Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τράπεζες παρανομούν και κατάσχουν το κοινωνικό μέρισμα

Πριν φτάσει στα χέρια των δικαιχούχων, οι τράπεζες "βάζουν χέρι" στο βοήθημα παρά το ότι έχει καταστεί σαφές πως "το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο"

Παρ΄ότι ο νόμος που διέπει το κοινωνικό μέρισμα είνα σαφής, ορίζοντας ότι τούτο ούτε κατασχεται ούτε φορολογείται, εν τούτοις δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος διαπίστωσαν σήμερα πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους «έκαναν φτερά», καθώς κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στο πλαίσιο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν!

Ο νόμος συγκεκριμένα προβλέπει «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε από το ότι το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο Mega ο οποίος μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ανέφερε ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα. Ο ίδιος μετακύλησε τις ευθύνες για τις κατασχέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα λέγοντας πως ο νόμος είναι σαφής και πως κάθε τράπεζα που κάνει το αντίθετο από το νόμο παρανομεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει είτε σήμερα Παρασκευή είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Υπουργικές διευκρινίσεις για το μέρισμα

Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Από την ανάλυση της πρώτης πληρωμής προκύπτει ότι:

-Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
-Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
-Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
-Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
-Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
-Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου. Παράλληλα, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται, με ικανοποιητικό ρυθμό. Από τις 4 έως τις 8 Μαϊου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις."

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]