Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Το τέρας που εξέθρεψε τώρα την απειλεί!

Τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία έστελνε όπλα και επέτρεπε στους εξτρεμιστές ισλαμιστές της ISIS να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της και να πωλούν καύσιμα εντός Τουρκίας για να έχουν έσοδα προκειμένου να ανατραπεί ο Άσαντ. Τώρα οι Ταλιμπάν της Μέσης Ανατολής, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αποτελούν κίνδυνο για την Άγκυρα

Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης

Σημαντικές αλλαγές προκαλούνται στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIS), με την Τουρκία να αντιλαμβάνεται πως έχει ανάγκη τη βοήθεια των Κούρδων για να αντιμετωπίσει τους «Ταλιμπάν της Μέσης Ανατολής» που βρίσκονται πια ακριβώς δίπλα από τα σύνορά της.
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ως γειτονική χώρα το Αφγανιστάν», αναφέρει ο Εγιούπ Τζαν από την εφημερίδα «Radikal» και τονίζει πως «συνέβη αυτό που φοβόμασταν όλοι, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έγιναν οι νότιοι γείτονες της Τουρκίας».

Η Άγκυρα στήριζε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές

Τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία έστελνε όπλα και επέτρεπε την παρουσία και τη διέλευση των εξτρεμιστών ανταρτών προς τη Συρία για την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ. Κάποια από τα μέλη της ISIS ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν ήδη υπάρχουν κάποια μέλη της ISIS στην Τουρκία ή αν μπορούν να περάσουν τα σύνορα, καθώς η οργάνωση αυτή ελέγχει 4 σταθμούς διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία, μήκους 950 χιλιομέτρων.

Βεβαίως, η βοήθεια στην ISIS δεν περιοριζόταν μόνο στα όπλα. Μαχητές της εξτρεμιστικής αυτής ισλαμικής οργάνωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Taraf”, νοσηλεύονταν στα τουρκικά νοσοκομεία και οι μαχητές της πωλούσαν καύσιμα εντός της Τουρκίας για να έχουν έσοδα.
Όμως το «τέρας» που έθρεψε η Άγκυρα στράφηκε εναντίον της και αυτό αποδείχθηκε όταν τα μέλη της ISIS κατέλαβαν το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, υπέστειλαν την τουρκική σημαία και πήραν ομήρους 49 άτομα που βρίσκονταν εντός του κτιρίου.

Ο βασικός φόβος των τούρκων αξιωματούχων είναι κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσαν να κάνουν τα μέλη της ISIS εντός της Τουρκίας, κυρίως αυτή την περίοδο που η Τουρκία υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες.

Οι Κούρδοι το αντίδοτο των Ισλαμιστών

Ενώ οι δυνάμεις του Ιράκ υποχωρούν και δεν πολεμούν με την ISIS, αυτοί που μπορούν και τους απωθούν είναι οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ. Ήδη σε μάχες στο Κιρκούκ νίκησαν τους μαχητές της ISIS και η πόλη ελέγχεται από τους Κούρδους. Ουσιαστικά, τα πλούσια σε πετρέλαιο κοιτάσματα του Κιρκούκ βρίσκονται πια σε κουρδικά χέρια.

Η Άγκυρα έχει απόλυτη ανάγκη από τη στήριξη του Οτσαλάν

Η γεωγραφική πραγματικότητα δείχνει πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με το ΡΚΚ, που ελέγχει πολλές περιοχές της Νοτιο-Ανατολικής Τουρκίας, με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ όπως και της Βόρειας Συρίας (PYD), για την αντιμετώπιση της απειλής της ισλαμικής τρομοκρατίας.
«Η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας σχετικά με τη Μοσούλη θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες απειλές» αναφέρει ο Εγιούπ Τζαν.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές, όπως και η αντιπολίτευση, εκτιμούν πως η άγνοια της απειλής που προκάλεσε την εισβολή στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης κα την ομηρία όλων των υπαλλήλων, δείχνει και τον λανθασμένο τρόπο λειτουργίας των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), που διαβεβαίωναν πως το προξενείο δεν θα καταληφθεί από τους αντάρτες της ISIS.

Η ΝΑ Τουρκία στα χέρια του ΡΚΚ

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στη Νοτιο-Ανατολική Τουρκία, με τους Κούρδους να υποστέλλουν την τουρκική σημαία στην αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ, με τους τούρκους στρατιώτες να παρακολουθούν την κατάσταση χωρίς να αντιδρούν. Η συγκεκριμένη βάση είναι μία από τις σημαντικότερες , καθώς από το σημείο αυτό απογειώνονται τα μαχητικά της Τουρκίας για να πλήξουν στόχους των Κούρδων και ελέγχεται όλη η περιοχή των συνόρων με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την υποστολή της σημαίας και υποστήριξε πως «η τουρκική σημαία είναι το σύμβολο της ενότητας του κράτους».

