Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Αναβαθμίζεται η αντιαεροπορική «ασπίδα» Pantsir-S1


Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα «Pantsir-S1» που σήμερα βρίσκεται στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ρωσίας και αρκετών άλλων χωρών του κόσμου, θα περάσει σύντομα από τη διαδικασία της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της τρέχουσας - ενεργούς - έκδοσης.

Μέχρι το 2017, το αντιαεροπορικό συγκρότημα θα αποκτήσει ένα νέο υπερηχητικό πύραυλο. Ήδη, διεξάγονται δοκιμές επίδειξης του «τροποποιημένου» συστήματος στο πολύγωνο στρατιωτικών δοκιμών «Ασουλούκ», στην περιφέρεια Αστραχάν. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο διευθυντής της εταιρείας «Vysokotochnye Kompleksy» Αλεξάντρ Ντενίσοφ. (η εταιρεία εξειδικεύεται σε συστήματα υψηλής ακριβείας και τακτικό εξοπλισμό).

Η πιο «ριζοσπαστική» τροποποίηση του συστήματος φέρει σήμερα την προσωρινή ονομασία «Pantsir-SM». Η νέα έκδοση, θα διαθέτει πυραυλικά βλήματα με βελτιωμένα πτητικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ η εμβέλεια δράσης του συστήματος θα αυξηθεί σημαντικά. Οι ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους για δεκαετίες. Σχεδόν όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα χρησιμοποιούν υπερηχητικά πυραυλικά βλήματα με μέγιστη ταχύτητα της τάξης των τριών ή τεσσάρων Mach (ταχύτητα ήχου). Τώρα, οι σχεδιαστικές εργασίες των μηχανικών κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης της ταχύτητας των πυραύλων μέχρι τις πέντε – επτά ταχύτητες ήχου.

Ο νέος πύραυλος θα διευρύνει τον κατάλογο των στόχων που θα μπορεί να χτυπήσει το συγκρότημα «Pantsir-S1». Θα αυξήσει τη ζώνη δράσης του ρωσικού SAM από τα σημερινά 20 στα 35 km, είπε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του σχεδιαστικού γραφείου όπλων υψηλής ακρίβειας «KBP» Γιούρι Σάβενκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα όπλα είναι συμβατά με τις προηγούμενες εκδόσεις και θα μπορούν να τοποθετηθούν στα ήδη υπάρχοντα συγκροτήματα, όπως και στις νέες εκδόσεις που θα προορίζονται για εξαγωγή.

Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Pantsir-S» έχουν αγοραστεί ή έχουν κλειστεί συμβάσεις για την παράδοση τους, από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία, Ιράκ) και της Αφρικής (Αλγερία, Μαρόκο). Τα «Πάντσερ», αποτελούν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της εταιρείας «KBP» και, σύμφωνα με το Ντενίσοφ, η γεωγραφία των εξαγωγικών προορισμών των ευέλικτων ρωσικών πυραύλων εδάφους – αέρος μικρού βεληνεκούς θα διευρυνθεί. Έτσι, το καλοκαίρι του 2014, η ρωσική αμυντική επιχείρηση αναμένεται να υπογράψει σχετικό συμβόλαιο για την αγορά «Pantsir» με τη Βραζιλία.

Προστασία σε ακραίες συνθήκες

Το συγκρότημα αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς «Pantsir-S1», αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, καίτοι έχει ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στις ΕΔ, το 2008. Η «μονάδα μάχης» του συγκροτήματος αποτελείται από έναν πύργο 12 τόνων τοποθετημένο σε τροχοφόρο ή ερπυστριοφόρο όχημα, ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού στόχου, καθώς το μπλοκ με τα υπερηχητικά κατευθυνόμενα βλήματα 57E6-E (12 πυραυλικά βλήματα) και ένα δίδυμο αυτόματο αντιαεροπορικό πυροβόλο διαμετρήματος 30 mm.

