Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ

Πρώτο φορτίο πετρελαίου στις αγορές από το ιρακινό Κουρδιστάν μέσω τουρκικού αγωγού πυροδοτεί ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

«Ενεργειακός Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, με αφορμή το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο από χθες άρχισε να «ρέει» προς τις αγορές, χωρίς την συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Η Βαγδάτη έλαβε νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας στις 23 Μαΐου, ανακοίνωσε η Άγκυρα, λόγω της ροής πετρελαίου από την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, προς τις διεθνείς αγορές δια μέσω Τουρκίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιφέρει άσχημα αποτελέσματα, στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της διαφυγής δασμών για το Ιράκ από την κίνηση αυτή.

Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου δήλωσε ότι «έχει καταθέσει αίτημα για διαιτησία κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του κρατικού φορέα αγωγών BOTAŞ, στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) στο Παρίσι».

«Με την μεταφορά και την αποθήκευση αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν, και από την φόρτωση του σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο στο Τσεϊχάν, ξεκίνησε η πώληση ιρακινού πετρελαίου και όλα αυτά χωρίς την έγκριση του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, το οποίο κατηγορεί ευθέως την Τουρκία και την εταιρεία BOTAŞ, ότι έχουν παραβεί τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τη συμφωνία Ιράκ –Τουρκίας», καταλήγει η ιρακινή ανακοίνωση.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα ότι, οι αποστολές πετρελαίου που αντλούνται από την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ, αποθηκεύονται στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, ξεκίνησαν από την Πέμπτη το βράδυ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, έρχονται σε αντίθεση με την επιμονή της Βαγδάτης, η οποία μέσω του ομοσπονδιακού υπουργείου πετρελαίου, υποστηρίζει ότι η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει όλες τις πωλήσεις και εξαγωγές πετρελαίου από το έδαφος της, αποτελώντας παράλληλα από την Πέμπτη, το βασικό σημείο της έντασης μεταξύ της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και των κουρδικών αρχών.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Άγκυρα δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Ιράκ να αναλάβει νομική δράση.

Η νέα γραμμή διαμέσου της Τουρκίας μεταφέρει το κουρδικό πετρέλαιο στον υπάρχοντα αγωγό που συνδέει το Κιρκούκ με το λιμάνι του Ceyhan στην Τουρκία, μεταφέροντας 150.000 βαρέλια ημερησίως.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]