Οι Κούρδοι θεωρούν πως ο Ερντογάν μπλοφάρει

Οι Κούρδοι είναι εξοργισμένοι, καθώς σε ειρηνική διαδήλωση προ ολίγων εβδομάδων στην περιοχή Λίτζε άνδρες της στρατοχωροφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκε και μία γυναίκα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Κούρδοι αντιδρούν στην ανέγερση νέων φυλακίων της στρατοχωροφυλακής στις πόλεις της Νοτιο-Ανατολικής Τουρκίαας, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, ενώ το ΡΚΚ έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός από το 2013, καθώς είχε ξεκινήσει διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση για την επίλυση του Κουρδικού. Ο φυλακισμένος στη νήσο Ίμραλι ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χαϊκάν Φιντάν.

Όμως οι Κούρδοι διαπιστώνουν πως ο Ερντογάν χρονοτριβεί, δεν κάνει ουσιαστικά βήματα και δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους. Γι αυτό το ΡΚΚ κάνει πάλι αισθητή την παρουσία του στη Νοτιο-Ανατολική Τουρκία, αντάρτες του έχει στήσει μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας και διενεργούν ελέγχους σε διερχόμενους, ενώ επιτίθενται και σε φυλάκια της στρατοχωροφυλακής.

Οι Κούρδοι κλιμακώνουν την ένταση και πιέζουν για τη μερική αυτονομία των δήμων των περιοχών τους, που τους έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κουρδικού, όπως ζητούν και τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία τους.
Ο Οτσαλάν πιστεύει πως ο Ερντογάν τώρα πρέπει να πιεστεί για να κάνει τις υποσχέσεις του πραγματικότητα, καθώς για να εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου θα έχει ανάγκη τις ψήφους των Κούρδων.

Το ΡΚΚ από το1984 δίνει μάχη στα βουνά της Νοτιο-Ανατολικής Τουρκίας. Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, τότε οι περίπου 10.000 αντάρτες θα ξεκινήσουν και πάλι τις μάχες. Ο Οτσαλάν στο παρελθόν είχε απειλήσει και με «ανταρτοπόλεμο» σε μεγάλες πόλεις.

Οι μεγάλη απειλή για την Άγκυρα, όμως, είναι πως οι Κούρδοι τώρα έχουν μία «μητέρα πατρίδα»… Την αυτόνομη διοίκηση του Βορείου Ιράκ, που οικονομικά ευημερεί καθώς εισπράττει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τις πετρελαιοπηγές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αυτονομία των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, που γειτονεύουν με τους Κούρδους της Τουρκίας, βάζουν σε σοβαρές σκέψεις την τουρκική κυβέρνηση για ενδεχόμενο δημιουργίας του Κουρδιστάν, γι αυτό και ο Ερντογάν θέλει να προλάβει τις εξελίξεις.

Οι Κούρδοι ζητούν τη «μερική αυτονομία» τους εντός της Τουρκίας, καθώς θεωρούν πως από τη στιγμή που είναι πλειοψηφία στη Νοτιο-Ανατολική Τουρκία τότε θα πρέπει οι ίδιοι να κυβερνούν την περιοχή τους, να διδάσκονται τη γλώσσα τους και να συλλέγουν φόρους στη δική τους περιοχή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα τους δώσει ο Ερντογάν, καθώς μέχρι στιγμής κανένας αξιωματούχος δεν έχει αποκαλύψει με επίσημο τρόπο το σχέδιο επίλυσης του κουρδικού ζητήματος.

Οι συνομιλίες του Οτσαλάν με το τουρκικό κράτος παραμένουν μυστικές και θα αποκαλυφθούν μόνον εάν υπάρξει οριστική συμφωνία.

Ο Ερντογάν και η Προεδρία

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση αναβάλλεται για λίγες ημέρες και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ερντογάν ή κάποιου άλλου υποψηφίου του ΑΚΡ για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου. Δεν είναι λίγο να καταλαμβάνουν ισλαμιστές το προξενείο της χώρας, όπως και η υποστολή της τουρκικής σημαίας από τους Κούρδους μπροστά στα μάτια των τούρκων στρατιωτών στην αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ.

