Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ξέφραγο αμπέλι» τα ελληνο-αλβανικά σύνορα

Μπαινοβγαίνουν ελεύθερα κάθε είδους εγκληματίες
Με φορτηγά κατέφθαναν τα ναρκωτικά από τους Λαζαράτες
«Πολυεθνικό Κέντρο» λαθρομεταναστών το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Ενίσχυση της Frontex ζητά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Η πρόσφατη επιχείρηση της Αλβανικής Αστυνομίας στους Λαζαράτες Αργυροκάστρου, επιβεβαίωσε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επισημάνσεις που πολλές φορές κάναμε για την ανεπάρκεια των ελέγχων που γίνονται στα ελληνο-αλβανικά σύνορα που θυμίζουν «ξέφραγο αμπέλι».

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στη δημοσιότητα, τόσο ως προς τον τρόπο διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών προς τη χώρα μας, όσο και η μεταφορά κλεμμένων οχημάτων από την Ελλάδα στους Λαζαράτες (όπου και βρέθηκαν ορισμένα), προφανώς και προς άλλες περιοχές της Αλβανίας, οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα για την ύπαρξη κυκλωμάτων που έχουν τα πλοκάμια τους (ίσως και τα κέντρα ελέγχου τους) στην Ελλάδα, τα οποία συνεργάζονταν με τους Αλβανούς μαφιόζους και εξακολουθούν να παραμένουν ανέπαφα.

Ενίσχυση της Frontex

Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη διακίνηση ναρκωτικών. Είναι περισσότερο σύνθετο. Αφορά την εισαγωγή κάθε είδους εγκληματικότητας, αλλά και τη διακίνηση χιλιάδων κατ’ έτος λαθρομεταναστών, που προέρχονται τόσο από την Αλβανία, όσο και από Αφρικανικές – Ασιατικές χώρες. Είναι τόσο μεγάλο και έντονο το πρόβλημα, που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας έχοντας σαφείς ενδείξεις για αύξηση της ροής των παράνομων μεταναστών, ζήτησε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδρίαζε στο Μιλάνο της Ιταλίας, να αντιμετωπιστεί από κοινού το πρόβλημα και να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex στην Ελλάδα.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Η αύξηση της ροής των μεταναστών από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή και πάλι στην Ηγουμενίτσα. Σύμφωνα με διαμαρτυρίες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στον τουρισμό, λαθρομετανάστες άρχισαν να «κατασκηνώνουν» κοντά στο λιμάνι, έχοντας στόχο την αναχώρησή τους για το εξωτερικό.

Προκειμένου να βάλει τάξη και κυρίως να αποτρέψει τη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, οργάνωσε διήμερη επιχειρησιακή δράση, κατά την οποία ελέγχθηκαν 142 άτομα, προσήχθησαν 30 (Αλβανοί, Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Σύριοι και από το Μπαγκλαντές) από τους οποίους τελικά συνελήφθησαν έντεκα για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, συν τρεις Αλβανοί για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Επιχείρηση, που όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εγκληματικά στοιχεία

Είναι γεγονός ότι η ροή λαθρομεταναστών από την Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί. Το ανησυχητικό βρίσκεται όμως αλλού. Στο ότι όλο και συχνότερα ανάμεσά τους συλλαμβάνονται άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν είτε αποφάσεις απέλασης, είτε εντάλματα για παράνομες και εγκληματικές ενέργειες. Τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων στις παραμεθόριες περιοχές είναι συχνά και δεκάδες σπίτια έχουν λεηλατηθεί, τελευταία μάλιστα και τρεις εκκλησίες, προκαλώντας το φόβο και την ανησυχία στους κατοίκους του Πωγωνίου, της Κόνιτσας κ.α.

Προχθές το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου εξιχνίασε 16 διαρρήξεις – κλοπές που είχαν γίνει πέρυσι σε σπίτια των χωριών Αγίας Μαρίνας, Ορεινού, Σταυροσκιαδίου και Κακκόλακου. Δράστης είναι ένας 27χρονος Αλβανός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εντοπισμό των συνεργών του.

