Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Πούτιν «μελετά» τον ρωσικό χάρτη

Πυρετός… «τακτοποίησης» έχει πιάσει το Κρεμλίνο τους τελευταίους μήνες. Λίγο οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η επιβεβαίωση των «κινδύνων» που ενέχει η έλλειψη απόλυτου ελέγχου των επαρχιών από μια κεντρική κυβέρνηση, λίγο το άγχος πιθανής προσπάθειας «αποσταθεροποίησης» από τη Δύση σε διάφορες – ούτως η άλλως – μπαρουτοκαπνισμένες περιοχές της ρωσικής ομοσπονδίας, λίγο οι διαδοχικές κάλπες που αναμένεται να στηθούν τα επόμενα δύο χρόνια (κοινοβουλευτικές και αυτοδιοικητικές)… ο Βλαντιμίρ Πούτιν – του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στα ύψη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας – έχει ανοίξει τον χάρτη της Ρωσίας στο τραπέζι και λαμβάνει τα μέτρα του.

Πρώτιστο μέλημά του, οι κυβερνήτες των επαρχιών και οι δήμαρχοι των σημαντικών πόλεων να είναι άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του… Και επειδή από τις διαδηλώσεις του 2012 και μετά το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε μια σειρά από «παραχωρήσεις», μεταξύ των οποίων η απευθείας εκλογή του εκάστοτε κυβερνήτη, ο Πούτιν χρησιμοποιεί στο έπακρο τα όποια παραθυράκια της νομοθεσίας προκειμένου να «επιλέξει» τους ανθρώπους του… χωρίς να τους «διορίζει».

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτού του έμμεσου «ανασχηματισμού», αρκεί να πούμε πως μέσα σε όλο το 2013 το Κρεμλίνο έπαυσε μόλις 3 κυβερνήτες (κάτι που επιτρέπεται από τον νέο νόμο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις) ενώ μέσα στους τελευταίους μήνες του 2014… ο Πούτιν έδειξε την πόρτα της εξόδου σε…18 κυβερνήτες! Φυσικά, η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να διορίσει απευθείας τους αντικαταστάτες τους… μπορεί όμως να τοποθετήσει έναν «μεταβατικό» κυβερνήτη μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ο οποίος θα προετοιμάσει το έδαφος καταλλήλως. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πραγματικός στόχος του Κρεμλίνου δεν είναι να αντικαταστήσει των απερχόμενο κυβερνήτη (γι’ αυτό και ορίζει το ίδιο πρόσωπο ως «μεταβατικό» τοπικό άρχοντα), αλλά απλώς να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία στη συγκεκριμένη επαρχία ούτως ώστε… να είναι πιο μοιρασμένα στον χρόνο, και άρα πιο εύκολα διαχωρίσιμα από την κεντρική εξουσία, τα εκλογικά μέτωπα…

Έχουν γνώση οι φύλακες. 




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]