Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ιράν θωρακίζει τα σύνορα με Ιράκ - Το ISIL κατέλαβε 2ο μεθοριακό σταθμό



  • Η κατάληψη του Αλ-Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν ανθρώπους και όπλα από τη Συρία 
  • Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την προστασία ιερών τόπων των σιιτών στο ιρακινό έδαφος. 

Η κυβέρνηση του Ιράν εντείνει προληπτικά τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου κατά μήκος των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας με το Ιράκ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας των ανταρτών που έχουν καταλάβει πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί - Φαζλί.

Σουνίτες ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) προελαύνουν προς την ιρακινή πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη, και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές περιοχές.


«Λόγω της μοναδικής κατάστασης στο Ιράκ και της εγγύτητάς της με τις δυτικές περιοχές της χώρας μας, έχουμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου, των περιπολιών και της οχυρώσεων κατά μήκος των συνόρων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.

«Πάντως προς το παρόν δεν ανησυχούμε», επισήμανε ο Ραχμανί - Φαζλί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το κίνημα του ΙΚΙΛ πιστεύεται πως αποτελείται από ένα αμάλγαμα μελών σουνιτικών φυλών, ριζοσπαστών ενόπλων και οπαδών του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Οι εξεγερμένοι δεν μοιράζονται πολλά πέρα από το μίσος τους για την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Το Ιράν, μια χώρα όπου κυβερνά ένα σιιτικό καθεστώς, έχει θορυβηθεί από την προέλαση του ΙΚΙΛ. 

Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την προστασία ιερών τόπων των σιιτών στο ιρακινό έδαφος. 

Ιράκ: Αντάρτες κατέλαβαν ένα δεύτερο μεθοριακό σταθμό διέλευσης

Εξεγερμένοι σουνίτες στο Ιράκ κατέλαβαν ένα δεύτερο σταθμό μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσαν σήμερα αξιωματικοί του στρατού, ενώ το Κουβέιτ απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράκ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας εκεί.

Ο μεθοριακός σταθμός Αλ-Ουαλίντ κατελήφθη την Κυριακή και οι δυνάμεις ασφαλείας που τον φρουρούσαν, αναδιπλώθηκαν σε μια θέση στα ιορδανικά σύνορα. Οι εξεγερμένοι είχαν καταλάβει την Τρίτη το μεθοριακό σταθμό Αλ-Κάιμ. Ο τρίτος συνοριακός σταθμός, αυτός της Ράμπια, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια μιας επίθεσης των τζιχαντιστών στην επαρχία Νινευή. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η κατάληψη του Αλ-Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν ανθρώπους και όπλα από τη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται επίσης πολύ. Οι τζιχαντιστές προχωρούν διαρκώς σε νέες κατακτήσεις από την αρχή της επίθεσης που διεξάγουν στο Ιράκ από τις 9 Ιουνίου.

Πηγές: Newsbomb , Κεφάλαιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]