Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας αντιστέκεται, όταν άλλοι προσκυνούν για ψήφους την Τουρκία

Στην ιστορική Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, οι Τούρκοι διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι το περίφημο Φεστιβάλ Πάλης. Το ονομάζουν Κιρκ-πινάρ, δηλαδή «σαράντα βρύσες» και συμβολίζει τους σαράντα πρώτους οθωμανούς επιδρομείς που κατέκτησαν την Αδριανούπολη και τη Θράκη. Κάθε χρόνο πολλοί Έλληνες επισκέπτονται αυτό το Φεστιβάλ και δυστυχώς μεταξύ αυτών και αιρετοί εκπρόσωποι από τη Θράκη.

Για την επέτειο των 650 χρόνων αυτού του Φεστιβάλ, δηλαδή για τα 650 χρόνια από την άλωση της Αδριανούπολης, ο Τούρκος Δήμαρχος προσκάλεσε και το Δήμαρχο της Ορεστιάδας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουρκική πόλη. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεώτερη πόλη της Ελλάδας και χτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του προαστείου Ορεστιάδα (σήμερα Κάραγατς).

Ο Έλληνας Δήμαρχος, ο Δημήτρης Μουζάς, όταν άλλοι συνάδελφοί του «προσκυνούν» το τουρκικό Προξενείο και την Τουρκία για μουσουλμανικές ψήφους, απέδειξε ότι έχει ψυχή και γενναιότητα. Χωρίς ακραίες εκφράσεις και προσβολές, χωρίς να αποκλείει μελλοντική συνεργασία σε άλλο επίπεδο, προς το κοινό όφελος των δύο πόλεων, αρνήθηκε να παραστεί στη γιορτή για την άλωση της πατρίδας των προγόνων του.

Αν θυμηθούμε ότι ήταν ο μόνος Δήμαρχος που είχε υποστηρίξει την κατασκευή του «φράκτη» στον Έβρο, που έκοψε την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων λαθρομεταναστών από την περιοχή και ταυτόχρονα ζήτησε ανθρώπινη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε μπορούμε να πούμε: ΝΑΙ, τέτοιους Δημάρχους χρειαζόμαστε στα σύνορα.

Δήμαρχος Ορεστιάδας προς το Δήμαρχο Αδριανούπολης:
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά δε μπορώ να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ. Οι ρίζες της οικογένειάς μου βρίσκονται στην Αδριανούπολη και ήρθαμε ως πρόσφυγες στο μέρος όπου οι πρόγονοί μας έχτισαν τη Νέα Ορεστιάδα. Η γνώμη μου είναι ότι οι πολίτες Ορεστιάδας και της Αδριανούπολης μπορούν να τιμούν τις ιστορικές τους επετείους ο καθένας μόνος του. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε την αδυναμία μου να δεχτώ την πρόσκληση, λόγω της ιστορικής έννοιας που έχει αυτό το Φεστιβάλ.
Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πολλούς άλλους τρόπους να συνεργαστούμε για φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων. Είμαι σίγουρος ότι σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού και δικαίου, μπορούμε να βρούμε το δρόμο για μια νέα εποχή. Θα περιμένω μια νέα ευκαιρία να σας συναντήσω στην Ορεστιάδα ή στην Αδριανούπολη, για να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων».

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]