Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολεμική ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το πολεμικό κλίμα που επικρατει στην Ουκρανία μεταφέρθηκε απόψε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την έκτακτη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Μόσχα, μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί στις ανατολικές επαρχίες, κατά των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Γαλλίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με εκατέρωθεν κατηγορίες, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και ετοιμάζει νέα μεσολαβητική αποστολή σε Μόσχα και Κίεβο.

Η Ρωσία αξίωσε σήμερα από το Κίεβο, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "να σταματήσει τις επιχειρήσεις αντιποίνων" στην ανατολική Ουκρανία, την ίδια ώρα που οι δυτικές χώρες επέρριπταν στη Μόσχα την ευθύνη για την κορύφωση της έντασης στην περιοχή.


"Ζητούμε από το Κίεβο και τους (δυτικούς) υποστηρικτές του να μην διαπράξουν ένα μοιραίο λάθος και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους", δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Οι αρχές του Κιέβου "θα πρέπει να βάλουν γρήγορα τέλος στις τιμωρητικές επιχειρήσεις τους" εναντίον των αυτονομιστών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά δημόσια κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Πολεμική ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
"Επαφίεται στη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω" είπε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι συμπεριφέρεται σαν "πυρομανής πυροσβέστης" την ώρα που η Ουκρανία "προσπαθεί να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της".

Το Κίεβο, εξήγησε ο Γάλλος διπλωμάτης, "αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον στρατό και την αστυνομία του εναντίον των ενόπλων συμμοριών" που δεν έχουν τη στήριξη του πληθυσμού. Οι συμμορίες αυτές "είναι τόσο αυθόρμητες τοπικές συγκεντρώσεις που ήταν σε θέση να καταρρίψουν ένα (ουκρανικό) ελικόπτερο με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ένα όπλο που συνήθως δεν το βρίσκει κανείς στην αγορά του Χαρκόβου", ειρωνεύτηκε ο Αρό.


Η Ρωσία "εξαπέλυσε συμμορίες αλητών στην Ουκρανία (...) αυτή επέλεξε αυτόν το δρόμο και σε αυτήν επαφίεται να κάνει ένα βήμα πίσω (...) να ηρεμήσει τις ένοπλες συμμορίες τις οποίες εξοπλίζει" και κατόπιν να ξεκινήσει διάλογο με το Κίεβο, συνέχισε.


Η Αμερικανίδα διπλωμάτις Σαμάνθα Πάουερ, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί απλώς "να περιορίσει τη βία των παραστρατιωτικών που στηρίζονται από τη Ρωσία ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών". Χαρακτήρισε μάλιστα τις ενέργειες του Κιέβου "λογικές και αναλογικές" λέγοντας ότι "πρόκειται ειλικρινά για αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα" για να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση.


"Καμία χώρα που εκπροσωπείται σε αυτό το τραπέζι δεν θα άφηνε να καταλαμβάνονται οι πόλεις της από ενόπλους", τόνισε εξάλλου ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κάνοντας λόγο για "τρομακτική υποκρισία" εκ μέρους της Μόσχας η οποία "εξοπλίζει τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου, όπως αυτό της Συρίας".


Ο προηγμένος οπλισμός που χρησιμοποιούν οι φιλορώσοι "μας επιβεβαιώνει ότι μεταξύ αυτών των ενόπλων ομάδων υπάρχουν και επαγγελματίες που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τη Ρωσία", κατέληξε.


Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανησυχία του γγ του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση σε όλους "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" ενώ ζήτησε εκ νέου "την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση" των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από τους φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ εδώ και μία εβδομάδα.


Ο Μπαν αποφάσισε να στείλει τον Φέλτμαν στη Μόσχα και το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα με στόχο "να προωθήσει την αποκλιμάκωση και μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία" και να προσφέρει στις δύο πλευρές τις "υπηρεσίες" του Οργανισμού.


Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η 13η από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Καμία από τις προηγούμενες δεν κατέληξε στην υιοθέτηση κάποιας κοινής θέσης αφού η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα βέτο και μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε ψήφισμα προωθήσουν οι άλλες χώρες.

Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αναρωτιεμαι γιατι η Γαλλια βρυχαται τοσο εναντιον της Ρωσιας, ενω προτεραιοτητα της θα επρεπε να ειναι η επιλυση των εσωτερικων της και της ΕΕ θεματων που μαστιζουν τους πολιτες, οπως αυξανομενη φτωχεια, ανεργια, παρανομη μεταναστευση, εγληματικοτητα και τοσα αλλα δεινα. Ας λυσουμε πρωτα τα του οικου μας που ειναι μεγαλα και οδυνηρα και ας αφησουμε την Ρωσια να διαφυλαξει τα εθνικα της συμφεροντα που ειναι και το πρεπον. Η Δυση πρεπει να παρει το μηνυμα που δοθηκε σε αυτην την συνεδριαση εκ μερους της Ρωσιας για '' μοιραια λαθη & συνεπειες''!!! Κωνσταντινε ευχαριστω για την φιλοξενια στον χωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]