Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου στο Ιράκ, με κίνδυνο γενικής σύρραξης

Οι ύαινες κομματιάζουν το Ιράκ και στήνουν την παγίδα τους στο Ιράν

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Η είσοδος και η εκτέλεση μετωπικής επίθεσης των ακραίων ισλαμιστών τζιχαντιστών της οργάνωσης ISID, ακραίου αυτονομημένου κομματικού της Αλ Κάιντα, κατά του Ιράκ, φέρεται να εξέπληξε πολλούς. Ή τουλάχιστον εμφανίστηκε να εκπλήσσει κάποιους που μόνο έκπληξη δεν ένιωσαν από την «τρομερή» είσοδο στο Ιράκ και «κάθοδο» των τζιχανιστών, που λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής.

Και όμως, αυτή η επιθετική κίνηση ήταν αναμενόμενη και επιπλέον είχε (και συνεχίζει να έχει) συνεργούς και προστάτες, οι οποίοι «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» προσπαθώντας να πείσουν πως δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν είδαν, δεν κατάλαβαν τίποτε από όσα επρόκειτο να συμβούν.

Εάν θέλουμε να βρούμε τους συνενόχους των τζιχαντιστών, αρκεί να παρατηρήσουμε και να επισημάνουμε ποιες είναι οι χώρες που «αιφνιδιάστηκαν» από την «ταχύτατη» ενέργεια και κίνηση 5.000 ανδρών της ISID.
Έτσι, αρκεί να παρατηρήσουμε ποιος εμφανίζεται ως αιφνιδιασμένος, ποιος εμφανίζεται να σιωπά και ποιος εμφανίζεται ως… θύμα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συνένοχοι, συνεργοί και χρηματοδότες ήταν όμως περισσότεροι από τρεις…

Οι ΗΠΑ, δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν, αν και έχοντας ένα πλήθος πρακτόρων και πληροφοριοδοτών στην ευρύτερη περιοχή (από Συρία έως Πακιστάν και Αφγανιστάν) δεν μπόρεσαν να πληροφορηθούν τίποτε για την μετακίνηση χιλιάδων ακραίων οπλισμένων ισλαμιστών. Ούτε οι δορυφόροι τους εντόπισαν περίεργες μετακινήσεις οπλισμένων ομάδων της ISID, η οποία το 2013 προχώρησε σε μία μεγάλη σειρά δολοφονικών και άλλων επιθέσεων μέσα στη Συρία ή και μέσα στο Ιράκ.

Το Ισραήλ, ακόμη και σήμερα σωπαίνει, έχοντας κι αυτό ένα ανεπτυγμένο και σε πλήρη λειτουργία μεγάλο δίκτυο (μεγαλύτερο και από αυτό των ΗΠΑ) κατασκόπων και πληροφοριοδοτών σε ολόκληρη την Δυτική και Κεντρική Ασία, δεν μπόρεσε να συλλέξει πληροφορίες και να τις μοιραστεί με δυτικές χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία. Ούτε οι δικοί του δορυφόροι εντόπισαν ύποπτες κινήσεις…

