Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι είσαι ακριβώς; Εθνικιστής, διεθνιστής ή εθνομηδενιστής;

Έχεις άραγε σκεφτεί ποτέ που κατατάσσεις τον εαυτό σου σχετικά με την έννοια του έθνους;
Τι είσαι ακριβώς; Εθνικιστής, διεθνιστής ή εθνομηδενιστής;
Ακόμα, που ακριβώς κατατάσσεις όλους αυτούς που κόπτονται για το έθνος ή στρέφονται εναντίον του;

Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, σύμφωνα με το βασικό ορισμό είναι “η επίκληση της εθνικής ταυτότητας σαν βάση για μαζική κινητοποίηση και δράση”. Με βάση αυτόν το ορισμό ο εθνικισμός διακρίνεται:

Α) Στον αμυντικό εθνικισμό (πραγματική προστασία του έθνους από εξωτερικές επιβουλές). Εδώ εντάσσεται κυρίως και ο πατριωτισμός, ο οποίος είναι η αγάπη προς την πατρίδα και το έθνος και η υπεράσπισή τους, χωρίς όμως μίσος προς άλλα έθνη.

Β) Στον επιθετικό εθνικισμό (σωβινισμό, ιμπεριαλισμό, αποικιοκρατία κ.λ.π.). Οι επιθετικοί εθνικιστές (συνήθως και ρατσιστές), στρατοκράτες ή οικονομικοί αποικιοκράτες, επικαλούνται το έθνος για επιθετικούς σκοπούς και πολλές φορές παριστάνουν τους αμυνόμενους εθνικιστές, στοχοποιώντας ένα άλλο έθνος (π.χ. εβραίων) ως επιτιθέμενο εναντίον του δικού τους έθνους.

Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ είναι η άποψη εκείνη που δεν αρνείται μεν την ύπαρξη του έθνους, το θεωρεί όμως ως μια τεχνητή και ανεπιθύμητη κατασκευή που εμποδίζει τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των λαών. Στους αγνούς διεθνιστές, συνήθως υπερισχύει ο πατριωτισμός, όταν το έθνος τους δεχθεί αναίτια επίθεση από άλλο έθνος. Σε αντίθετη περίπτωση είναι κρυπτόμενοι εθνομηδενιστές.

Ο ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ στέφεται άμεσα και επιθετικά εναντίον της ιδέας του έθνους. Μπροστά στο πάθος τους και το μίσος εναντίον του δικού τους έθνους, που θεωρούν ότι τους πνίγει ψυχολογικά και ότι είναι εμπόδιο για τη διάλυση της ιδέας του έθνους γενικά, οι εθνομηδενιστές φτάνουν στο σημείο να γίνουν όργανα (χρηματοδοτούμενα ή μη) του επιθετικού εθνικισμού άλλων εθνών. Κάποιοι αρνούνται για παράδειγμα τη γενοκτονία των Ελλήνων, ενώ αναγνωρίζουν την γενοκτονία των Εβραίων κ.λ.π. Προπαγανδίζουν τις τούρκικες σφαγές ως επίθεση φιλίας κ.λ.π. Στρέφονται εναντίον του ελληνικού έθνους, ενώ στηρίζουν τον επιθετικό εθνικισμό των αμερικανών, των γερμανών, των τούρκων, των σκοπιανών, των αλβανών κ.λ.π.

Με βάση την πιο πάνω διάκριση, σκέψου, αφενός που ακριβώς κατατάσσεις τον εαυτό σου, αφετέρου που κατατάσσεις όλους εκείνους που χρησιμοποιούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την έννοια του έθνους;

