Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί αποθρασύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι αυξανόμενες και πολύπλευρες. Παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, προτάσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, εμμονή στην αμφισβήτηση του Καστελόριζου ως σημείου υπολογισμού της ελληνικής ΑΟΖ, δηλώσεις ότι τα στρατεύματα κατοχής θα παραμείνουν στην Κύπρο και ύστερα από οποιαδήποτε «λύση», προκλητική συμπεριφορά του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο θεωρητικός του νέου οθωμανισμού υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίζονται ενισχυμένοι μετά την εκλογική επιτυχία του ισλαμικού κόμματός τους. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος της αποθρασύνσεως των Τούρκων κυβερνώντων. Προσθέτω και τις ακόλουθες εκτιμήσεις μου:

Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει ότι στην περιοχή μας ήδη άρχισε το νέο μεγάλο παιχνίδι με τους αγωγούς και τους ενεργειακούς άξονες. Θέλει να κάνει παντού αισθητή την παρουσία της και να διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι δεν θα δεχτεί υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της.

Η κυβέρνηση Ερντογάν γνωρίζει ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης η Ελλάς έχει δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της και στην εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πιέζουν με τον τρόπο που καλύτερα γνωρίζουν, την επίδειξη θρασύτητος, για να μας φοβίσουν. Ελπίζουν οι Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ότι τελικά δεν θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει το συντομότερο να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ μας, όπως είναι και η επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια να αρχίσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση με όλες τις γειτνιάζουσες χώρες.

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί. Γνωρίζει ότι θα προκληθεί διεθνής κατακραυγή αν οργανώσει ισλαμική προσευχή στον ναό που συγκινεί εκατομμύρια ορθοδόξων ανά τον κόσμο. Θα μας πει ότι ναι μεν πιέζεται από εθνικιστές βουλευτές, αλλά αυτός είναι μετριοπαθής και μας... κάνει τη χάρη να μην προβεί σε αυτήν την πρόκληση. Ομως, θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να σταματήσει κάθε συζήτηση για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Δυστυχώς, ένας παράγοντας αποθρασύνσεως της Αγκυρας είναι και οι δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων ψευδοπροοδευτικών, υποψήφιων ευρωβουλευτών, που ρίχνουν νερό στον μύλο του τουρκικού επεκτατισμού.

Πηγή "Δημοκρατία"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]