Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

La Stampa: «Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Μόσχας - Ιερουσαλήμ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας απευθείας «κρυπτογραφημένης σύνδεσης», μεταξύ της Μόσχας και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο Maurizio Molinari, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «La Stampa».

«Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας « ειδικής σύνδεσης » με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, γεγονός που καταδεικνύει μια αύξηση της τάσης βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο ηγετών, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου», αναφέρει το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας.

«Η είδηση συνοδεύεται από τη διευκρίνιση ότι η γραμμή αυτή θα είναι κρυπτογραφημένη, υπογραμμίζοντας έτσι την ύπαρξη απόρρητων πληροφοριών, οι οποίες θα πρέπει να προστατεύονται, ειδικά από την NSA που αποτελεί την επιτομή των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ» σημειώνει η εφημερίδα.

Η «Κόκκινη γραμμή» Μόσχας – Ιερουσαλήμ, παρουσιάζεται εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, στην οποία σημειωτέον η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε ουδέτερη στάση, απορρίπτοντας τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, που υποστηρίζει ανοικτά τους «εθνικιστές» του δεξιού τομέα στο Κίεβο.

Επιπλέον, σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των «5 +1 μελών» στην Γενεύη, με την Τεχεράνη για το πυρηνικό ζήτημα, γεγονός υψίστης σημασίας για το Ισραήλ, συνεχίζει ο ιταλός ανταποκριτής.
Ο Πούτιν επέδειξε πρόσφατα μια πιο «ανοικτή» προσέγγιση όσον αφορά την θέση του Ιράν, γεγονός όμως το οποίο έρχεται σε σαφή αντίθεση με την θέση της Ιερουσαλήμ. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η «δημιουργία» της κόκκινης γραμμής, μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο 2013, πραγματοποιήθηκαν σε Μόσχα και Ιερουσαλήμ, οι διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών των δύο χωρών, με στόχο τον τριπλασιασμό του εμπορικού ισοζυγίου ( τώρα βρίσκεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο).
Η Ρωσία ενδιαφέρεται κυρίως για ισραηλινά «προϊόντα» υψηλής τεχνολογίας και το Ισραήλ για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Με άλλα λόγια, η « κόκκινη γραμμή » αποτελεί την άμεση συνέπεια των προθέσεων του Ισραήλ, να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Μόσχα αλλά και με το Πεκίνο, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την αποδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ, ως εγγυητή της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, πιστεύει ο ιταλός δημοσιογράφος Maurizio Molinari.

Έτσι, εξηγούνται οι επίμονες φήμες σχετικά με την πρόθεση του παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, να μάθει την στάση Κρεμλίνου να τον πιθανό ρόλο ως συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα της απροθυμίας των ΗΠΑ για την ανάληψη πολεμικών πρωτοβουλιών εναντίον του Ιράν, αποτελεί σαφέστατα η μεταστροφή του Ισραήλ προς την Ρωσία. Το πρώτα δείγματα γραφής της στροφής της ισραηλινής πολιτικής προσέγγισης με την Μόσχα, φάνηκαν όταν το Ισραήλ απείχε από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία καταδίκασε την Ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία.

Η στήριξη της Ρωσίας, ειδικά στον σιϊτικό άξονα (Ιράν-Συρίας-Χεζμπολά Λιβάνου) και η « μερική απομάκρυνση» των ΗΠΑ από την Μ.Ανατολή, έχει αφήσει τις σουνιτικές δυνάμεις, (Σ.Αραβία-Κουβέιτ-Η.Α.Ε.-Κατάρ) εντελώς «απροστάτευτες», εξαναγκάζοντας τες να επιδιώξουν και αυτές με την σειρά τους, μια διαφορετική προσέγγιση με την Ρωσία αλλά και το Ισραήλ. Ίσως για αυτόν τον λόγο με προεξάρχουσα την Σ.Αραβία, οικοδομείται εσπευσμένα το «αραβικό ΝΑΤΟ», με την συμμετοχή και της Αιγύπτου του στρατηγού Αλ-Σίσι.

Άρα το διακύβευμα στις σχέσεις Μόσχας-Ισραήλ, στην προκειμένη περίπτωση, θα έχει καταλυτικές διαστάσεις όχι μόνο στο ίδιο το Ισραήλ, αλλά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]