Η Τουρκία εμφανίστηκε ως… έκπληκτο, κραυγάζων και διαμαρτυρόμενο θύμα, αφού πολίτες της (30 οδηγοί φορτηγών, δύο διπλωματικοί υπάλληλοι και 30 τούρκοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων) βρίσκονται ως όμηροι στα χέρια της ISID, η οποία απαιτεί λύτρα για την απελευθέρωσή τους... Το ότι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από την Άγκυρα τέσσερις ημέρες πριν την κατάληψη του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης, επιλέχθηκε να μείνει εκτός της «βιτρίνας» των πληροφοριών που διέρρευσαν στα ΜΜΕ. Το ότι έχει αποδειχθεί πως η Άγκυρα διαθέτει άριστες σχέσεις με τους τζιχαντιστές ισλαμιστές (τούρκοι πολίτες οι οποίοι στρατολογήθηκαν με διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφόρησαν στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίζονται και φωτογραφίζονται ως μέλη – στρατιώτες της ISID), τους οποίους εκπαιδεύει, συντονίζει, περιθάλπει, αλλά και που πολλές φορές βρέθηκε να συναλλάσσεται μαζί τους (μέχρι και αγορά κλεμμένου πετρελαίου από τη Συρία, ύψους 600 εκατ. δολαρίων έχει καταγραφεί), προφανώς δεν είναι άξιο προσοχής από την πλευρά των ασχολούμενων δυτικών ΜΜΕ, αν και όλοι γνωρίζουν πως η Τουρκία είναι επί της ουσίας συνεργάτης και ενδιάμεσος οικονομικός χορηγός της ISID, τις τάξεις της οποίας "εμπλουτίζει" με τούρκους στρατιώτες και αξιωματικούς... 
Μάλιστα, σαν ένα απλό παράδειγμα αναφέρουμε πως η τουρκική εξωτερική πολιτική (βλ. τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) έβαλαν τον σουνίτη πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρίκ Αλ Χασέμι να βάζει -με τους εκπαιδευμένους στην Τουρκία όπως αποδείχθηκε ανθρώπους του- βόμβες σε διάφορα μέρη του Ιράκ για να προκληθεί έχθρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Τελικά συνελήφθη όλη η συμμορία αυτή, ενώ ο επικεφαλής ο Χασέμι διέφυγε στην Τουρκία, η οποία βέβαια αρνήθηκε να τον εκδώσει στο Ιράκ… 
Σε μία στυγνή ομολογία του ρόλου της Τουρκίας στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατηγόρησε ευθέως τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, (τον οποίο αποκάλεσε "μανιακό δικτάτορα") ως υπεύθυνο για πλήρη συμμετοχή και υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία. Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε πως "Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκαλύφθηκε με μια ταυτότητα χώρας που στηρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση. Αντί δηλαδή να υπερασπιστούμε τον νόμο και την δημοκρατία, θρέφουμε τρομοκράτες και τους στέλνουμε στην γείτονα. Εκεί οι άνθρωποι σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Με τίνος τα όπλα; Με του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα όπλα".

Άλλος σοβαρότατα εμπλεκόμενος στην φονική είσοδο της ISID στο Ιράκ είναι η Σαουδική Αραβία η οποία έχει επιλέξει να κρατήσει απόλυτη σιωπή, αν και είναι βασικός χρηματοδότης τόσο της ISID όσο και άλλων φανατικών ισλαμικών παραστρατιωτικών ομάδων στον πόλεμο επί της Συρίας και όχι μόνο…



Όλοι αυτοί οι εμπλεκόμενοι που «δεν είδαν», «δεν άκουσαν», «δεν ήξεραν», έχουν κοινά συμφέροντα και σαφή σχέδια προς υλοποίηση, μέσα από τα όσα τραγικά και απάνθρωπα συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ από τους «χρήσιμους ηλίθιους» της ISID.

Οι ΗΠΑ, έχοντας σαν βασικό στόχο το Ιράν (το οποίο αποτελεί σημαντικότατο τροφοδότη ενέργειας για την Κίνα, η οποία είναι και ένας από τους κύριους αντιπάλους της Ουάσινγκτον), έχοντας ήδη προσπαθήσει ανεπιτυχώς να το αποδυναμώσουν μέσα από μία κατάρρευση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, διείδαν μοναδική ευκαιρία να επαναλάβουν την «περίπτωση» της Ουκρανίας, μέσω «χρήσιμων ηλιθίων» και να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στο μαλακό υπογάστριο του Ιράν, απειλώντας το έμμεσα με έναν θρησκευτικό εμφύλιο ισλαμικό πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών, ο οποίος πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθεί από το Ιράκ μέσα στο Ιράν. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θέτουν θέμα τριχοτόμησης του Ιράκ (σουνίτες, σιίτες, κούρδοι) και εκκινούν μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία στην περιοχή, στην οποία επιθυμούν να κυριαρχήσουν (εξ αποστάσεως) μέσω του «διαίρει και βασίλευε».

Το Ισραήλ, νιώθει αρκετά ικανοποιημένο με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, αφού έχει δημιουργηθεί μία σοβαρότατη απειλή εμφύλιου πολέμου στο Ισλάμ, αλλά και κατά του βασικού του εχθρού, δηλαδή του Ιράν, το οποίο οφείλει να αντιδράσει με πλήθος κινδύνων να απειλούν μία γενίκευση του πολέμου στον χώρο της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής.

