Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: Ο Ερντογάν κέρδισε την μάχη και όχι τον πόλεμο

Οι Financial Times γράφοντας σχετικά με τις εκλογές αναφέρουν πως ¨Σε περίπτωση που ο Ερντογάν επιμείνει στην επιχείρηση του κατά της κοινότητας Γκιουλέν δεν θα μπορέσει να το αντέξει¨.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times αναφέρεται πως ¨ο Ερντογάν κέρδισε την μάχη και όχι τον πόλεμο¨. Το άρθρο έχει συντάξει ο Ντέιβιντ Γκάρντνερ συντάκτης εξωτερικών ειδήσεων που στο παρελθόν έχει δουλέψει και στην Τουρκία. Ο Γκάρντνερ αναφέρει πως ο Ερντογάν και το κόμμα ΑΚΡ στο οποίο ηγείται είναι μια ¨εκπληκτική μηχανή συγκέντρωσης ψήφων¨.

Ο Γκάρντνερ υπενθυμίζει πως αυτή είναι η έκτη εκλογική νίκη του ΑΚΡ από το 2002 και εντεύθεν και ότι σε αυτό το διάστημα κέρδισε και δύο δημοψηφίσματα.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BBC- τουρκικά, αυτό που τράβηξε την προσοχή του γράφοντα είναι ότι στην βάση αυτών των εκλογών δεν ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στα κόμματα AKP, CHP και MHP, αλλά ο αγώνας θανάτου ανάμεσα στο κυβερνόν κόμμα και την κοινότητα Γκιουλέν. 
Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ τα μέλη της κοινότητας Γκιουλέν που άσκησαν μια καμπάνια μέσω των σχετικών με την διαφθορά φακέλων και μάλιστα έφτασαν να μπούνε σε χώρους εθνικής ασφάλειας, φαίνεται να εμπιστεύονται αρκετά τον εαυτό τους.

Ο Γκάρντνερ υπενθυμίζοντας την ρήση του Ερντογάν που είπε πως ¨Θα μπούμε στις φωλιές τους¨, εκφράζει την άποψη πως αν ο Ερντογάν συνεχίσει την παρούσα στάση μίσους του δεν θα μπορέσει να αντέξει.

Στο εντιτόριαλ των Financial Times, αναφέρεται πως ¨Όσο και αν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καθοριστικό, ο Ερντογάν κέρδισε την μάχη και όχι τον πόλεμο¨ και συνεχίζει γράφοντας:
¨Η απρόσμενη εκλογική επιτυχία του Ερντογάν, τον φέρνει ενώπιον του διλλήματος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Δημοκρατίας ή να πάει για τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν παλιότερα είχε υποσχεθεί να τεθεί όριο τριών θητειών στους επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ. Για να μπορέσει όμως να κρατήσει την εκτελεστική του εξουσία και να συνεχίσει να ελέγχει το κόμμα του, θα πρέπει να επιλέξει την πρωθυπουργία αντί της προεδρίας, πολύ πριν από τις γενικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2015. Εάν ο Ερντογάν περιμένει, η πτώση στην οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να δείχνει τις αρνητικές της συνέπειες. Ιδιαίτερα η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως, θα επιφέρει το τέλος της εποχής του φτηνού χρήματος και θα εμφανίσει το πόσο απροστάτευτη είναι η Τουρκία έναντι των βραχυπρόθεσμων ροών κεφαλαίου.
Η στήριξη από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων κανονικά δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας στις αγορές. Αλλά αυτή κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν ο κύριος Ερντογάν συνεχίσει να επιτίθεται στους εχθρούς του με σκληρές εκφράσεις και αφήνοντας κατά μέρος την προτεραιότητα του νόμου, συνεχίσει να προσπαθεί να πάρει εκδίκηση από αυτούς που θεωρεί αντιπάλους του στον χώρο των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ.
Οι εκλογές πέρασαν και έστω και αν ο Ερντογάν φαίνεται ενδυναμωμένος, αυτό δύναται να αλλάξει.
Η καταπάτηση των δημόσιων υπηρεσιών και του νόμου, οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και στην ελευθερία έκφρασης και ιδιαίτερα το κλείσιμο των υποθέσεων διαφθοράς και δωροδοκιών, μπορεί σύντομα να αναζωπυρώσει τις μαζικές διαμαρτυρίες.
Ένας πρωθυπουργός που προεκλογικά πολύ λίγο αυτοσυγκρατήθηκε, προφανώς μετά από την νίκη του, φυσικά και δεν θα τα εκλάβει αυτό ως μια συμβουλή¨.
Εφ. Ραντικάλ 1/4/2014

Ψήφοι του CHP και του ΜΗΡ (κόμματα της αντιπολίτευσης) βγήκαν από τα σκουπίδια

Σε 6 σχολεία στην πόλη Ντούζιτζι του νομού Οσμανίγιε, βρέθηκαν στα σκουπίδια τους χρησιμοποιημένα έγκυρα ψηφοδέλτια που έγραφαν ¨Ναι στο CHP¨ και ¨Ναι στο ΜΗΡ¨.
ΟΣΜΑΝΙΓΙΕ – Την αστυνομία ενημέρωσαν πολίτες όταν σε κάποιους κάδους σκουπιδιών βρήκαν σε σακούλες χρησιμοποιημένα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια αυτά για τα οποία έγινε προσπάθεια να καούνε φέρεται ν ανήκαν στο δημοτικό σχολείο Ουζούνμπανί, στο λύκειο Ατατούρκ, στο δημοτικό Ατατούρκ, στο λύκειο Δημοκρατίας, στο δημοτικό Δημοκρατίας και στο λύκειο ÇEAŞ, ενώ ο υποψήφιος του CHP Αλπέρ Ονέρ και του MHP Μουχαμέτ Καγιά υπέβαλλαν ένσταση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα μήνυση στην εισαγγελία.

Σχετικά με το θέμα έρευνα διεξάγει η αστυνομία Ντούζιτζι.

Εφ. Ραντικάλ 31/3/2014






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]