Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν στην Βιέννη: «Κανείς δεν πρέπει να μας φοβάται»


"Προσαρμοσθείτε, μην αφομοιώνεστε. Είστε εγγονοί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς..."

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Μεγάλη ημέρα η χθεσινή για την Αυστρία, αφού πήρε μία πρώτη γεύση από την ματαιοδοξία του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την χώρα προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία τον ερχόμενο Αύγουστο.

Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό, αφού όλοι είχαν φροντίσει να λείπουν εκτός Βιέννης ή Αυστρίας για το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου.
Μάλιστα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz σχολίασε εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν: «Είναι φανερό ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία στη χώρα μας και ως εκ τούτου προβλέπεται αναταραχή. Απορρίπτουμε τέτοιες τακτικές και πρακτικές και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό δεν είναι σεβασμός στη χώρα φιλοξενίας». Δήλωσε μάλιστα, ότι ελπίζει να συναντηθούν εντός της Παρασκευής "για να του τα πει κατά πρόσωπο", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα Österreich.

Η επίσκεψη του Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από την οικονομική εφημερίδα Wirtschafts Blatt, σε άρθρο με τίτλο: Ο Ερντογάν στην Βιέννη: Ανάμεσα σε Ευφορία και Διαμαρτυρία, ως «ατμόσφαιρα καρναβαλιού» (χαρακτηρισμός γελοιοποίησης και υποβάθμισης της εμφάνισης του τούρκου πρωθυπουργού).

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του εξήρε την οικονομική και πολιτική δύναμη της Τουρκίας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως «για την Ευρώπη, η Τουρκία είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει», αποβλέποντας φυσικά πάντα με την ομιλία του αυτή στους έχοντες δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.

Ταυτόχρονα έκανε προφανείς προεκλογικές δηλώσεις περί ανάκαμψης της Τουρκίας, μείωσης του χρέους και του πληθωρισμού, επέκταση του σιδηροδρόμου και τέλος μίλησε για πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μεγάλων έργων στην Κωνσταντινούπολη με κύριο το αεροδρόμιο κ.α.

Φυσικά δεν ξέχασε να κάνει κριτική στα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον των προηγούμενων τουρκικών κυβερνήσεων που έκαναν διακρίσεις τόσο εις βάρος των γυναικών που φορούν μαντίλα, όσο και γενικότερα κατά των ισλαμιστών.

Τα κυρίαρχα συνθήματα του Ερντογάν κατά την χθεσινή ομιλία του στους Τούρκους που διαμένουν στην Αυστρία, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Österreich:
Ως λαός είμαστε πάντα περήφανοι για εσάς.
Αν είστε καλά, είμαστε κι εμείς.
Αν στενοχωριέστε, στενοχωριόμαστε κι εμείς.
Προσαρμογή ναι, αφομοίωση όχι.
Στις εκλογές της 10ης Αυγούστου για την εκλογή Προέδρου η απόφασή σας θα καθορίσει το αποτέλεσμα.
Η Ευρώπη δεν τελειώνει εκεί που ο Δούναβης συναντάει την Μαύρη θάλασσα, αλλά εκεί από όπου πηγάζουν ο Τίγρης και ο Ευφράτης.
Είστε εγγονοί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Αλλά κανείς δεν πρέπει να μας φοβάται.
Επίσης όταν το πρόσωπό μας είναι στραμμένο στη Δύση, δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ανατολή.

Τούρκοι οπαδοί δήλωσαν για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αυστρία:
«Έχει φέρει τη δημοκρατία, η Τουρκία είναι πιο δημοκρατική από ποτέ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο ίδιος έχει έρθει σε μας. Έτσι αισθανόμαστε σημαντικοί γι 'αυτόν. Δεν μας ξεχνάει. Δεν το κάνει ο κάθε Πρόεδρος αυτό».

