Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξεπουλάνε και τις Θερμοπύλες


Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά την υπόθεση του Τύμβου των Σαλαμινομάχων στη δημοσιότητα έρχεται ακόμη ένας χώρος ιστορικής σημασίας και μνήμης, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού την ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας προκειμένου να παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα εκτάσεις και οικήματα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή της Φθιώτιδας.

Ειδικότερα στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ (www.hradf.com) στην Ενότητα - Χαρτοφυλάκιο - Επικείμενες Αποκρατικοποιήσεις ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται (στη δεύτερη σελίδα) πως η αυξανόμενη ζήτηση για εμπειρίες πραγματικής υγείας και τρόπου ζωής βασιζόμενες σε φυσικές μεταλλικές και γεωθερμικές πηγές δημιούργησε την ευκαιρία στην Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν διεθνή προορισμό ευεξίας. Αναλυτικότερα θα βρει στοιχεία για την Ιαματική Πηγή Υπάτης (στη Φθιώτιδα), Καμένων Βούρλων, Κονιαβίτη και Θερμοπυλών.

Όσον αφορά τις Θερμοπύλες, περιγράφεται πως βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο Νομό Φθιώτιδας. Πλησίον της Λαμίας (15 χλμ.) και σε απόσταση 185 χλμ. από την Αθήνα. Με σύντομη ιστορία - περιγραφή όπου ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τους αρχαίους χρόνους, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Το ΤΑΙΠΕΔ «φροντίζει» και για την εντρύφηση στην πλούσια ελληνική μυθολογία αφού εκεί ο Ήφαιστος, ύστερα από αίτηση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή, προκειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του.

Το συγκρότημα

Επειδή όμως πρέπει να πουληθεί η γη, μπας και πάρουν οι δανειστές τους τόκους τους πίσω, προβάλλεται το συγκρότημα που περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, δύο παλαιά και ξεπερασμένα ξενοδοχεία, ένα κτήριο όπου στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 μ2. Η αναφορά συμπληρώνεται με στοιχεία για τη θερμοκρασία και τα χαρακτηριστικά των πηγών (40 °C υπερθερμασμένο Cl - Na - Ca - Κ - Β - Br - HS - μεταλλικό - υπότονο. Ιαματικές Πηγές. Συνιστώνται για θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών και περιφερειακών νευρολογικών ασθενειών).

Θα μπορούσε να είναι... ανέκδοτο, ωστόσο είναι η παρουσίαση της δημόσιας περιουσίας που (ξε)πουλά το ΤΑΙΠΕΔ, με λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα στοιχεία για όποιον βρεθεί να προσφέρει τα περισσότερα. Προφανώς στη συσκευασία προσφέρεται ως δώρο ολίγη από Ιστορία, ολίγος Λεωνίδας κραδαίνων τη σπαρτιάτικη λόγχη και αρκετή σοβαρότητα, που φαίνεται να χρειάζονται οι σύγχρονοι ολετήρες αυτού του τόπου.

Είναι αυτονόητο, σημειώνουν τοπικοί φορείς, πως για λόγους ιστορικούς και συμβολικούς το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί. Η πολιτική ηγεσία της χώρας φέρει ακέραια την ευθύνη απέναντι στο λαό και την Ιστορία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκποίηση και ιστορικών χώρων, πολιτιστικών μνημείων, αρχαιολογικών σημάτων κ.λπ. κρούουν φορείς προς την UNESCO, καθώς η συγκυβέρνηση έχει βγάλει τα πάντα στο «σφυρί» με το ΤΑΙΠΕΔ να εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό του ανεξέλεγκτα τη δημόσια περιουσία.

Πηγή enet.gr 

Σχόλιο ιστολογίου: Να υποθέσουμε πως τώρα που έκαναν την αρχή, θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις άλλων αρχαιολογικών χώρων ή χώρων ιστορικής σημασίας, όπως το Σούνιο, η Ακρόπολη, οι Δελφοί (και ουκ έστιν αριθμός των "τεμαχίων" προς πώληση). Να θυμίσουμε μήπως στους εξ απάτης κυβερνώντες και -φυσικά- στον "πρωθυπουργό" πως αδικήματα που τελούνται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα με τις ανάλογές ποινές; Να θυμίσουμε επίσης πως οι υπογραφές και οι συμφωνίες που συνάπτει μία κυβέρνηση και οι οποίες παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας είναι δυνατόν να μην αναγνωριστούν από μία κυβέρνηση που θα προασπίσει τα αυτονόητα...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]