Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θα πουλήσει όπλα σε αραβικά κράτη

Κράτη του συνασπισμού χωρών του Κόλπου GCC βρίσκονται σε συνομιλίες για πώληση αμυντικού υλικού από την τουρκική κυβέρνηση 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Turkish Aerospace Industries (TAI) βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού σε έναν αριθμό χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC ), ανέφερε ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τουρκικής εταιρείας.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω έντονων φημών, περί μυστικών σχέσεων μεταξύ ορισμένων κρατών του Κόλπου και της Τουρκίας. Η TAI αποτελεί μια κρατική τουρκική εταιρεία, που αποτελεί το κύριο κατασκευαστή στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο πρόεδρος της ΤΑΙ Muharrem Dortkasli δήλωσε ότι «δεν θα πω με ακριβώς ποιες χώρες συνομιλεί η TAI διότι οι συμβάσεις δεν έχουν ακόμη υπογραφεί». Είπε όμως ο ίδιος ότι τα στρατιωτικά προγράμματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες.

Το 45 τοις εκατό της ΤΑΙ ανήκει στην τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, και το 55 τοις εκατό ανήκει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω ενός ιδρύματος.
Το ίδρυμα (TAFF) διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον Υφυπουργό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον υφυπουργό αμυντικής βιομηχανίας.

Σχόλιο: Τα σχόλια του Dortkasli υπογραμμίζουν το γεγονός των μυστικών σχέσεων μεταξύ ορισμένων κρατών του Κόλπου και της Τουρκίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν λάβει μια διαφορετική στάση προς την Τουρκία, με την υποστήριξη της εκδίωξης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Mohammad Mursi, γεγονός που «λάβωσε» την τουρκική αμυντική βιομηχανία που είχε προσυμφωνήσει πωλήσεις αρκετών «αμυντικών προϊόντων» στον αιγυπτιακό στρατό. Η πτώση του Μ.Μόρσι στέρησε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι μίας από τις χώρες του κόλπου που πιθανολογείται ότι σχέσεις με την Τουρκία, είναι το Κατάρ. Το Κατάρ θεωρεί ότι η ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποτελεί ένα κατάφορο στρατιωτικό πραξικόπημα. Γεγονός το οποίο μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, από τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ορισμένων χωρών του Κόλπου, οι οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο.
Ενώ το Κατάρ εξακολουθεί να μην υποστηρίξει τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υποστηρίζουν την άσκηση στρατιωτικού ελέγχου πάνω από την πολιτική ζωή της Αιγύπτου καθώς και την «δια πυρός και σιδήρου» προσέγγισή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]