Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συστηματική η απαξίωση της κυβέρνησης προς τους αστυνομικούς


Με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα κατηγορεί την Κυβέρνηση για το πενιχρότατο εκλογικό επίδομα που θα λάβουν τα Σώματα Ασφαλείας και θέτει μια σειρά ερωτημάτων για φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 
1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
2) Τον Υπουργό Εσωτερικών
3) Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απαξίωση της προσφοράς του Έλληνα αστυνομικού με την άδικη κατανομή του εκλογικού επιδόματος και όχι μόνο.»

Είναι αναντίρρητο, ότι ο ρόλος του θεσμού του αστυνομικού είναι καθοριστικός και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διασφάλιση της προεκλογικής ομαλότητας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της ύψιστης διαδικασίας των εκλογών. Για τις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και για το ευρωκοινοβούλιο, η προεκλογική περίοδος για τον Έλληνα αστυνομικό έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό.

Ειδικότερα, η Ελληνική Αστυνομία είναι ο εγγυητής της έννομης τάξης και της ομαλής διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Ήδη βρίσκονται οι αστυνομικοί επί ποδός για την επίδοση των κλήσεων για την εφορευτική επιτροπή καθώς και θα είναι σε ετοιμότητα για όλα τα Σαββατοκύριακα των εκλογών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις είναι αυτοί που μεταφέρουν σε δυσπρόσιτες περιοχές τόσο τους δικαστικούς αντιπροσώπους όσο και τους εκλογικούς σάκους με τα αποτελέσματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους περίμεναν μια αξιοπρεπή και εύλογη εκλογική αποζημίωση που να συνάδει του προσφερόμενου έργου τους και της άοκνης προσπάθειάς τους. Αντ’ αυτού, προβλέφθηκε στην κοινή Υπουργική Απόφαση ένα πενιχρότατο εκλογικό επίδομα. Έτσι, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θα λάβουν 210 ευρώ μικτά, ήτοι 130 με 140 ευρώ καθαρά, για τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Πηγές μάλιστα του αρμόδιου Υπουργείου που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το προβλεπόμενο κονδύλι στο Υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό φέρεται ότι θα διατεθεί σε περίπου 70.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν σε περίπου 55.000 αστυνομικούς, 8.500 πυροσβέστες, 4.000 λιμενικούς και 1.500 πολιτικούς υπαλλήλους, ενώ δεν πρόκειται να το λάβουν όσοι βρίσκονται σε αναρρωτικές και έκτακτες άδειες. Όσο δε για τον χρόνο καταβολής του, αυτός θα είναι το πιθανότερο μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο.

Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, αυτή η αντιμετώπιση έχει θίξει και ενοχλήσει τους ενστόλους και κυρίως του αστυνομικούς, οι οποίοι ανέμεναν πιο ευνοϊκή μεταχείριση στο οικονομικό σκέλος και στο χρόνο καταβολής του επιδόματος. Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν τα αρμόδια συνδικαλιστικά τους όργανα τη δυσαρέσκειά τους που για μια ακόμη φορά ο αστυνομικός αντιμετωπίζεται ως ο «φτωχός συγγενής του δημοσίου». Καταγγέλουν ότι παρόλο που είναι ο μοναδικός εργαζόμενος που θα έχει παρουσία καθ’ όλη τη διαδικασία της προεκλογικής, εκλογικής και μετεκλογικής περιόδου, εντούτοις καρπώνονται πολύ λιγότερα από τους άλλους εμπλεκόμενους της διαδικασίας. Είναι κάτι που τους αδικεί και απαξιώνει την προσφορά τους. Η Πολιτεία τους ανταμείβει με ψίχουλα, αντί να αναγνωρίζει εμπράκτως την ουσιώδη συνεισφορά τους.

Ταυτόχρονα, εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους και για το εφάπαξ επίδομα του κοινωνικού μερίσματος. Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό αυτό βοήθημα ανέρχεται στα 500 ευρώ το μέγιστο και μάλιστα διατίθεται σε ορισμένους δικαιούχους βάσει του μισθού τους. Έτσι αποκλείονται πολλοί αστυνομικοί ή μειώνεται σε πολλούς το δικαιούμενο ποσό με αποτέλεσμα να καταντά κοροϊδία. Η Συγκυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο αστυνομικός έχει γονατίσει από τις συνεχείς περικοπές με τα Μνημόνια και περιμένει εναγωνίως και το παραμικρό οικονομικό βοήθημα, την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση που θα είναι ικανά να τονώσουν τη δεινή κατάστασή τους και να ενισχύσουν τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι η οικογένεια του Έλληνα ένστολου δεν έχει να αγωνιά μόνο ως προς το ζην αλλά αγωνιά καθημερινά και για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά του, που τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο.

Τέλος, το Προεδρείο της ΠΟΑΣΥ εξέφρασε επίσημα τον προβληματισμό του για την κατάργηση των 6.700 οργανικών θέσεων αστυφυλάκων που προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ενώ αιτήθηκαν και για το άνοιγμα των μεταθέσεων στους αστυνομικούς. Ένα ακόμη χρόνιο πρόβλημα καθημερινότητάς τους που πρέπει και ζητούν να επιλυθεί είναι οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια και οι μεταγωγές στις νησιωτικές περιοχές, καθώς στις περισσότερες δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για τους όρους ασφαλείας και υγιεινής, πρόβλημα που έχω επανειλημμένα θέσει με ερωτήσεις μου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι Υπουργοί:

1) Αληθεύει ότι το προβλεπόμενο κονδύλι για το εκλογικό επίδομα στους ενστόλους ανέρχεται μόνο στα 15 εκατομμύρια συνολικά, τα οποία θα μοιραστούν σε 70.000 περίπου δικαιούχους; Για ποιο λόγο απαξιώνετε την προσφορά και το θεσμικό ρόλο του Έλληνα αστυνομικού στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών;
2) Προτίθεστε να διορθώσετε αυτήν την αδικία; Θα μεριμνήσετε ώστε να δοθεί τουλάχιστον προκαταβολικά το εκλογικό επίδομα και όχι τον Ιούνιο; Γιατί δεν αμείβονται όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία;
3) Τί σκοπεύετε να κάνετε με το κοινωνικό μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των 500 ευρώ και μάλιστα όχι σε όλους τους ενστόλους; Θα διευρύνετε τα κριτήρια για τον καθορισμό των δικαιούχων, ώστε να τα πάρουν όλοι ανεξαιρέτως και χωρίς καμία μείωση; Ούτως ή άλλως το ποσό που τους διατίθεται είναι πολύ μικρό και δεν ανταποκρίνεται στην άοκνη συνεισφορά του λειτουργήματος του αστυνομικού και των λοιπών ενστόλων.
4) Προτίθεστε να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους για το άνοιγμα των μεταθέσεων των αστυνομικών και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα κρατητήρια και των μεταγωγών; Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα από τις ελλείψεις και την τραγική αυτή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι αστυνομικοί.
5) Για ποιο λόγο προβλέπεται η κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων, τη στιγμή που, λόγω των συνθηκών, επιβάλλεται η αύξηση και, σε καμία περίπτωση, η μείωση των θέσεων εργασίας για τους αστυνομικούς; Πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τμημάτων, των κρατητηρίων και η διατήρηση της έννομης τάξης και ασφάλειας, εάν μειούται και αριθμητικά η αστυνομική δύναμη;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα
Ανεξάρτητη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]