Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού πάμε; Τι μας περιμένει; Τι μας ετοιμάζουν;

 Γράφει ο Γιώργος Βάμβουκας 

Η επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας, είναι ανεξέλεγκτη και παρατεταμένη. Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζονται από την δικομματική κυβέρνηση και την τρόικα, χαρακτηρίζονται ακατάλληλα και αναποτελεσματικά. Στην πράξη αποδεικνύονται μέτρα που χειροτερεύουν αντί να βελτιώνουν την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.

Τεχνοκράτες της τρόικας και δικομματικό κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο (Χαρδούβελης, Στουρνάρας, κ.ά.), έχουν γίνει δακτυλοδεικτούμενοι και περίγελος της διεθνούς ακαδημαϊκής-επιστημονικής κοινότητας. Οι μνημονιακές συνταγές οικονομικής πολιτικής, συντελούν στη δραματική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών και δεν δίνουν προοπτική εξόδου από το σημερινό τέλμα. Την περίοδο 2009-2013 δαπανήθηκαν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας άνω των 500 δις ευρώ (€), και παρ’ όλα αυτά, η ηλιαχτίδα της ελπίδας δεν ξεπρόβαλε στο βάθος ορίζοντα.

Διεθνώς, η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας, στην οποία να δαπανήθηκαν για τη διάσωσή της εκατοντάδες δις € και τα Δημόσια Οικονομικά της για επτά συναπτά έτη, να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τον Δεκέμβριο του 2012, όταν στη Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2017, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος μας έλεγαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ή το πολύ το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα φανεί το φως στο βάθος του τούνελ και η χώρα θα εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία. Ήταν η εποχή που ξεκίνησαν το παραμύθι με το success story της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, η ζωντανή πραγματικότητα τους διέψευσε. Ήδη διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και το σκοτάδι στο τούνελ έγινε πιο πυκνό και αποπνικτικό.

Προχθές, το υπουργείο οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα, τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός) της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014. Δεν πρόκειται να σας κουράσω με διεξοδικές στατιστικές αναλύσεις. Θα σας σχολιάσω μόνο ένα στατιστικό δεδομένο, που καθρεφτίζει την αποκαρδιωτική εξέλιξη των Δημοσίων Οικονομικών. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013/2014, ο δανεισμός (πιστωτικά έσοδα) του ελληνικού κράτους από 48,5 εκτοξεύτηκε σε 59,5 δις €. Να σκεφτείτε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου για ολόκληρο το 2014 προβλέπεται σε 63,5 δις €. Με μαθηματική βεβαιότητα, τα πιστωτικά έσοδα το 2014 θα υπερβούν τα 100 δις έναντι 73,6 δις € το 2013.

Η καθίζηση των κρατικών εσόδων και η χειροτέρευση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εγχώριων τραπεζών, συνιστούν τα κυριότερα αίτια του ανεξέλεγκτου κρατικού δανεισμού και της αναπόφευκτης υπερδιόγκωσης του δημοσίου χρέους. Το δικομματικό καθεστώς όμως συνεχίζει το τροπάρι του success story. Με ασύστολα και άτιμα ψεύδη, παραπληροφορούν τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Που πάμε; Τι μας περιμένει; Τι μας ετοιμάζουν; Αυτά είναι τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους υγειά και εθνικά σκεπτόμενους πολίτες.
 Πηγή KontraNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]