Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία αρνείται την πώληση αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Σαουδική Αραβία


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η γερμανική κυβέρνηση θα αρνηθεί την πώληση αρμάτων μάχης Leopard 2 στις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο.

Ο νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel εμφανίζεται «στο εσωτερικό της κυβέρνησης να είναι κατά» της συγκεκριμένης αμυντικής συμφωνίας πώλησης αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα Bild am Sonntag.

Συγκεκριμένα ή Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για μια κολοσσιαία αγορά 800 αρμάτων μάχης Leopard 2 της γνωστής κατασκευάστριας εταιρείας Kraus - Maffei Wegmann καθώς και της Rheinmetall (που ασχολείται με την κατασκευή πυροβόλων των αρμάτων). Το ύψος αυτής της τεράστιας παραγγελίας φθάνει τα περίπου 18 δισ. ευρώ, ή (περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό τεράστιο ακόμα και για τα δεδομένα της γερμανικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά το γερμανικό ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την χορήγηση της σχετικής άδειας εξαγωγής γερμανικού πολεμικού υλικού, δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί διακαώς να εντάξει στο οπλοστάσιο της τον συγκεκριμένο τύπο των γερμανικών αρμάτων μάχης, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια. Η άδεια εξαγωγής όπλων προς την συγκεκριμένη μεγάλη χώρα του Κόλπου, αποτελεί σημείο έντονης τριβής και αμφιλεγόμενο θέμα στη Γερμανία, λόγω των ανησυχιών για την εξασκούμενη πολιτική ασφαλείας του Ριάντ.

Η Γερμανία είχε ήδη αναβάλει την συγκεκριμένη απόφαση, σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να προβεί στην πώληση αρμάτων μάχης Leopard 2, στη Σαουδική Αραβία, από το περασμένο έτος, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πριν μερικούς μήνες, η γερμανική κυβέρνηση προωθούσε συμφωνία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την πώληση 100 περιπολικών πλοίων στη Σαουδική Αραβία.
Η γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag» επίσης πριν κάποιους μήνες είχε αναφέρει πως ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας έστειλε επιστολή στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, για αγορά 25 υποβρυχίων από τη Γερμανία αξίας 2,5 δις δολαρίων.
Στις πωλήσεις όπλων της Γερμανίας προς τη Σαουδική Αραβία αντιτίθονταν μέχρι τώρα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που τώρα συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο γερμανικός στρατιωτικός εξοπλισμός που προμηθεύτηκε στο παρελθόν η Σαουδική Αραβία, «κατηγορείται» ότι τον χρησιμοποίησε για να καταστείλει την εξέγερση του λαού της και τις διαμαρτυρίες των πολιτών της, προβαίνοντας σε σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία δέχεται έντονες επικρίσεις πρωτίστως από το εσωτερικό της, για την πώληση οπλικών συστημάτων σε αμφιλεγόμενα καθεστώτα. Προφανώς το Βερολίνο θέλει να ξορκίσει τα λάθη του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά τα οικονομικά συμφέροντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τεράστια.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]