Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέος ρόλος για την Κύπρο με ευλογίες των ΗΠΑ

Του Κώστα Βενιζέλου 

«Έχετε ρόλο και πρέπει να τον διαδραματίσετε», υπέδειξε με νόημα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στη Λευκωσία. Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν για να μπορέσει η Λευκωσία να αποτελέσει ένα από τους παίκτες στην περιοχή.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η συνάντηση των δυο πλευρών επικεντρώθηκε περισσότερο στα ενεργειακά και στα γεωστρατηγικά ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό. Είναι σαφές πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Κύπρος σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια από τις εναλλακτικές λύσεις στα ενεργειακά για την Ευρώπη. Στη συνάντηση ζητήθηκε και το θέμα της αξιοποίησης του κυπριακού αερίου, παραπέμποντας ουσιαστικό στον τερματικό σταθμό. Οι Αμερικανοί φαίνεται να μην αποκλείουν καμία εναλλακτική λύση και αναφέρθηκαν ειδικά στην πλωτή. Δεν υπήρξε, πάντως, καμία αναφορά από αμερικανικής πλευράς για μεταφορά αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Σημαντική λεπτομέρεια θεωρείται ότι δεν συνόδευσε τον αντιπρόεδρο στα κατεχόμενα και στη συνάντηση με τον Έρογλου, σύμβουλος του για τα ενεργειακά.

Για το θέμα της ενέργειας μίλησε στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ενώ ο κ. Μπάιντεν, αναφέρθηκε στο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη στην Αίγυπτο. Ήταν ο πρώτος υπουργός της Ε.Ε. που πήγε στο Κάιρο, μετά τα γεγονότα και φάνηκε ότι τούτο εκτιμήθηκε από τους Αμερικανούς.

Για το Κυπριακό, ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν πλήρως ενημερωμένος. Επισήμανε πως από το 1973 που εκλέγηκε Γερουσιαστής παρακολουθεί από κοντά στο Κυπριακό και πως έχει εμπλοκή σε όλες τις προτάσεις που πέρασαν από την Γερουσία. Αναφέρθηκε σε κινήσεις των ΗΠΑ στο Κυπριακό ενώ φέρεται να έχει πει ότι η Τουρκία εάν δεν συνεργασθεί για λύση «θα χάσει το τρένο», παραπέμποντας εν πολλοίς στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών.

Το Κυπριακό συζητήθηκε και στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο κ. Μπάιντεν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, στο εστιατόριο «Σιατό Στάτους», στη λεγόμενη νεκρή ζώνη. Μαζί με τον Πρόεδρο ήταν ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και με τον Έρογλου, ο Κουντρέτ Οζερσάι. Τον κ. Μπάιντεν πλαισίωναν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου κ. Τζέικομπ Σάλιβαν και ο εδώ πρέσβης. Στο δείπνο ήταν και η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ. Το δείπνο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Ο κ. Μπάιντεν και η συνοδεία του αναχώρησε χθες βράδυ από την Κύπρο.

Καμώματα Έρογλου, που θέλησε να στήσει τον Μπάιντεν
Παρολίγο να ξεσπάσει «διπλωματικό επεισόδιο» πριν τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Η πομπή που μετέφερε τον κ. Μπάιντεν έφθασε στην οικεία Έρογλου, δίπλα από το λεγόμενο προεδρικό. Εισήλθε από κερκόπορτα που δεν χρησιμοποιείται. Για τρία λεπτά ο κ. Μπάιντεν περίμενε στο αυτοκίνητο και η πόρτα του σπιτιού ήταν κλειστή. Όταν τελικά άνοιξε. Κατά την είσοδο τους στο κτήριο ο κ. Μπάιτεν απέφυγε να κάνει χειραψία με τον κ. Έρογλου για σκοπούς φωτογράφισης, παρόλο όπως φάνηκε, αυτό του ζητήθηκε από τον κατοχικό ηγέτη.

Ο κ. Μπάιτεν αρκέστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον χώρο και ακολούθως εισήλθε στο κτήριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Και κατά την αναχώρησή του, ο κ. Μπάιντεν απέφυγε να φωτογραφηθεί με τον Έρογλου στα σκαλιά της οικείας του. Σύμβολα του ψευδοκράτους στην οικεία δεν υπήρχαν. Υπήρχαν δίπλα στο λεγόμενο προεδρικό. Σημειώνεται ότι μετά το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήγε στην αμερικανική πρεσβεία και αφού ενημερώθηκε ότι το κατοχικό καθεστώς τήρησε τα συμφωνηθέντα, ξεκίνησε για τη συνάντηση με τον Έρογλου. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν επίσης ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι και ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Έρογλου, Οσμάν Έρντούγ. Το κλίμα ήταν πάντως παγερό…Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, είπε πως δεν έχει συζητηθεί το θέμα της Αμμοχώστου. Ανέφερε πως συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου.

