Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν στρατούς χωρών της Αφρικής κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν στρατεύματα τεσσάρων χωρών στην Αφρική λόγω έξαρσης της ισλαμικής τρομοκρατίας

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
New York Times

Άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τις πλέον επίλεκτες μονάδες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, βρίσκονται σε τέσσερις χώρες, στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, εκτελώντας προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης των ντόπιων στρατευμάτων, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Η ειδική εκπαίδευση των ντόπιων δυνάμεων, είναι κομβικής σημασίας για τον διευρυνόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο, εναντίον «θυγατρικών οργανώσεων» της Αλ Κάιντα στην αφρικανική ήπειρο, αναφέρουν οι ίδιοι.

Το μυστικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται με αρκετά εκατομμύρια δολάρια των ειδικών διαβαθμισμένων κονδυλίων του Πενταγώνου, εκτελείται από αμερικανούς εκπαιδευτές, συμπεριλαμβανομένων των μελών των περίφημων «Πράσινων Μπερέ» και της δύναμης «Delta Force» του αμερικανικού στρατού.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2013, με τον εξοπλισμό εκατοντάδων κομάντος σε Λιβύη, Νίγηρα, Μαυριτανία και Μάλι.

Ο στόχος για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η «δημιουργία» ντόπιων αφρικανικών στρατιωτικών ομάδων, ικανών για την εκτέλεση αποστολών αντιτρομοκρατικής φύσεως, ενάντια σε σκληρούς ισλαμιστές εξτρεμιστές, όπως είναι η οργάνωση «Boko Haram», που απήγαγε περίπου 300 μαθήτριες της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα. Οι αμερικανικοί στρατιωτικοί ειδικοί ήδη συνδράμουν με κάθε μέσο, στις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας στις προσπάθειές τους να διασώσουν τα κορίτσια.

«Η εκπαίδευση των εγχώριων κατά κύριο λόγω δυνάμεων για να αντιμετωπίζουν αντιτρομοκρατικές απειλές στην χώρα τους, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Michael A. Sheehan, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου αρμόδιος για την πολιτική Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο Sheehan κατέχει πλέον, διακεκριμένη θέση στην έδρα «Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας» στην αμερικανική στρατιωτική σχολή αξιωματικών του West Point.

Καθώς οι αμερικανοί στρατιωτικοί προσπαθούν να επεκτείνουν την πρόσβασή τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Αφρική, ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίσθηκε στο West Point, την Τετάρτη για να τονίσει την νέα εξωτερική πολιτική, βάση της οποίας, θα μπορούσε να αποφευχθούν πολλές ένοπλες συγκρούσεις στον πλανήτη, όπως αυτές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με την εκπαίδευση και την κατάρτιση συμμάχων, και φιλικών εθνών, τα οποία θα διαθέτουν την πολεμική τους ικανότητα, να μάχονται τα ίδια αποτελεσματικά στα εδάφη τους.

Από τις επιθέσεις της 11 Σεπτέμβρη του 2001 και μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει αθόρυβα, μια πολύπλευρη στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική.:
Πρώτον και κυριότερο, έχουν πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών ανταρτών, με την χρήση drones, π.χ. στην Σομαλία, από μόνη μόνιμη βάση στην ηπειρωτική Ευρώπη, στο Τζιμπουτί υπάρχει βάση drones που υποστηρίζει τους Γάλλους καταδρομείς της Λεγεώνας των Ξένων, που πολεμούν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές σε Σομαλία και Μάλι.
Επίσης εντείνεται η εκπαίδευση όλο και περισσότερο αφρικανικών στρατευμάτων για την καταπολέμηση των ανταρτών.

«Σύμφωνα με το νέο σχέδιο για την Αφρική, το οποίο έχει εκπονηθεί από την AFRICOM, το Πεντάγωνο δαπανά σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την συλλογή πληροφοριών, καθώς και την παντός άλλου είδους υποστήριξη, όπως την δημιουργία μιας πλήρους επανδρωμένης μονάδας στον Νίγηρα και την Μαυριτανία, οι οποίες ευρίσκονται ακόμη σε «στάδιο διαμόρφωσης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Υπάρχει όμως προβληματισμός σε αυτό το τμήμα της Αφρικής, από την πολύχρονη έλλειψη πόρων και των αδύναμων «περιφερειακών εταίρων κρατών», για αυτό τον λόγο, π.χ. η προσπάθεια στο Μάλι δεν έχει κερδίσει το απαιτούμενο έδαφος, πιθανόν λόγω της νέας πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά την ανατροπή του φιλόδοξου στρατιωτικού πραξικοπήματος το περασμένο έτος.

Στη Λιβύη, το φιλόδοξο σχέδιο για την εκπαίδευση τοπικών πολιτοφυλακών έληξε άδοξα τον περασμένο Αύγουστο, μετά την επίθεση ομάδας ενόπλων μαχητών εναντίον της πολιτοφυλακής, οι οποίοι εξουδετέρωσαν μια μικρή φρουρά, σε βάση εκπαίδευσης έξω από την Τρίπολη και έκλεψαν εκατοντάδες όπλα αμερικανικής προελεύσεως, όπως αυτόματα όπλα κά, γυαλιά νυχτερινής όρασης, καθώς και οχήματα.

Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση διακόπηκε και οι Αμερικανοί εκπαιδευτές αποστάλθηκαν πίσω στις ΗΠΑ. Οι Λίβυοι και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν, μια πιο ασφαλή τοποθεσία, για την δημιουργία νέας βάσης εκπαίδευσης στη Λιβύη, για να επανεκκινήσουν το πρόγραμμα. Αλλά το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού σε συνδυασμό με την πολιτική αναταραχή στη Λιβύη, έχουν προκαλέσει την ριζική επανεξέταση του τρόπου που θα επιλέγεται το τοπικό προσωπικό.

«Θα πρέπει να βεβαιωθούμε πραγματικά ποιος είναι κατάλληλος για εκπαίδευση και ποιος όχι» δήλωσε ο Υποστράτηγος Patrick J. Donahue II, διοικητής της AFRICOM. "Δεν μπορεί παρά να αποτελεί κανόνα, που πρέπει να εφαρμόζουμε ώστε να αναγνωρίζουμε εάν αυτός ο τύπος ήταν πριν ένας τρομοκράτης ή κάποιος εγκληματίας;», αλλά επίσης, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πεποιθήσεις του; Είναι αλήθεια ότι θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια εκπαίδευση στην χώρα του, ή εξακολουθεί να δεσμεύεται από την πολιτοφυλακή του;"

Η χρήση συμβατικών στρατευμάτων και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, υλοποιείται με σκοπό να εκπαιδευτούν κατάλληλα ξένοι στρατοί σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα καθήκοντα τους κυμαίνονται από την βασική στρατιωτική εκπαίδευση, και την σκοπευτική δεινότητα, έως την δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων τακτικών αντιτρομοκρατίας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι αμερικανοί Πρόεδροι Τ.Μπους και Μ. Ομπάμα, έχουν θέσει ειδικούς όρους ασφαλείας στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ξένων στρατευμάτων, για την καταπολέμηση των τρομοκρατών και άλλων ισλαμιστών εξτρεμιστών, «πείθοντας» παράλληλα το Κογκρέσο, να εγκρίνει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα προγράμματα αυτά.

Τα νέα προγράμματα για την εκπαίδευση μικρών και ευέλικτων δυνάμεων, προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Αφρική, ομοιάζει με τις προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που διεξάγεται σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίως σχετικά με το νέα προγράμματα και τον προϋπολογισμό, αλλά και να αποκαλύψουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες επί του θέματος.

Στη Λιβύη, «το Πεντάγωνο έχει παραχωρήσει με μορφή οικονομικής βοήθειας πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια, για τον εξοπλισμό και την ανάπτυξη δύο «ομάδων» ειδικών δυνάμεων με όλα τα απαραίτητα μέσα, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών απειλών», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Για την εκπαίδευση σε βάση έξω από την Τρίπολη, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει τοποθετήσει σε διαβαθμισμένο λογαριασμό δαπανών, τα έξοδα με την ονομασία Section 1208, που επινοήθηκε για να βοηθήσει οικονομικά τα ξένα στρατεύματα που συνδράμουν από κοινού με τις αμερικανικές δυνάμεις σε ειδικές αντιτρομοκρατικές αποστολές.

Για την Μαυριτανία, έχουν διατεθεί περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια για τον εφοδιασμό και τον εξοπλισμό εξειδικευμένων ομάδων.

Στον Νίγηρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν βάση μη οπλισμένων drones επιτήρησης, που πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης πάνω από το Μάλι για την υποστήριξη των γαλλικών δυνάμεων και των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με το Πεντάγωνο να δαπανά σχεδόν 15 εκατομμύρια δολάρια, για την δημιουργία μιας νέας μονάδας αντικατασκοπείας της χώρας.

Τα αμερικανικά αυτά κεφάλαια αποτελούν μέρος των 39,5 εκατομμύριων δολαρίων για αυτό το έτος, που διοχετεύονται στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κρατών της δυτικής Αφρικής και δαπανούνται με σκοπό να ανακοπεί η ροή των ανταρτών, σε όλη την πλημμελώς φυλασσόμενη συνοριακή γραμμή, του Νίγηρα με το Μαλί, της Νιγηρία και της Λιβύης.

Ο Maman Σ. Sidikou, πρεσβευτής του Νίγηρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά την νέα μονάδα αντιτρομοκρατίας, αλλά πρόσθεσε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι «η στρατιωτική εκπαίδευση παραμένει ένα κρίσιμο μέρος των αναγκών μας για την περαιτέρω αύξηση της ετοιμότητας των ανδρών μας, ώστε αυτοί να αντιμετωπίσουν τις πάμπολλες προκλήσεις του περιφερειακού περιβάλλοντος μας».

Ο Sheehan, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι «μια 12μελή ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού θα μπορούσε να εκπαιδεύσει περίπου 50 στρατιώτες αρχικά, και έπειτα να επεκταθεί σε περισσότερους άνδρες». «Αυτό μπορεί να γίνει», είπε ο Sheehan, ο οποίος πραγματοποίησε παρόμοια εκπαίδευση στη Λατινική Αμερική στη δεκαετία του 1980 ως διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων.

Η Σαχάρα θα μπορούσε να γίνει τόσο επικίνδυνη όσο και το Σινά και τον Καύκασο, για αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατέψουν την περιοχή της Αφρικής, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να ελέγχονται και να παρακολουθούνται προσεκτικά, για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή την μετατόπιση των πεποιθήσεων τους. «Κάθε μονάδα που εκπαιδεύουμε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς αντιπάλους και την Αλ Κάιντα», δήλωσε ο Frederic Wehrey, ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Λιβύη, καταλήγει το άρθρο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]