Η εικόνα διάλυσης των δομών του τουρκικού κράτος πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης Ερντογάν.
«Ο Ερντογάν λειτουργεί ως πολιτικός. Από τη μία πλευρά προσπαθεί να μην χαλάσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους για να πάρει τις ψήφους τους στις προεδρικές εκλογές, από την άλλη, όμως, επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στον στρατό για το χάος που επικρατεί στην περιοχή και μιλά με εθνικιστικούς τόνους», αναφέρει η πολιτική αναλύτρια Ναζλί Ιλίτζακ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αν θέσει την υποψηφιότητά του στην προεδρία θέλει να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών με 51% και για να συμβεί αυτό γνωρίζει πως χρειάζεται τη στήριξη του κουρδικού πληθυσμού. Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου το ΑΚΡ είχε λάβει το 44% των ψήφων και το BDP των Κούρδων 7%.

Ο Νταβούτογλου και η χαμένη αξιοπιστία

Μέσα στο ΑΚΡ το όνομα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει συζητηθεί έντονα για τη διαδοχή στη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που ο Ερντογάν μεταπηδήσει στην προεδρία.

Όμως, το κύρος του Νταβούτογλου, όπως και της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.
Ο Νταβούτογλου ήταν αυτός που στήριξε την αποστολή του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» στα ανοιχτά της Γάζας, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να εισβάλλουν στο πλοίο και να σκοτώνουν 11 τούρκους. Ο τούρκος υπουργός δήλωνε το 2010 «να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας». Παρόμοια δήλωση είχε κάνει με τη Συρία, όταν το 2012 κατέρριψε ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος RF-4.
Ο ίδιος είχε αναφέρει πως «η κατάληψη του Κιρκούκ εκτός από τις δυνάμεις του Ιράκ είναι η κόκκινη γραμμή μας». Πριν από λίγες ημέρες η πόλη καταλήφθηκε από τους Κούρδους και η Άγκυρα απλώς σιώπησε.

Τελευταίο παράδειγμα είναι οι διαβεβαιώσεις του Νταβούτογλου πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία του προξενείου στη Μοσούλη. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, το κτίριο καταλήφθηκε από τους ισλαμιστές.

Έχει καταρρεύσει το υπουργείο Εξωτερικών. Η ΜΙΤ έχει εξαντληθεί από το να κάνει «κυνήγι μαγισσών» εναντίον δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, που θεωρούνται φίλοι του Γκιουλέν, ο στρατός δεν έχει καθόλου ηθικό. Με όλη αυτή την κατάσταση υποστηρίζουν πως «είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη της Μέσης Ανατολής. Κανείς δεν θα ξεχάσει πως έχετε βάλει τις υπογραφές σας στη μεγαλύτερη ντροπή στην εξωτερική πολιτική», αναφέρει ο Ερτουγρούλ Οζκιόκ στην “Huriyet”.

Αυτό είναι το πρόβλημα της Τουρκίας; Ο Ερντογάν πήρε όλες τις εξουσίες στα χέρια του και αγνοώντας τους διπλωμάτες και τους στρατηγούς, παρέα με τον Νταβούτογλου και τον διοικητή της ΜΙΤ, άρχισαν να ασκούν μία πολιτική που πολλές φορές ήταν αντίθετη με την παραδοσιακή πολιτική τηςΤουρκίας.

Όλοι τώρα αναρωτιούνται τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος και αναλάβει όλες τις εξουσίες του κράτους, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.

Οι Κούρδοι θα κρίνουν το μέλλον της Τουρκίας

Τελικά, το μέλλον της Τουρκίας και η μελλοντική της θέση εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Ερντογάν για το πολιτικό του μέλλον, αλλά και για τα βήματα που θα κάνει σχετικά με το Κουρδικό.

Αν καταφέρει να «συμμαχήσει» με τους Κούρδους, θα εκλεγεί πρόεδρος και θα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξτρεμιστική απειλή, όπως αυτή της ΙSIS.
Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε η Τουρκία θα κινδυνεύει άμεσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μία χώρα που οι τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν διαθέτει ούτε αξιόπιστες μυστικές υπηρεσίες, ούτε στρατό αξιόμαχο, καθώς τα περισσότερα έμπειρα στελέχη του βρίσκονται στη φυλακή και πολλοί κατηγορούνται πως έχουν σχέσεις με το τάγμα Γκιουλέν.

Αναμφισβήτητα, η Τουρκία έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στην οικονομία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού, όπως έχει αλλάξει πολλά σχετικά με την υπερεξουσία που ασκούσαν οι ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική.
Γι αυτό και μέχρι πρόσφατα ο τούρκος πρωθυπουργός είχε τη μεγάλη στήριξη πολλών διανοούμενων, αρθρογράφων κ.α. που δεν έχουν σχέση με την παράταξή του.
Όμως, τους τελευταίους μήνες χάνει αυτή την στήριξη, καθώς πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται πως «η χώρα με υπερεξουσίες Ερντογάν μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Πηγή περιοδικό Crash

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]