Η Τουρκία, μπήκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι των ισχυρών, ευελπιστώντας πως θα κατορθώσει να πάρει κάποιο τμήμα από το Βόρειο Ιράκ (για να προλάβει πολύ δυσάρεστες για την ίδια γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις μέσα από την ανακήρυξη ενός ενιαίου Κουρδιστάν) δημιουργώντας ένα γεωγραφικό ασυνεχές μεταξύ των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας, επιτυγχάνοντας έτσι την χρονική απομάκρυνση δημιουργίας ενός Κουρδιστάν το οποίο θα αποσπάσει μεγάλες τουρκικές περιοχές. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ευελπιστεί να προλάβει να «αρπάξει» και κάποια πετρελαϊκή περιοχή του Βόρειου Ιράκ, μέρος του οποίου υπερασπίζονται οι Κούρδοι, οι οποίοι πρόλαβαν και κινήθηκαν καταλαμβάνοντας το Κιρκούκ. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Τουρκία το επόμενο διάστημα υλοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση «εκδικητικής εισόδου» στο Βόρειο Ιράκ, φυσικά με σκοπό να μην αποχωρήσει ποτέ και να μεταβληθεί σε ισχυρό παράγοντα – παίκτη της περιοχής…

Η Σαουδική Αραβία είναι αρκετά ικανοποιημένη με τις εξελίξεις, αφού οι στόχοι της καλύπτονται και ο απώτερος σκοπός της, δηλαδή της δημιουργίας μίας ουσιαστικής απειλής κατά του Ιράν, είναι κοινός με τις ΗΠΑ και νιώθει σίγουρη πως θα ικανοποιηθεί. Δεν θα έχει, μάλιστα, κανένα απολύτως πρόβλημα να χρηματοδοτήσει κι άλλες ισλαμικές παραστρατιωτικές ομάδες για να αναλάβουν δράση μέσα στο Ιράκ (ίσως και στην μεθόριο του Ιράκ με το Ιράν), αλλά και τα έξοδα μίας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

Η ατυχής διακυβέρνηση του Ιράκ από την πολιτική του Μαλίκι, μετέτρεψε τη χώρα σε θύμα των σαρκοβόρων της περιοχής και του πλανήτη, που μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά της Συρίας (η οποία διασώθηκε από την σταθερή στήριξη της Ρωσίας) διείδαν μοναδική ευκαιρία να περάσουν στο δεύτερο βήμα και χωρίς να εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους να μεταφέρουν τα πεδία μαχών στην αυλή του Ιράν, έτοιμοι να το κατηγορήσουν ως υπεύθυνο στην περίπτωση που η σύρραξη γενικευθεί…
Ήδη, οι προθέσεις των ΗΠΑ ξεκαθάρισαν, αφού μετά από έκκληση Ιρακινών αξιωματούχων για αμερικανική βοήθεια, με κείμενο του Πάτρικ Κόκμπουρν στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, οι ΗΠΑ μετέφεραν στους Ιρακινούς αξιωματούχους πως μέχρι να παραιτηθεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί Μαλίκι δεν θα επέμβουν για να σταματήσουν την ISID. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αν δεν απομακρυνθεί ο Μαλίκι δεν θα υπάρξει στο Ιράκ μια προσέγγιση σουνιτών και σιιτών.

Αυτές οι αναταράξεις και σχεδόν βέβαιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δεν πρόκειται να αφήσουν ανεπηρέαστους και στη θέση του απλού θεατή, δυνάμεις που ήδη νιώθουν να απειλούνται με απώλεια της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής ισχύος τους. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα (η οποία πρόλαβε να συνάψει συμβόλαια εισαγωγής ρωσικής ενέργειας και παρακολουθεί τις εξελίξεις αντιμετωπίζοντας ακαριαία και πολύ σκληρά στο εσωτερικό της φανατικούς ισλαμιστές) αναμένεται να προβούν σε κινήσεις (σε διπλωματικό επίπεδο) που θα κρίνουν και το επόμενο βήμα τους. 

Κάποιοι επιμένουν να παίζουν με τη φωτιά της ενεργειακής αποθήκης του πλανήτη και επιμένουν να αγνοούν πως αυτό το παιχνίδι τους γίνεται όχι δίπλα αλλά μέσα σε χώρο που υπάρχουν ισχυρά εκρηκτικά… Ευελπιστούμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική. Ειδάλλως, οι εξελίξεις θα επηρεάσουν ραγδαία και συντριπτικά ολόκληρο τον πλανήτη…



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]