Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε καθεστώς υποψήφιου κράτους - μέλους της ΕΕ τέθηκε η Αλβανία



Το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας αποφάσισε να χορηγήσει στην Αλβανία, το τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε δηλώσεις του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί σταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ προωθεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, η οποία αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η ΠΓΔΜ, έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005, δήλωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα, και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό».

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε πως αναφέρεται στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά και το σεβασμό των αρχών της καλής γειτονίας. 

«Αυτό το μήνυμα είναι κοινό μήνυμα και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε κάποια στιγμή, όσο γίνεται γρηγορότερα, να αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ως Προεδρία είχαμε την ευκαιρία να δούμε να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας και προωθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, ανέγερε, επίσης, ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε:

Η Ελλάδα έχει αναδείξει το ρόλο της, την αξιοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όχι μόνο στην περιοχή αυτή, σε όλη την περιοχή της νότιας γειτονίας, σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με όλα όσα οργανώσαμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, όπως η μεγάλη Υπουργική Σύνοδος των χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτά σήμερα μορφοποιήθηκαν, όπως είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας, το οποίο καλείται να αποφασίσει τη νέα στελέχωση των βασικών Ευρωπαϊκών Οργάνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Είναι πολύ σημαντική θεσμικά, δημοκρατικά, γιατί σέβεται τα δεδομένα της Συνθήκης της Λισαβόνας και τη βούληση των πολιτών της ΕΕ, αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτό, επίσης, επί της ουσίας, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη να εισηγηθεί μέτρα, πολιτικές, πρωτοβουλίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς ο μεγάλος κίνδυνος είναι να πάψει να υπάρχει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το πρόβλημα είναι πάντα η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων και σε αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα χρειάζεται μία απάντηση, που καλείται να δώσει τώρα η ΕΕ με τη νέα θεσμική συγκρότησή της. Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο επήλθε συμφωνία για τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια και για τη νέα πολιτική που αφορά «τη νέα μεγα-περιφέρεια τη μακρο-περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου». Και τα δύο θέματα είναι πολύ σημαντικά για μια χώρα ναυτική, θαλάσσια, όπως η Ελλάδα, είπε ο κ. Βενιζέλος καθώς ήταν η βασική, οριζόντια προτεραιότητά μας για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]