Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ουκρανικές αρχές επιθυμούν την κατασκευή νέου «Τσερνομπίλ» στην ανατολική Ουκρανία

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Οι συγκρούσεις στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία δεν αποτελούν το μόνο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί από την χώρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Ένα άλλο βασικό ζήτημα παραμένει η έλλειψη ηλεκτρικής ενάργειας. Η επιτροπή ενέργειας στο Κίεβο θέλει να κατασκευάσει στην Ουκρανία πυρηνικό εργοστάσιο με αμερικανικά πυρηνικά καύσιμα. Αλλά, πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, αναφέρει σε άρθρο το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today.

Ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας «Westinghouse», υποσχέθηκε να επεκτείνει τη συμφωνία της με την Ουκρανία. Η εταιρεία προμηθεύει με πυρηνικούς ράβδους, πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή John Large, ειδικό στην πυρηνική ενέργεια, η εταιρεία «Westinghouse», έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο εδώ και καιρό, που αφορά την κατασκευή ενός εργοστασίου για την παραγωγή στοιχείων πυρηνικού καυσίμου στην ανατολική Ουκρανία.

Για δεκαετίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας η Ρωσία είχε επενδύσει και στην Ουκρανία με την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. Αλλά στην Δύση δεν άρεσε τότε αυτή η μορφή ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η Ουκρανία ειδικά στον ενεργειακό τομέα, είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία, και θα πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτήν την εξάρτηση, όχι μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και στον τομέα της πυρηνικής βιομηχανίας», δήλωσε ο John Large.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μια τόσο μεγάλη προσπάθεια. «Με άλλα λόγια, μια νέα μορφή εμπάργκο»,αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.
Αλλά, σύμφωνα με τους πυρηνικούς μηχανικούς, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν είναι έτοιμοι για δραστικές αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων της Πυρηνικής Ενέργειας και Βιομηχανίας Yevgeny Akimov εξήγησε ότι στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος πρέπει να έχει μια ειδική δομή, απαιτείται μια εξαιρετική συνοχή «εξαρτημάτων». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πυρήνας του αντιδραστήρα αποτελεί την υψηλότερη σχεδιαστική και κατασκευαστική προτεραιότητα και συνάμα την πιο επικίνδυνη κατασκευή, όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στον άνθρωπο και το περιβάλλον. «Κάθε φορά αποτελεί κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό, πολλοί αντιδραστήρες, πολλές και οι ενεργές ζώνες», είπε ο Akimov.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απερίσκεπτη χρήση ανταλλακτικών ή εξαρτημάτων ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, «δεν βγαίνει τις περισσότερες φορές σε τίποτα καλό».

Ο Εμπειρογνωμόνων για την πυρηνική ασφάλεια, Rafael Harutyunyan, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «Westinghouse» έχει ήδη κατασκευάσει συγκροτήματα πυρηνικού καυσίμου που διαφέρουν στο σχεδιασμό και τα υλικά στην Νότιο Ουκρανία. Με αποτέλεσμα, επειδή τότε στον αντιδραστήρα υπήρξαν ν προβλήματα, να απαγορευθεί και η παρουσία της «Westinghouse» στην Ουκρανία…

Αυτό συνέβη μόλις πριν από δύο χρόνια, και η ουκρανική Υπηρεσία Ελέγχου και πυρηνικής ενέργειας χρειάστηκε να πραγματοποιήσει πολύχρονες έρευνες για να κατανοήσει το «ποιος φταίει». Αλλά σήμερα το Κίεβο αποδεικνύει την λήθη του στο ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με τον Harutyunyan, η εταιρεία «Westinghouse», σήμερα, υπογράφει συμβάσεις με την ουκρανική κυβέρνηση για τις οποίες δεν θα ευθύνεται φυσικά η ίδια. «Η Ουκρανία θα ανταποκριθεί», συνόψισε ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας.

Η πυρηνική ενέργεια είναι σίγουρα μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ενέργειας σήμερα, αλλά με παράδειγμα το τι συνέβη στο Τσερνομπίλ και την Φουκουσίμα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τουλάχιστον τεράστιες. Αλλά παρά το γεγονός αυτό, το Κίεβο φαίνεται να καθοδηγείται από πολιτικές σκοπιμότητες μη λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους. Αν και στο τέλος μια τέτοια «άστοχη ενέργεια» μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την ήπειρο.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]