Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικά σχέδια για πόλεμο κατά της Σουηδίας;

Σουηδικός τύπος: «Ρωσικά σχέδια για μελλοντικό πόλεμο κατά της Σουηδίας δημιουργούν ανησυχία»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Ρωσία έχει εντείνει τις «επιχειρήσεις κατασκοπείας» στην Σουηδία, περιλαμβάνοντας σε αυτές και πολεμικές προετοιμασίες, αναφέρει η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας SAPO.

«Η πιο σοβαρή απειλή που διαβλέπουμε για την ώρα είναι ρωσικές πολεμικές προετοιμασίες», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης και πληροφοριών του τμήματος αντικατασκοπείας της SAPO, Wilhelm Unge σε συνέντευξη του στο σουηδικό τύπο.

Ενώ τονίζει, ότι οι προετοιμασίες αυτές από ρωσικής πλευράς, δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι δραματικό. Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία συμμετέχει σε αυτού του είδους τις προετοιμασίες και αυτό είναι λίγο ανησυχητικό».

Ο Unge δήλωσε πως η Ρωσία έχει εντείνει τα «ενδιαφέροντα της» στην Σουηδία, γεγονός που αποδεικνύεται από την διενέργεια προσομοιώσεων «αεροπορικών επιθέσεων σε σουηδικούς στόχους», στις προσπάθειες για την στρατολόγηση κατασκόπων στην χώρα, στην αύξηση της ενεργοποίησης των συστημάτων «signals intelligence», καθώς και με την αγορά ενός σημαντικού αριθμού χαρτών της χώρας.

«Αν δεν εκτελούσαν αυτές τις επιχειρήσεις κατασκοπείας εναντίον της Σουηδίας, τότε μάλλον δεν θα υπήρχαν και στελέχη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εδώ. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αποτελεί μέρος του ρωσικού γενικού επιτελείου και μόνο το γεγονός ότι στελέχη τους βρίσκονται εδώ, καταδεικνύει κάποιο είδος πρόθεσης», είπε ο Unge.

Οι ρωσικές προσομοιώσεις «αεροπορικών επιθέσεων κατά σουηδικών στόχων», αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού, για την σουηδική υπηρεσία πληροφοριών SAPO.

«Δεν θα εκτελούσαν αυτού του είδους τις αποστολές, εκτός αν πραγματικά δεν είχαν σκοπό να προσπαθήσουν να διεξάγουν κάποια στρατιωτική επίθεση στο μέλλον», πρόσθεσε ο Unge, αρνούμενος να υπεισέρθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η είδηση αυτή δια μέσου του τύπου, γνωστοποιήθηκε ως μέρος της ετήσιας αξιολόγησης της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών (SAPO), η οποία επισήμανε επίσης την προσπάθεια κατασκοπευτικών επιχειρήσεων και άλλων 14 χωρών, με συμφέροντα Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ιράν.

Η Ρωσία, ωστόσο, αποκαλύφθηκε, ότι έχει την ισχυρότερη παρουσία στη Σουηδία σε σχέση με τις άλλες χώρες.
«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος «παίχτης» στον τομέα της στρατιωτικής κατασκοπείας στη Σουηδία. Αυτοί ενδιαφέρονται πραγματικά για τα πάντα, την πολιτική κατάσταση στην χώρα, την οικονομία, την τεχνολογία, καθώς και για στρατιωτικές πληροφορίες», εξήγησε ο Unge.

«Είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει ένα πολύ ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων στον τομέα των πληροφοριών στην Σουηδία» υπογράμμισε ο Σουηδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Unge πρόσθεσε ότι η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατασκοπείας είναι πιθανό αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ρωσίας, στην κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, αλλά ο αναλυτής «έκλεισε το στόμα του» σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σχόλιο: Ένας από τους πιθανούς λόγους των ρωσικών κατασκοπευτικών «επιχειρήσεων» στην Σουηδία πιθανόν να αποτελούν οι μαρτυρίες του Ε. Σνοούντεν.
Από τα απόρρητα έγγραφα, που δημοσιεύθηκαν από τον ΄Εντουαρντ Σνόουντεν, προκύπτει ότι η Υπηρεσία ραδιοηλεκτρονικής κατασκοπείας (signals intelligence) της Σουηδίας βοηθούσε ενεργά την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), στη συλλογή πληροφοριών για Ρώσους πολιτικούς, είχε αναφέρει παλαιότερα η σουηδική πύλη ειδήσεων Local.
Η NSA επισημαίνει την σημασία της συνεργασίας της με τους Σκανδιναβούς συναδέλφους της και χαρακτήρισε τις πληροφορίες, που είχαν συγκεντρώσει ως μοναδικές στο είδος τους, είχε γράψει ο σουηδικός τύπος.
Νωρίτερα η σουηδική ηλεκτρονική υπηρεσία πληροφοριών και οι Αρχές της Σουηδίας είχαν δηλώσει επανειλημμένα ότι η νομοθεσία της χώρας τους επιτρέπει να συνεργάζονται με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν διευκρίνισαν σε ποια μορφή.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]