλεσε για νιοστή φορά να κηρυχθεί μια «άμεση εκεχειρία» στη χώρα, αλλά κανένας φύλαρχος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές εκκλήσεις.
Οι τίτλοι τέλους, φαίνεται πως έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν γι αυτή τη χώρα, δίνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για την απόλυτη ανάπτυξη των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών που θα στραφούν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, η οποία βλέπει τον χειμώνα να έρχεται και μέσω του χάους της Ουκρανίας να απειλείται με ενεργειακό μπλακ-άουτ...




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Θυμάμαι και θυμώνω το καμάρι της πολεμικής μας αεροπορίας για τους πιλότους μας, που βομβάρδιζαν με επιτυχία στόχους στη Λιβύη. Ήταν οι πιο ικανοί του ΝΑΤΟ!
    Ότι δεν ήθελαν κάποιοι πιλότοι - άνθρωποι να βρουν στόχο εναντίον νοσοκομείων και πανεπιστημίων ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]