Η εφημερίδα Heute, στο σημερινό φύλλο, σταχυολογεί κάποια ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του Ερντογάν: "Οι Τούρκοι στην Ευρώπη είναι οι εγγονοί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και ήρθαμε, για να κερδίσουμε την καρδιά των Βιεννέζων". Ευχαρίστησε την Αυστρία που επιτρέπει τα μαντίλα στο Πανεπιστήμιο, και συνόδεψε τον έπαινο με κριτική στα ΜΜΕ: "Απαλλαχθείτε από την προκατάληψη κατά τον Τούρκων".

Να σημειωθεί ότι οι συνεχείς αναφορές στον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή που πολιόρκησε -ανεπιτυχώς- την Βιέννη το 1529, παραπέμπουν σε συγκρίσεις, κάτι που από τους Βιεννέζους θεωρείται σκανδαλώδες.

Ταραχές στην διαδήλωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ερντογάν στη Βιέννη
H εφημερίδα Krone Zeitung περιγράφει το κλίμα. Η αμφιλεγόμενη επίσκεψη και η ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ευφορία μεταξύ των οπαδών του στο Albert-Schultz-Halle της Βιέννης. "Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία" και "κανείς δεν πρέπει να μας φοβάται", διαβεβαίωσε ο Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όμως υπήρξε μεγάλη διαδήλωση κατά Τούρκου πρωθυπουργού, η οποία προκάλεσε ταραχή. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού.

Ήδη από της 11 το πρωί της Πέμπτης είχαν συγκεντρωθεί πολλοί υποστηρικτές στο προαύλιο της αίθουσας . Όλοι περίμεναν την ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού. Με τραγούδια ''Ερντογάν'' σε τουρκική μουσική ''ποπ'' και με ένα τραγούδι του οποίου η επωδός ήταν «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν" οι μάζες διασκέδασαν.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη κατά τις 12 και η ασφάλεια προσπαθούσε να συγκρατήσει τους ανθρώπους στα οδοφράγματα. Ακόμη και για τους VIPs, ήταν δύσκολο να μπουν μέσα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας στην αίθουσα ήταν τελικά περίπου 7.000 άτομα και έξω γύρω στα 6000.

"Κανείς δεν πρέπει να μας φοβάται"
O Ερντογάν έφτασε στις 16.00 και είπε στους οπαδούς του, που τον υποδέχθηκαν με θυελλώδη χειροκροτήματα. "Έχω χαιρετισμούς από 77 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας στις αποσκευές", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη. ''Οι Τούρκοι ήρθαν στην Ευρώπη για να κερδίσουν την καρδιά της Βιέννης. Κανείς δεν πρέπει να μας φοβάται", είπε ο Ερντογάν.

"Η Τουρκία κοιτάζει, στην ιστορία της, πάντα προς τα δυτικά", τόνισε ο Ερντογάν. «Η Ευρώπη δεν τελειώνει εκεί, όπου ρέει ο Δούναβης στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αρχίζει εκεί όπου οι Τίγρηs και Ευφράτηs έχουν τις πηγές τους. Για την Ευρώπη η Τουρκία είναι «η μόνη σταθερή πύλη προς την Ανατολή». "Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει ποτέ στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών . Μόνο αν υπάρχει ρατσισμός ή η ισλαμοφοβία, τότε θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της".
«Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία", διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

Βλέποντας τους Αυστρο- Τούρκους της Βιέννηs ως πιθανούς ψηφοφόρουs στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο, στις οποίες αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, είπε: "Μπορείτε να είστε περήφανοι γι αυτή την Τουρκία." Θα πρέπει να ενσωματωθείτε στην κοινωνία, να μάθετε καλά γερμανικά, αλλά όχι να αφομοιωθείτε'', δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας περίπου αυτά που είπε στην ομιλία του στην Κολωνία.

