Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αλβανοί ευχαριστούν με… προκλήσεις

Με «τσάμικη γενοκτονία» και ΑΟΖ ανταποδίδουν την ελληνική υποστήριξη
Η αδυναμία της Αθήνας να θέσει όρους στα Τίρανα και να προβάλει τον δικό της οδικό χάρτη προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αποβαίνει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων 

Του Σωτήρη Σιδέρη

Δεν πέρασαν παρά λίγα μόνο εικοσιτετράωρα από την πανηγυρική ψήφο της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Ιουνίου, για να αποδειχθεί το ναυάγιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς τα Τίρανα με συνδυασμένες κινήσεις «αχαριστίας» προκάλεσαν μεν οργή στην Αθήνα, αλλά… πολύ αργά.

Την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκαν αλλεπάλληλα διπλωματικά επεισόδια στο παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές κορυφαίους Αλβανούς αξιωματούχους, οι οποίοι όχι μόνο αρνήθηκαν να δηλώσουν ικανοποίηση για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά, αντιθέτως, προκάλεσαν ένταση με ιδιαίτερα επιθετικές ενέργειες, γεγονός που προοιωνίζει νέα τεταμένη περίοδο στις διμερείς σχέσεις.

Επιθετική ήταν όμως και η αντίδραση Ελλήνων διπλωματών, που σημειώνουν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε νέα φάση και εκφράζουν προβληματισμό για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της χώρας, που έχει φτάσει στο σημείο να δέχεται περιφρόνηση ακόμη και από την Αλβανία! Κι αυτό μετά την ιδιαιτέρως ευνοϊκή στάση της χώρας μας, που όχι μόνο συναίνεσε, αλλά δραστηριοποιήθηκε, μάλιστα, προκειμένου η Αλβανία να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.

Διπλό «χτύπημα»

Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσαν το «παρών» στην έκθεση που έγινε στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο στα Τίρανα για την «Τσάμικη Εβδομάδα», που προέβαλλε τη «γενοκτονία» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Πρόκειται για ενέργεια, που, προφανώς, προκαλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την ιστορική μνήμη, με τους απογόνους των συνεργατών των Ναζί να εμφανίζονται σήμερα ως θύματα και με την Ελλάδα να μην μπορεί επί χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως, άλλωστε, δεν αντιμετώπισε και την προπαγάνδα της ΠΓΔΜ.

Δεύτερο ατόπημα, οι διαρροές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον αλβανικό Τύπο, ότι οι έρευνες που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα βόρεια και βορειοδυτικά της Κέρκυρας περιλαμβάνουν και δύο οικόπεδα της αλβανικής ΑΟΖ –σύμφωνα, προφανώς, με την εκδοχή των Τιράνων-, που υποδαυλίζουν για άλλη μία φορά τον ανθελληνισμό. Με βάση διπλωματικές εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου η αλβανική κυβέρνηση να θέσει και επίσημα ζήτημα ερευνών, ότι, δηλαδή η Ελλάδα παραβιάζει την αλβανική κυριαρχία! Πρόκειται για την ίδια πολιτική εξουσία στα Τίρανα που έχει ακυρώσει, μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, επιδιώκοντας την αναθεώρησή της. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και συνέχεια…

Διπλωματικά επεισόδια

Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου. Τα Τίρανα είχαν εξασφαλίσει τη θετική απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όταν Έλληνας διπλωμάτης επέκρινε με οξύτητα την αλβανική στάση, απευθυνόμενος στον Αλβανό μόνιμο αντιπρόσωπο στη Συμμαχία. Ο διπλωμάτης μίλησε για «αχαριστία» της αλβανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που η Ελλάδα έδινε μάχη για να πάρει η γειτονική χώρα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.

Το δεύτερο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου στον κήπο της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, ενώπιον ξένων διπλωματών, όταν ο Έλληνας πρέσβης Ροκανάς έθεσε έντονα στον ΥΠΕΞ Μπουσάτι τόσο το θέμα της παρουσίας Ρομά στην εκδήλωση των Τσάμηδων όσο και το θέμα των δημοσιευμάτων για τις ελληνικές έρευνες. Κατά την πάγια τακτική των Αλβανών πολιτικών, ο Μπουσάτι, με εμφανή υποκρισία προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των ξένων διπλωματών, αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ανάμειξη. Στο δε θέμα των Τσάμηδων, τα Τίρανα θεωρούν ότι δεν οφείλουν εξηγήσεις, άλλωστε είναι στην επίσημη ατζέντα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής. Να θυμίσουμε ότι ο Μπουσάτι είναι εκείνος που ζήτησε από τον εισαγγελέα Τιράνων να ερευνήσει αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποπέσει στο αδίκημα τα εθνικής προδοσίας, μια και με την ελληνο-αλβανική συμφωνία του 2009 θεωρεί ότι παρέδωσε στην Ελλάδα αλβανικό έδαφος…

Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει οργή στην Αθήνα και ήδη σχεδιάζεται η αλλαγή στάσης έναντι των Τιράνων. Διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο ακόμη και για χρήση του βέτο όσον αφορά στη συνέχιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και στον οδικό χάρτη που συνοδεύει την υποψήφια χώρα. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Ελλάδα θα έχει πια ένα νέο πολιτικό και διπλωματικό μέτωπο στα δυτικά της και αυτό πιθανόν να επηρεάσει τη σχέση της με τον αλβανικό παράγοντα της Βαλκανικής.
Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο δηλαδή…

