Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διευρύνεται το «ΝΑΤΟ των χωρών του Κόλπου» (GCC)

Μαρόκο, Αίγυπτος και Ιορδανία συμμετέχουν ενεργά στην συμμαχία

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, κάλεσε το Μαρόκο και την Ιορδανία να ενταχθούν σε μια περιφερειακή ομάδα, πριν αποσύρουν την προσφορά τους. Τώρα καλούν το Μαρόκο να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Al Massae, η νέα στρατιωτική συμμαχία θα περιλαμβάνει τελικά τις 6 χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και το Μαρόκο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Το GCC, το οποίο περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, έχει ήδη αποστείλει επίσημο αίτημα προς τις τρεις αυτές χώρες να ενταχθούν στην στρατιωτική συμμαχία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι χώρες του GCC εξετάζουν τρόπους για την ενίσχυση της περιφερειακής ομάδας τους, υπό το πρίσμα της γενικότερης αστάθειας στην Μέση Ανατολή.

Μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας, ο συνασπισμός των χωρών του Κόλπου GCC επιδιώκει να εξασφαλίσει, την ενίσχυση των δυνάμεων της συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες από το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Σε αντάλλαγμα, στις τρεις χώρες θα παρέχεται οικονομική βοήθεια.

Αλλά όπως έχουν τα πράγματα στην Αίγυπτο, της οποίας η στρατιωτική ηγεσία δεν αναγνωρίζεται από το Κατάρ, είναι ασαφές το πόσο επιτυχής θα είναι τελικά αυτή η στρατιωτική συμμαχία. Το Κατάρ θεωρεί ότι η ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποτελεί ένα κατάφορο στρατιωτικό πραξικόπημα. Γεγονός το οποίο μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, από τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ορισμένων χωρών του Κόλπου, οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Ενώ το Κατάρ εξακολουθεί να μην υποστηρίξει τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υποστηρίζουν την άσκηση στρατιωτικού ελέγχου πάνω από την πολιτική ζωή της Αιγύπτου καθώς και την «δια πυρός και σιδήρου» προσέγγισή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τον περασμένο μήνα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αποφάσισαν να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ, λόγω της υποτιθέμενης στήριξης της Ντόχα στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και την κάλυψη του Al Jazeera στην Αίγυπτο δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος Mohammed Morsi ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2013.

Σχόλιο: Τα έξι κράτη μέλη του οργανισμού αυτού κατέχουν το 40% των παγκοσμίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και περίπου το 25% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με συνολικό ΑΕΠ 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται ότι ήδη οι χώρες μέλη του GCC έχουν συμφωνήσει για την ολοκλήρωση του συστήματος αεράμυνας τους, ενώ η ιδέα για τη δημιουργία μίας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και στο παρελθόν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]