Αποστολή των κινητών μονάδων SAM, είναι η προστασία μικρών εγκαταστάσεων, άλλων οπλικών συστημάτων, και στόχων, από αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των συγκροτημάτων S-300 και S-400. Αυτά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μακράς εμβέλειας, που είναι εξοπλισμένα με δύο μπλοκ εκτοξευτήρων με τέσσερις πυραύλους, είναι εντελώς εκτεθειμένα σε αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ κατά τη διάρκεια της αλλαγής θέσης ή της ανάπτυξης τους για να εκτελέσουν βολή. Έτσι, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μάχης ή της εκτέλεσης μιας συγκεκριμένης αποστολής, τα «Πάντσερ» κινούνται μαζί με τις μοίρες των S-300 ή S-400, έτσι ώστε σε περίπτωση απειλής τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος, οι πύραυλοι SAM να παρέχουν προστασία στα συγκροτήματα της βασικής αντιπυραυλικής ασπίδας - των S-300/S-400.

Το σύστημα «Pantsir» έχει σχεδιαστεί για χρήση υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου και σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Σαν επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού «παντός καιρού» και της υψηλής αξιοπιστίας των «Pantsir», ο διευθυντής της εταιρείας συστημάτων υψηλής ακριβείας «Vysokotochnye Kompleksy» ανακοίνωσε ότι «μάχιμες μονάδες κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων «Pantsir-S» ήδη βρίσκονται στις ακραίες συνθήκες του Βορρά και περνάνε από μια σειρά δοκιμών σε πραγματικά extreme καταστάσεις μιας στρατιωτικής επιχείρησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρησιακές ομάδες των συστημάτων αεράμυνας θα αυξάνονται, καθώς θα σχηματίζονται και θα αναπτύσσονται οι στρατιωτικές υποδομές των εγκαταστάσεων στον παγωμένο βορρά. Υπενθυμίζεται ότι ο ανταγωνισμός για την Αρκτική τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και στρατιωτικο-πολιτικό χαρακτήρα.

Στην πρώτη γραμμή το 2017

Αν και τα «Πάντσερ» είναι σχετικά νέα όπλα, ο εκσυγχρονισμός τους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Εκτός από τον υπερηχητικό πύραυλο, το σύστημα «Pantsir-SM» σε σχέση με το «Pantsir-S1», θα μπορεί να καταστρέφει αεροπορικούς στόχους που πετούν με ταχύτητες χιλιάδων μέτρων το δευτερόλεπτο. Το όριο σήμερα έχει καθοριστεί στα 1.000 m/s. 

«Η πιο σημαντική διαφορά από το υφιστάμενο πυραυλικό σύστημα, είναι η ικανότητα του νέου βλήματος να καταστρέφει βαλλιστικούς στόχους», δήλωσε ο Ντενίσοφ. Ο επικεφαλής της εταιρείας τόνισε ότι ο «νέος πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά, όταν θα δημιουργηθεί το καινούργιο ραντάρ, ο σταθμός ανίχνευσης στόχου και κάποια άλλα συστήματα, τα χαρακτηριστικά των οποίων θα ξεπεράσουν τα υπάρχοντα». Μετά από την ολοκλήρωση των υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, το πυραυλικό συγκρότημα θα λειτουργεί, όπως συνηθίζεται να λέγεται, στο εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων του», υπογράμμισε.

Το «Pantsir-SM» υπάρχει σήμερα μόνο εικονικά, σε 3D μοντέλο, αλλά οι προγραμματιστές κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του πρωτοτύπου σε φυσική μορφή στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τη δήλωση του Ντενίσοφ, που την έκανε στη διεθνή έκθεση όπλων «Eurosatory 2014», οι ΕΔ της Ρωσίας θα έχουν το νέο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα το αργότερο μέχρι την αρχή του 2017.

Πηγή: Russia Beyond the Headlines 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]