Xρήση ερεθιστικού αερίου στην διαδήλωση
Κατά το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις εναντίον επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Βιέννη . Η μια διαδήλωση είχε μήκος περίπου πέντε χιλιομέτρων από το πάρκο Prater ως το Leopoldstadt Stern. Περίπου 30 αριστερές οργανώσεις είχαν συγκετρωθεί για τη διαμαρτυρία, η οποία πλησίασε το παγοδρόμιο Albert-Schultz-Halle εχθές το απόγευμα.

Με αφορμή ένα μπουκάλι που πετάχτηκε από μια ταβέρνα στο δρόμο προκλήθηκε μια σύντομη αναταραχή. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να σταματήσει τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών. Αργά το απόγευμα η κατάσταση είχε ηρεμήσει. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 6.000 άτομα έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν μέσω του Twitter ότι υπήρχαν 10.000 συμμετέχοντες.

Χωρίς περιστατικό, κύλησε η μικρότερή από τις δύο διαδηλώσεις που έγινε στο κέντρο της πόλης της Βιέννης. Στην οδό της Όπερας συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από τις 14.00, σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 400 άτομα. Την πρωτοβουλία για τη διαμαρτυρία αυτή είχε η Ένωση για την Προώθηση της σκέψης του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν εύκολο να προσδιοριστούν ποιες ομάδες συμμετείχαν στην μεγάλη διαδήλωση, δηλ Κούρδοι του PKK, κομμουνιστικές ομάδες κ.α.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά, περίπου 7.850 άτομα συμμετείχαν στις αντισυγκεντρώσεις των Αυστριακών, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ένα σύνθημα που φώναζαν οι Αυστριακοί πολίτες: «Ταγίπ, δολοφόνε Ερντογάν φασίστα».

Αυστριακή - Αρμένισσα με ρίζες από το Ιράκ είπε ότι είχε έρθει από αλληλεγγύη προς τις καταπιεσμένες μειονότητες στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί. «Για παράδειγμα, απαγορεύεται στους Αρμένιους στην Τουρκία να έχουν ονόματα Αρμένικα, δεν επιτρέπεται να εκδηλώνουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω δημόσια», είπε.

Άλλος διαδηλωτής διαμαρτυρόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία είπε: «Ζητώ ελευθερία της έκφρασης, είμαι ενάντια στην καταπίεση της κουρδικής μειονότητας και θέλω περισσότερη δημοκρατία στην Τουρκία».

«Ερντογάν κλείσε το υποκριτικό σου στόμα. Είσαι δολοφόνος, τύραννος, κλέφτης, ψεύτης, τρομοκράτης», έγραφαν τα πολλά από τα συνθήματα σε πανό.

«Ο Ερντογάν δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη» είπε ένας άλλος συμμετέχων.

«Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία λένε ψέματα , ο Ερντογάν ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν λίγοι σταθμοί που αναφέρουν την αλήθεια», δήλωσε σχετικά η 16χρονη Ντιλέν.

Βέβαια, κλείνοντας την παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού στην Αυστρία, πρέπει να τονίσουμε πως η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να εξισωθεί με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο έρευνας μόνο από τον κλάδο της ψυχιατρικής, αλλά θα πρέπει να ερευνηθεί και να προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Ελλάδας, αφού είναι γνωστός ο ιστορικός ρόλος και η «μεγαλοπρέπεια» του Σουλεϊμάν…

Εμείς, θα κρατήσουμε ένα μήνυμα που ακούστηκε από τους Αυστριακούς πολίτες, οι οποίοι καλωσόρισαν τον «σουλτάνο Ερντογάν» γράφοντας: «Ο σουλτάνος του πολέμου»!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. 1) Είπε "Κανείς να μη μας φαβάται", του απαντούμε : "Σε τα μας "σύντροφε" ;
    2) Είπε "Προσαρμοστείτε, μην αφομιωθείτε. Είστε εγγονοί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς"...
    Ευτυχώς που μιλά για τους άλλους, καθώς ο ίδιος κατάγεται από την Ποταμιά της Ριζούντας.
    Εύα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]