Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Κούβα θα εγκατασταθούν επίγειοι σταθμοί για το ρωσικό σύστημα εντοπισμού GLONASS

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 

Προς ψήφιση στην Δούμα βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κούβας, στον τομέα του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του δορυφορικού συστήματος GLONASS, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο συμφωνίας που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, προβλέπει, την εγκατάσταση στο νησί της ελευθερίας, σταθμών δορυφορικής διαμόρφωσης, για τον έλεγχο του συστήματος GLONASS, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που «καθορίζει τις απαραίτητες οδηγίες, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα των διαστημικών δραστηριοτήτων» μεταξύ Ρωσίας και Κούβας.

«Η συμφωνία-πλαίσιο, συμπεριλαμβάνει επίσης την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, της ρύθμισης και της προστασίας ανταλλαγής παντός είδους πληροφοριών, πιστοποίησης της τελικής χρήσης και επεξεργασίας σειράς προστατευόμενων προϊόντων, και τεχνολογίας», ανέφερε το επεξηγηματικό σημείωμα.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Rogozin, ο οποίος σημειωτέον είναι και ο άμεσα υπεύθυνος του ρωσικού συστήματος παγκόσμιου εντοπισμού GLONASS, δήλωσε την ανάγκη για συνεργασία με τους Κινέζους για την ανταγωνιστικότητα του συστήματος πλοήγησης. "Στόχος μας είναι να ωφεληθεί η κοινωνία των χρηστών για την επίτευξη καλύτερης εξυπηρέτησης", είπε.

Η Κούβα θα εξυπηρετήσει τα ρωσικά σχέδια για την εγκατάσταση επίγειων σταθμών, διότι οι ΗΠΑ είναι κατά της εγκατάστασης σταθμών του GLONASS στο έδαφος της χώρας τους. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το ρωσικό παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης θα χρησιμοποιείται για κατασκοπεία.

Επίσημα δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά οι απαιτήσεις που προβάλλονται καθιστούν την εγκατάσταση των επίγειων συστημάτων πρακτικά αδύνατη. Σύμφωνα με νέο νόμο, τα συστήματα πλοήγησης άλλων χωρών δεν πρέπει να θίγουν την εμπορική ελκυστικότητα του αμερικανικού συστήματος GPS και μπορούν να μεταδίδουν μόνο μη κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Το αίτημα για την κατασκευή του σταθμού είχε σταλεί από τη ρωσική πλευρά από το Μάιο του 2012. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήταν έτοιμο να χορηγήσει την άδεια, αλλά δέχτηκε σκληρή κριτική από το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο, όπου θεώρησαν ότι το ρωσικό σύστημα πλοήγησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία. Οπότε, ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα συστήματα πλοήγησης θα πρέπει να μεταδίδουν μόνο μη κρυπτογραφημένα δεδομένα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]