Ξανάρχισαν τα ναρκωτικά

Στην μικροεγκληματικότητα έρχεται να προστεθεί και η διακίνηση ναρκωτικών, που τα τελευταία χρόνια γίνεται με ρυθμό… τακτικών δρομολογίων.
Μετά την επέμβαση της Αλβανικής Αστυνομίας στους Λαζαράτες, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι έμποροι ναρκωτικών κρατούσαν στάση αναμονής. Σιγά-σιγά όμως φαίνεται να επανέρχονται στη δράση. Τουλάχιστον αυτή η εκτίμηση μπορεί να γίνει από τον εντοπισμό (προχθές τα ξημερώματα) στον Παραπόταμο της Θεσπρωτίας, Ι.Χ. αυτοκινήτου που μετέφερε 96 κιλά χασίς! Ο μεταφορέας εγκατέλειψε αυτοκίνητο και χασίς και ξέφυγε των αστυνομικών οι οποίοι τον αναζητούν, ωστόσο για τη χώρα προέλευσης δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για την Αλβανία, τον χασισοβολώνα της Ευρώπης, όπως έχει χαρακτηριστεί και από ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Η διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει όμως χωρίς συνεργούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την Αστυνομική επιχείρηση στους Λαζαράτες, προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα για την Ελληνική Πολιτεία, που θα πρέπει να «ψάξει» σε βάθος παραλείψεις, ευθύνες, ακόμη και τυχόν διασυνδέσεις επίορκων υπαλλήλων με Αλβανούς «μαφιόζους». Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, που θα πρέπει να εξεταστεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλια, που έχει υποσχεθεί να επισκεφθεί σύντομα την Ήπειρο και ειδικότερα το ακριτικό Πωγώνι, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εισερχόμενης και εξερχόμενης εγκληματικότητας προς Αλβανία.

Πλοκάμια στην Ελλάδα

Περισσότερα ακολουθούν στο ρεπορτάζ που έγραψε από το Αργυρόκαστρο ο ομογενής δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπάρκας:

Πλοκάμια από τους Λαζαράτες στην Ελλάδα αποκαλύπτει η επέκταση της επιχείρησης της Αλβανικής αστυνομία για τον πλήρη έλεγχο του χωριού και την εξάρθρωση όλων των εγκληματικών κυκλωμάτων στο «χωρίο του χασίς».
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Αργυροκάστρου αναφέρει ότι μεταξύ των δεκάδων κατασχεμένων αυτοκινήτων εντοπίστηκαν τρία φορτηγά που ανήκουν σε Έλληνες ιδιοκτήτες από τα Ιωάννινα. Για τον εντοπισμό τους και την ταυτοποίηση των στοιχείων τους που είχαν αλλοιώσει οι δράστες, χρειάστηκε το αυξημένο ενδιαφέρον του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Η αρμόδια υπηρεσία στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας δεν αποκλείει στους Λαζαράτες να έχουν μεταφερθεί και άλλα κλοπιμαία από όλη την Ελλάδα, αυτοκίνητα και λοιπά αγροτικά και μεταφορικά οχήματα. Δηλώνει επίσης ότι θα προσφέρει όλες τις δυνατές υπηρεσίες σε όφελος των Ελλήνων θυμάτων των ληστών, εξ Αλβανίας, αρκεί να παρουσιάσουν έγκαιρα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ωστόσο, για την αστυνομία παραμένει ύποπτο το γεγονός της κλοπής και μεταφοράς των συγκεκριμένων φορτηγών μέχρι τους Λαζαράτες, που σημαίνει ότι πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα με πλοκάμια μέχρι την Ελλάδα. Άλλες πληροφορίες από την Αλβανική αστυνομία και εισαγγελία αναφέρουν ότι οι ανακρίσεις 40 και πλέον συλληφθέντων από τους Λαζαράτες, μετά την έφοδο της αστυνομίας στο χωριό των ναρκωτικών, αποκαλύπτουν και τα νήματα των κυκλωμάτων διακίνησης της χασισοπαραγωγής και άλλων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα. Σε μία επόμενη φάση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές για την εξάρθρωση των ενεργών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Ελλάδα πρώτη και μετά η Ιταλία, ήταν η σημαντικότερη χώρα διακίνησης των ναρκωτικών made in Λαζαράτι με προορισμό τόσο την Ελλάδα όσο και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ετήσια παραγωγής χασίς υπολογίζεται γύρω στους 900 τόνους και το συνολικό τζίρο σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Η αστυνομία κατάσχεσε και κατάστρεψε περισσότερους από 100 τόνους επεξεργασμένο χασίς προς πώληση και δύο εργαστήρια παραγωγής χασισοελαίου, ενώ ξερίζωσε περισσότερες από 110 χιλιάδες καλλιεργημένα φιντάνια.

Πηγή εφημ. «Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ανοιχτά σύνορα λένε οι οδηγειες -εντολές της ΕΕ .
    Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο δεν γίνεται .
    Για όλους ! Ανωμάλους , άνθρωποφαγους , κατσαπλιαδες εγκληματίες ....κτλ .
    Και όμως υπάρχουν ακόμη διποδα που πιστεύουν οτι η ΕΕ ειναι το Α και το Ω της ευημερίας μας !
    Μωραινει Κύριος ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]