Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως «κρύφτηκε» κάτω από το χαλί η σκόνη για το αντιρατσιστικό

Γράφει ο Λευτέρης Γαλανός

Κάτω … από το χαλί έκρυψαν στη ΝΔ τη «σκόνη» από το διαβόητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προκειμένου να μην σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δεν ήθελαν νέο εσωκομματικό μέτωπο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κι αυτό, γιατί, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στις 10 Απριλίου 2014, δεν συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, πέραν του Ολοκαυτώματος, τις αναγνωρισμένες από την Ελληνική Βουλή γενοκτονίες των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων.

Φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο της υπόθεσης, καθώς την περασμένη Δευτέρα 19 Μαΐου ήταν η ημέρα μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας κυβερνητικός βουλευτής, «αν δεν αλλάξει το νομοσχέδιο και αν υπάρχει κυβέρνηση στις 26 Μαΐου, αυτή θα είναι η επόμενη εσωκομματική κρίση για τη ΝΔ».

Το νομοσχέδιο (που είχε κατατεθεί στις 20/11/2013) μπήκε στο «ψυγείο» στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και τελείωσε η πρώτη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και βγήκε από την «κατάψυξη» μετά την παραίτηση – απομάκρυνση του Τ. Μπαλτάκου από τη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να συνδέσει τα δύο γεγονότα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το νομοσχέδιο «πάγωσε» την ημέρα επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Στην Κ.Ο. της ΝΔ «δείχνουν» προς την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλου. «Γαλάζιοι» βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε τότε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με την Άγκυρα, που δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες. Παράλληλα, οι βουλευτές της ΝΔ είχαν στείλει «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση ότι «αν δεν αλλάξει το νομοσχέδιο, δεν περνάει». Κάτι που ισχύει και σήμερα.

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων οι Α. Κουτσούμπας (εισηγητής), Πρ. Παυλόπουλος, Ηλ. Βλαχογιάννης, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα, χωρίς να υπάρξει κάποια δέσμευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Λίγες ημέρες αργότερα, στο περιθώριο της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου και προτού κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές, βουλευτές της ΝΔ συναντήθηκαν στη Βουλή με σωματεία των Ποντίων στο πλαίσιο ενημερωτικών επαφών που έχει αναλάβει η συνομοσπονδία με μέλη του Κοινοβουλίου, ενόψει της ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Αν δεν γίνει, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω, θα σημάνει στην πράξη ακύρωση της αναγνώρισης της γενοκτονίας, κάτι που είναι απαράδεκτο», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή.

Η ΝΔ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου την περασμένη Δευτέρα, επισημαίνει ότι η Βουλή έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Σημειώνεται απλά ότι η ΝΔ ήταν εκείνη που τον Μάιο του 2013 είχε καταθέσει δική της πρόταση νόμου «κόντρα» στο αρχικό νομοσχέδιο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, το οποίο είχε «μπλοκάρει» ο Τ. Μπαλτάκος, που ήταν υπέρ να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες των χριστιανών της Ανατολής.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]