BIDEN-OYKRANIA01-22APRIL2014
Η αναφορά σε Βαρώσι, οδήγησε σε δυο δηλώσεις – Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς χάλασε… τη βραδιά 

Δηλώσεις σε δυο δόσεις έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετά το δείπνο που παρακάθησε χθες βράδυ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην παρουσία της ειδικής συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαιμ. Κι αυτό γιατί προφανώς δεν υπήρξε συμφωνία στο περιεχόμενο της δήλωσης που θα έκανε αρχικά ο κ. Μπάιντεν πλαισιούμενος από τους Αναστασιάδη και Έρογλου, κυρίως ως φαίνεται, στις αναφορές που ήθελε να κάνει για το Βαρώσι.

Τούτος ήταν και ο λόγος που υπήρξε καθυστέρηση. Ενώ το δείπνο τελείωσε γύρω στις 9 το βράδυ, η δήλωση έγινε στις 10.10. Αρχικά έγινε μια δήλωση του κ. Μπάιντεν στην παρουσία όλων, έξω από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και στη συνέχεια αποχώρησαν και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προχώρησε και ανέγνωσε τη δική του ανακοίνωση.

Στην αρχική δήλωση, ανακοινώθηκε η εντατικοποίηση της διαδικασίας. Εφεξής Αναστασιάδης και Έρογλου θα συναντώνται δυο φορές το μήνα για την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε σε επαφές, στην αναζωογόνηση των επιτροπών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αναφέρθηκε γενικώς στα ΜΟΕ, παραπέμποντας στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Οι δυο ηγέτες, είπε, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη δουλειά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ακόμη αναφέρθηκε σε συμφωνία για από κοινού έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες για τους αγνοουμένους, για να βοηθήσουν το έργο της ΔΕΑ.
Στη συνέχεια και αφού αποχώρησαν οι υπόλοιποι, ο κ. Μπάιντεν παρέμεινε στο βήμα και άρχισε να διαβάζει τη δήλωση του. Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ και ειδικότερα στο θέμα της Αμμοχώστου. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες στο θέμα της Αμμοχώστου, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν όπως μπορούν.

Είπε ακόμη πως στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους της κοινωνίας των ρωτήθηκε ποιο είναι το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και ασχολούνται με την Κύπρο. Απάντησε πως η Κύπρος αποτελεί εταίρο κλειδί στην περιοχή, μια περιοχή με προκλήσεις. «Η Κύπρος πρέπει να γίνει μία δύναμη ειρήνης ευημερίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελήσει όλους μας» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως υπάρχουν άτομα που αμφισβητούν και ανησυχούν για τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να διαψεύσουν όσους αμφισβητούν και αμφιβάλλουν την πρόοδο των συνομιλιών. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑΑ είπε πως οι νέες γενιές δεν πρέπει να μεγαλώσουν με το βάρος της εισβολής.

Τα μενού και η ποικιλία
Στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σερβιρίστηκε φαγκρί. Το γεύμα, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι υπουργοί και πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι καθώς και οι σύμβουλοι του Αμερικανού αντιπροέδρου, άρχισε με καθυστέρηση.

Κι αυτό γιατί πήρε περισσότερη ώρα από την προβλεπόμενη, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τζό Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος, ως γνωστό, δεξιώθηκε το ζεύγος Μπάιντεν στην οικεία του στη Λεμεσό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η σύζυγος του και τα παιδιά τους, δείπνησαν με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Το μενού κυπριακός μεζές (σουβλάκια, σιεφταλιά, κεφτέδες και άλλα από ταβέρνα στην περιοχή Μουταγιάκας).

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας αποτίμηση της επίσκεψης αναφέρθηκε στο αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου. Το σημαντικότερο είναι η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ που στο αμέσως επόμενο διάστημα ευελπιστεί ότι θα αποδώσει συγκεκριμένους καρπούς προς όφελος των δύο πλευρών. Αναγνωρίζεται, όπως είπε, ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναγνωρίζεται, επισήμανε, ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.

Πηγή Philenews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]