Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ιρακινοί ανακτούν τον έλεγχο πόλεων καθώς αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ κινείται προς τον Περσικό

Press TV
και Russia Today

15 Ιουνίου 2014
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Ο στρατός του Ιράκ έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αρκετές πόλεις των επαρχιών Σαλαχουντίν και Ντιγιάλα, περιοχές τις οποίες είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές Τakfiri πριν από λίγες ημέρες.

Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να μάχονται εναντίον των ανταρτών του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL) οργανώνοντας αντεπιθέσεις σε αρκετές περιοχές και έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε διάφορα μέτωπα, χάρη στη βοήθεια εθελοντών.

Ο στρατός έχει απωθήσει ομάδες ισλαμιστών που συνδέονται με την αλ-Κάιντα εκτός των ορίων της πόλης Μουτασίμ, 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαμάρα. Επίσης, ενώ συγχρόνως οργάνωσε σημεία ελέγχου έξω από την πόλη της Ντουλουΐγια, μετά την υπαναχώρηση των ισλαμιστών του ISIL με την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής.

Στη Σαμάρα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους, περιμένοντας διαταγές του ιρακινού επιτελείου Ε.Ε. να επιτεθούν στο Τικρίτ.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στην Μουκταντίγια, στην επαρχία Ντιγιάλα, όπου οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να εμποδίσουν τους ισλαμιστές Τakfiri να καταλάβουν την πόλη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ξένων ανταποκριτών, το ISIL διατηρεί ακόμα τον έλεγχο της πόλης Ουντχαΐμ, βόρεια της Βαγδάτης, και ρίχνει όλμους εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ στο Μπαΐτζι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές συγκρούσεις με τους ισλαμιστές τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν απειλήσει ότι θα εξαπλώσουν τη βία σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης.

Την Παρασκευή, το σημαντικό ισλαμικό κέντρο Νταρ αλ-Ίφτα στην Αίγυπτο εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φάτβα) που απαγορεύει στους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών Τakfiri του ISIL.

Ο εκπρόσωπος του Νταρ αλ-Ίφτα, Ibrahim Negm ανακοίνωσε την επικήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι οι τρομοκρατικές δραστηριότητες του ISIL στη Συρία και το Ιράκ «εξυπηρετούν τους εχθρούς του Ισλάμ».

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS George HW Bush κινείται προς τον Περσικό

 
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel έδωσε εντολή να μεταβεί το αεροπλανοφόρο USS George HW Bush στον Περσικό Κόλπο, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ μετά την αύξηση των επιθέσεων από παρακλάδι της Αλ-Κάιντα.


«Η εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα επιτρέψει στον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση, προκειμένου να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών, πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο το Σάββατο.
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται από άλλα δύο πολεμικά, το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου. 

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush είναι κλάσεως Nimitz και από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ. Τα πλοία διαθέτουν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και μπορούν να μεταφέρουν πλήρωμα 6.000 ατόμων περίπου.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]