Πέτρος Χασάπης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, σαφές και επί της ουσίας.
    Προσωπικά δηλώνω εθνικίστρια στα πλαίσια του αμυντικού εθνικισμού, με αγάπη για την Πατρίδα και το Εθνος, γεμάτη υπερηφανεια που είμαι Ελληνίδα, με τροπο σκεψης και σταση ζωης Ελληνικα. Ενστερνιζομαι το πνευμα της αρχαίας Ελληνικης ρησης
    Πατρος τε και μητρος τε και ολων των προγονων, απαντων τιμιωτερον εστι η ΠΑΤΡΙΣ. Κωνσταντινε, Ευχαριστω για την φιλοξενια στον χωρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα τα πραγματα εχουν καποια αρχικη βαση.Το θεμελιο στα περισσοτερα ειναι αυτο που μας διδαξε ο Χριστος μας,να αγαπαμε δηλαδη τον διπλανο μας οποιος και αν ειναι...αφου βεβαια εχουμε το γνωθης αυτον...εγω λοιπον με βαση αυτα αγαπω ολους τους ανθρωπους του πλανητη,γιατι και αυτοι εχουν τα ιδια προβληματα με μενα,τα ιδια βασανα,τις ιδιες αγωνιες,τους ιδιους προβηματισμους,ανασφαλειες..κ.ο.κοσο πιο πολυ ταυτιζονται αυτα τοσο πιο κοντα μου ειναι...παει λοιπον κλιμακωτα και με καπιο μπουσουλα...φυσικο ειναι με τους ανθρωπους που εχω τις περισσοτερες ομοιοτητες να ειμαι και πολυ περισσοτερο συνδεδεμενος...π.χ.ειμαι πολυ πιο κοντα με ενα ευρωπαιο...αποτι με ενα αφρικανο...η κινεζο...αυτο βεβαια σε πρωτη φαση και επιγραμματικα..γιατι παιζει πολυ μεγαλη σημασια η συμπεριφορα...μπορει να μοιαζω με ενα ευρωπαιο στα εξωτερικα χαρακτηριστικα ,να διαφερουμε ομως στην νοοτροπια..γιαυτο μετα παιζει ρολο η κοινωνικη ταξη,η τοποθεσια διαμονης,η γλωσσα,τα ηθη και τα εθιμα..η ιστορια και η παραδοση...ετσι φτανουμε στο Εθνος..ειναι εντελως φυσικο λοιπον να ειμαστε εθνικιστες...και αν δεν ειμαστε...εχουμε αλλοτριωθει...κατι που επιδιωκεται με φανατισμο αυτη την εποχη,απο τους διεθνιστες της ΝΤΠκαι της παγκοσμιοποιησης...οι οποιοι κινουνται βαση συμφεροντος απολυτως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Εθνικισμός ειναι όπως και η δημοκρατία . Εαν ηγηθουν άθρησκοι , απατριδες και εχθροι της παραδοσιακής μας ορθόδοξης οικογένειας , ειναι επικίνδυνα ευρήματα ......
    Και αυτα περι επιθετικού και αμυντικού εθνικισμού ειναι πατάτες ψεύτο κουλτουριαρη απο την απο δώ μεριά .....την .....πατριωτική .
    Η αλήθεια ειναι μπροστα μας , αλλα δεν την βλέπουμε , γιατι σκεπτόμαστε με ανθρώπινες λύσεις Αναστάσεως και Αναγεννησεως του Γένους των Ελλήνων . του χαστούκιου .......
    Όμως ηθική , πνευματική ειναι η αιτία της εξαθλίωσης μας .
    Και για μετάνοια δεν μιλά κανείς . Μιλουν βέβαια για αυτοκριτικεε και αλλλα τετοια ......ΟΜΩΣ ....για τους άλλους !
    Πατρις Θρησκεία Οικογένεια ειναι το ιερο μας τρίπτυχο και τα θεμέλια μας .
    Ηθικό και πνευματικο ηγέτη περιμένουμε και όχι κόμματα εθνικιστικα και λοιπα φρούτα .
    Βλέπεται εσείς κανένα Ηρακλή ; Αλέξανδρο ; Κολοκοτρωνη ; Καποδίστρια μήπως γύρω σας ; Παλαιολογο ;
    Δεν τελείωσε ακόμη ο κανόνας του Γένους , κοντα είμαστε ....κουράγιο .
    Δεν καθάρισε ακόμη η ηρα , για να έλθει η λύτρωση .
    Δεν ανέβηκαμε ακόμη στον Σταυρο μας , στο κουβαλημα είμαστε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα περί αμυντικού σχεδιασμού δεν είναι τίποτε άλλο από μια ουτοπία και αυτό αποδείχθηκε με την δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μας σε όλα τα εθνικά μας θέματα εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Γι αυτούς τους λόγους εγώ πιστεύω ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτό δεν σημαίνει μίσος για τους άλλους λαούς. Δείτε με ποιόν τρόπο τελείωσε με τους αρχαίους εχθρούς του έθνους μας ο Μέγας Αλέξανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]