Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευθεία αμφισβήτηση του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ευελπιστεί ότι μια εσωτερική ανακαταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην οποία προχώρησε θα βοηθήσει στην ανατροπή της νίκης του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα Άγκυρα, την ώρα που η τελική ετυμηγορία των αρμόδιων εκλογικών αρχών αναμένεται να εκδοθεί έπειτα από εβδομάδες.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυριάρχησε ευρέως στον εκλογικό χάρτη της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καταφέρνοντας να διατηρήσει τον έλεγχο των κύριων πόλεων, μεταξύ των οποίων και η Κωνσταντινούπολη.

Μια ανατροπή του αποτελέσματος στην Άγκυρα θα γινόταν δεκτή με ικανοποίηση από την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατάφερε να μειώσει την υποστήριξη προς τον Ερντογάν σε πανεθνικό επίπεδο, σε μια ψηφοφορία που μετατράπηκε σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώνονται εναντίον της. Ο Ερντογάν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές λέγοντας ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, αλλά ανεπίσημες καταμετρήσεις που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα φέρουν το ποσοστό που συγκεντρώνει το AKP του Ερντογάν σε πανεθνικό επίπεδο σε 45%, σε σύγκριση με ένα 28% που φέρεται ότι συγκεντρώνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ο υποψήφιος του AKP στην Άγκυρα και απερχόμενος δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας Μελίχ Γκιοκτσέκ εξασφάλισε 44,6% των ψήφων, κερδίζοντας με πολύ μικρή διαφορά τον υποψήφιο του CHP Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος έλαβε 43,8%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του εκλογικού συμβουλίου.

Από την Δευτέρα, εκατοντάδες εθελοντές, κυρίως φοιτητές, συγκρίνουν και καταμετρούν εκ νέου τις ψήφους του CHP μετά τις κατηγορίες για παρατυπίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο υποψήφιός μας κέρδισε τις εκλογές”, δήλωσε πηγή της εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές του CHP.

“Προσπαθούν να μας την πάρουν (τη νίκη) με παρατυπίες που φτιάχνονται μπροστά από οθόνες υπολογιστών”, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα από την εσωτερική αυτή ανακαταμέτρηση αναμένεται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει όλες τις προσφυγές προτού ανακοινώσει ένα τελικό αποτέλεσμα και η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει εβδομάδες.

Οι δρόμοι γύρω από το κτίριο του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα είχαν σήμερα αποκλειστεί από την αστυνομία, μετά την διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων με αίτημα μια νέα καταμέτρηση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η οποία διαλύθηκε με την χρήση αντλιών νερού υπό πίεση.

Πηγή REUTERS, ANA-MPA

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]