Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Πάμε φουλ» για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

«Ο κόσμος το' χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Η φράση αυτή ταιριάζει γάντι στις προθέσεις και στις διαθέσεις της τρόικας και τις κυβέρνησης γύρω από τους μισθούς και στις συντάξεις. Άλλωστε η ομολογία του Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής ήταν έμμεση αλλά σαφής αν και... πέρασε στα ψιλά των σχολιασμών.

«Υποστηρίζουμε την επιθυμία των Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις» δήλωσε στην συνέντευξή του ο κ. Τόμσεν, όπερ μεταφραζόμενο σημαίνει ότι το σενάριο συζητείται εντόνως και μάλιστα ο «ευαίσθητος» κ. Τόμσεν δεν θέλει «οριζόντιες περικοπές». Πλην όμως, περικοπές θα γίνουν, απλά δεν είναι οριζόντιες...


Πιο σαφής δεν μπορεί να γίνει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάμε σε νέο κύμα περικοπών και για συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ ενώ στόχος των δανειστών είναι να μειωθούν κι άλλο ο μισθοί και να πέσουν κάτω από τα 500 ευρώ!

Άλλωστε η βασική πεποίθηση του ΔΝΤ είναι ότι επειδή αυξάνει ο αριθμός των συνταξιούχων στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει μείωση των συντάξεων «για να λαμβάνουν όλοι από κάτι». Αυτό το «κάτι» προσδιορίζεται από την ενιαία βασική σύνταξη των 360 ευρώ η οποία θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015.

Στην συνέντευξή του ο κ. Τόμσεν είπε πολλά και μεταξύ άλλων προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του ταμείου για την αστοχία του προγράμματος. Χρέωσε τις μεγαλύτερες ευθύνες στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων ετών στην Ελλάδα.

«Η πολιτική αναταραχή, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και κράτησε έως τις αρχές του επόμενου έτους, είναι η αιτία για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εξήλθε ακόμη του Προγράμματος, που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της».

Αυτή τη θέση υποστηρίζει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Το πρόγραμμα, από την αρχή, ήταν "πλούσιο" σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγής και την αποκατάσταση της απασχόλησης.

Ωστόσο, η πρόοδος ήταν άνιση σε αυτόν τον τομέα, εν μέρει λόγω της πολιτικής αναταραχής και της έλλειψης ευρείας στήριξης το 2011 και το 2012.

Είχαμε οπισθοδρόμηση της προόδου, μέχρι να σχηματιστεί ο νέος (κυβερνητικός) συνασπισμός και να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Πολ Τόμσεν.

ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Ο αξιωματούχος του Ταμείου συμφωνεί με την κυβέρνηση που αρνείται να λάβει οριζόντια μέτρα, αλλά συνδέει άμεσα νέα μέτρα με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που ακόμα νοσεί.

«Υποστηρίζουμε την επιθυμία των Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών στην Ελλάδα, όπως είναι η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί, έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο από τους φόρους που του αναλογεί.

Μόνο με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών», αναφέρει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Αναφορικά με το αν είναι πλέον βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ο Πολ Τόμσεν σημειώνει:

«Το συμφωνηθέν πλαίσιο είναι αξιόπιστο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να προχωρεί με τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ».

Και ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσθέτει:

«Για τους Ευρωπαίους εταίρους, αυτό σημαίνει παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, εάν απαιτείται, για να κρατηθεί το χρέος στην προγραμματισμένη διαδρομή.

Έτσι, αν τηρηθούν τα παραπάνω, το πλαίσιο αυτό θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο».

Πηγή newsbomb


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]