Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ευρωεκλογές είναι πραγματική δημοσκόπηση με πραγματικά αποτελέσματα

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί προκαταβολικά να διασωθεί από πιθανή εκλογική καταβαράθρωση την επόμενη και την μεθεπόμενη Κυριακή, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανατροπής της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Και άλλα μέλη της συγκυβέρνησης δηλώνουν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι η ίδια και μετά τις ευρωεκλογές». Πρόκειται, ασφαλώς, για λόγια απόγνωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι αντίθετα στην πολιτική λογική και επίσης στην κοινή λογική.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στηρίζεται στην έννοια της αντιπροσώπευσης. Η αντιπροσώπευση τεκμαίρεται από την εκλογική διαδικασία. Η γενική ψηφοφορία παράγει την Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι εκλεγόμενοι βουλευτές αντιπροσωπεύουν έγκυρα το εκλογικό σώμα.

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένδειξη αλλά όχι απόδειξη. Δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ανατραπεί μία κυβέρνηση αν οι δημοσκοπήσεις (όσο έγκυρες κι αν είναι, όσο ομόφωνες κι αν είναι) δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει πάψει να αντιπροσωπεύει τη βούληση της κοινωνίας. Άλλο αν οι δημοσκοπήσεις προκαλούν ζυμώσεις, δρομολογούν εξελίξεις, επιδρούν καταλυτικά και διαμορφώνουν το πλαίσιο.

Οι ευρωεκλογές, αντιθέτως, είναι μία πραγματική δημοσκόπηση, συνταγματικά κατοχυρωμένη, απολύτως έγκυρη, που καταδεικνύει με ακρίβεια την αντιστοιχία του κοινοβουλευτικού συσχετισμού δυνάμεων προς τη λαϊκή βούληση. Μπορεί ένας Πρωθυπουργός, όπως τώρα ο κ. Σαμαράς, να επικαλεστεί το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει παραίτηση της κυβερνήσεως κατόπιν ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Αλλά δεν μπορεί να ισχυρισθεί μία τυχόν ήττα του στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Ο κ. Βενιζέλος είναι πιό ρεαλιστής προαναγγέλλοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση σε περίπτωση ευρωεκλογικής συντριβής του (άλλο αν το χρησιμοποιεί ως εκβιαστικό επιχείρημα).

Επομένως: ήττα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ευρωεκλογές, είτε λόγω συντριβής της ΝΔ, είτε λόγω συντριβής του ΠΑΣΟΚ, είτε λόγω συντριβής και των δύο ταυτόχρονα, είτε λόγω σημαντικής υστέρησης έναντι της αντιπολίτευσης, θα αποτελεί τεκμήριο απώλειας της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος προς την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα. Η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία θα είναι συνταγματικά νομότυπη αλλά πολιτικά αδύνατη.

Τα ενδεχόμενα, σε μία τέτοια περίπτωση, είναι τα εξής: 1. η κυβέρνηση παραιτείται και πάμε σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε 2. σχηματίζεται νέα κυβερνητική πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με άλλο Πρωθυπουργό, είτε 3. ορίζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών με εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό και με διευρυμένη αποδοχή, είτε 4. ορίζεται μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα για λίγους μήνες, είτε 5. στο απροσδόκητο ενδεχόμενο να συνδυαστεί στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και εκτόξευση της Χρυσής Αυγής, σχηματίζεται από τα κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» (δηλαδή πλην Χρυσής Αυγής) κυβέρνηση «σωτηρίας της δημοκρατίας».

Όλα αυτά τα σενάρια θα τεθούν επί τάπητος, σε περίπτωση ήττας της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, εκτός από την παραμονή της στην εξουσία.

Πηγή KontraNeews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]