Οι έρευνες και τα οικόπεδα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αρκετές μέρες πριν ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάσει στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα τα είκοσι οικόπεδα ερευνών, είχε γίνει η αναγκαία προεργασία με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και του Λιμενικού Σώματος, ενώ η Υδρογραφική Υπηρεσία ετοίμασε τους χάρτες και τις συντεταγμένες των περιοχών έρευνας.
Η Ελλάδα θα δώσει άδειες για έρευνες σε περιοχές εντός των χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, αλλά σε περιοχές εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τον νόμο Μανιάτη, που προβλέπει χάραξη με βάση τη μέθοδο της μέσης γραμμής.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών από νορβηγική εταιρεία η Αλβανία δεν αντέδρασε. Η Αλβανία όμως μάλλον δεν θα δεχτεί χάραξη με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, κάτι στο οποίο είχε ταχθεί θετικά με τη συμφωνία του 2009, ενώ το έχει δεχτεί και στη συμφωνία με την Ιταλία. Είναι γνωστό ότι η αλλαγή στάσης εναρμονίζεται με την τουρκική θέση περί επήρειας των νησιών και υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια.

Τα νέα δεδομένα

Η κατάσταση όμως στην περιοχή αλλάζει ταχύτατα. Η Αλβανία θεωρεί πλέον ότι συνομιλεί και συνδιαλέγεται με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, την Βρετανία (υπενθυμίζεται ότι σύμβουλος του Ράμα είναι ο Τόνι Μπλερ), την Αυστρία αλλά και την Ιταλία, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να κάνει την παραμικρή υποχώρηση προς την Ελλάδα, ούτε καν τις αυτονόητες αλλαγές που προβλέπονται από το κοινοτικό κεκτημένο, π.χ. για την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Η έπαρση με την οποία η Αλβανία αντιμετώπισε την Ελλάδα είναι κακός οιωνός για τη διαχείριση των μεγάλων διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.

Η γεωπολιτική αστάθεια στα σύνορα της Ευρώπης, που ανησυχεί πλέον πολλές κυβερνήσεις και διανοούμενους, συνιστά πρόσθετο λόγο ανησυχίας, καθώς ο αλβανικός παράγοντας στα Βαλκάνια θα έχει καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις. Και η συντήρηση του οράματος της «Μεγάλης Αλβανίας» μόνο τυχαία δεν είναι.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις σχέσεις της χώρας όχι μόνο με την Αλβανία, αλλά γενικότερα με τα κράτη της περιοχής. Η αδυναμία της Αθήνας να θέσει όρους στα Τίρανα και να προβάλει τον δικό της οδικό χάρτη προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αποβαίνει αργά και σταθερά εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, και, παρόλο που οι ενδείξεις ήταν αρνητικές, αποφασίστηκε να στηρίξουν(;) πανηγυρικά και εν λευκώ την απόφαση υπέρ της Αλβανίας(!!!).

Η εικόνα των Βαλκανίων αναμένεται να τροποποιηθεί ριζικά το επόμενο διάστημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Γερμανίας – Βαλκανικών χωρών που προγραμματίζει το Βερολίνο τον Αύγουστο, κατά την οποία, με βάση διπλωματικές πηγές, η Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο της χώρας της για την περιοχή. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας παρέμβαση της Γερμανίας, καθώς ανοιχτά πλέον συνδυάζει την επιβολή της οικονομικής πολιτικής με τα γεωπολιτικά της σχέδια.
Η Ελλάδα είναι προφανές ότι περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου, κι αυτό είναι επικίνδυνο και για την ίδια και για τα Βαλκάνια, δεδομένου ότι η χώρα μας έπαιξε διαχρονικά τον ρόλο του εξισορροπητικού παράγοντα στην περιοχή, επηρέασε θετικά τη σταθερότητα και τον διάλογο και στήριξη την δημοκρατία.

Οι γεωπολιτικές ανατροπές που ήδη σημειώνονται στην Ευρώπη, με την κρίση στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, την αναβίωση της ψυχροπολεμικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και την ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εκτιμάται ότι θα επιδράσουν καταλυτικά στις ισορροπίες και στα Βαλκάνια, όπου ήδη καταγράφονται ανταγωνισμοί των μεγάλων χωρών.

Η όξυνση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, που θεωρείται δεδομένη από Έλληνες διπλωμάτες, ούτε τα ελληνικά συμφέροντα εξυπηρετεί, και προφανώς ούτε τα αλβανικά. Τα Τίρανα θα χρησιμοποιηθούν ως Δούρειος Ίππος στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών σχεδίων των μεγάλων χωρών. Η Ιταλία και η Αυστρία ήδη ανταγωνίζονται για την αύξηση της επιιρροής τους στην Αλβανία. Σημειωτέον ότι, παρά τις άριστες σχέσεις της Αθήνας με τη Ρώμη, η Ιταλία δεν έχει ανταποκριθεί στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Ελλάδας για επικαιροποίηση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, στάση που γεννά ερωτήματα.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 247

Σχόλιο ιστολογίου: Η περίπτωση της Αλβανίας και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα (μειωτική), δημιουργούν την αίσθηση πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σαν χώρα… Μήπως έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερα «φρικτό», μήπως οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν υπογράψει κάτι που έχει μετατρέψει την Ελλάδα από χώρα σε κάτι «άλλο»; Μήπως η πολιτική ηγεσία της χώρας και δη ο φερόμενος ως «πρωθυπουργός» Αντώνης Σαμαράς, θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει δημόσια, μέσω ενός διαγγέλματος, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ΔΕΝ ασκείται εθνική πολιτική και η Ελλάδα ΔΕΝ υπολογίζεται πλέον ως χώρα, τόσο από ισχυρές χώρες, όσο και από χώρες τύπου Αλβανίας; Μήπως έχει υπάρξει Failed State επί εθνικών θεμάτων και πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες οι συνέπειες μίας τέτοιας… «μεταβολής»;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]