Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέος υπερσύγχρονος κατασκοπευτικός δορυφόρος για το Ισραήλ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η εταιρεία Israel Aircraft Industries, έθεσαν έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά, από την Αεροπορική Βάση Palmahim, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο δορυφόρος, ονομάζεται «Ofek 10», και έχει ενσωματωμένα υπερσύγχρονα συστήματα ραντάρ για την παρατήρηση.

Ο δορυφόρος τύπου SAR που τέθηκε σε τροχιά με ενσωματωμένο (ραντάρ συνθετικού διαφράγματος) διαθέτει την δυνατότητα φωτογράφισης ημέρα και νύκτα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας.

Η συνεργασία που υλοποιείται από κοινού από την IAI και το Υπουργείο Άμυνας στο τομέα του Διαστήματος, αποτελεί μέρος σχεδίου για την ανάπτυξη όπλων και υψηλής τεχνολογικής υποδομής.

Το Ισραήλ διατηρεί σήμερα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων, στο οποίο το Υπουργείο Άμυνας, επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ το χρόνο, με σκοπό την ανάπτυξη του διαστήματος και της δορυφορικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατους ισραηλινούς αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, το πρόγραμμα αναβαθμίζει σημαντικά τις στρατηγικές ικανότητες του Ισραήλ, και ενισχύει τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Ο πρώτος Ισραηλινός στρατιωτικό δορυφόρος, με την ονομασία «Ofek 1», τέθηκε σε τροχιά στο διάστημα το 1988.

Το Ισραήλ είναι μία από τις 12 χώρες που μπορούν να παράγουν και να εκτοξεύσουν δικούς τους δορυφόρους. Η ανάπτυξη η κατασκευή και οι απαραίτητες δοκιμές, απαιτούν χρονικό διάστημα περίπου 8 χρόνων για κάθε τύπο δορυφόρου.

Σχόλιο: Είναι σαφές ότι το Ισραήλ επιθυμεί να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα του, ειδικά με την τροπή των γεγονότων στην γειτονική Συρία και τον συνεχή εξοβελισμό των ανταρτών προς τα νότια της χώρας. Επίσης οι ισραηλινοί αξιωματούχοι «ανησυχούν» για το εξοπλισμό της Χεζμπολάχ με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς με καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Πριν 2 μήνες στους The New York Times, αναφέρθηκε ότι 12 πυραύλοι Yakhont βρίσκονται τώρα στην κατοχή της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό της Συρίας και μερικά από τα στοιχεία έχουν μεταφερθεί και στο Λίβανο.
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά το τελευταίο έτος, συμπεριλαμβανομένης και μίας που φέρεται να είχε στόχο μια εγκατάσταση αποθήκευσης των πυραύλων Yakhont κοντά στην Λατάκεια.
Η εφημερίδα The New York Times αναφέρει ότι στα χέρια της Χεζμπολάχ περιλαμβάνονται και βαλλιστικοί πυραύλοι Scud-D, Scud-C καθώς και ρουκέτες πυροβολικού Fateh-110.
Οι πύραυλοι αυτοί είναι η συριακή παραλλαγή του Hwasong 7 της Βόρειας Κορέας και πιστεύεται ότι έχουν μια εμβέλεια 700 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν το Ισραήλ από το εσωτερικό της Συρίας, αν και αυτή η εμβέλεια θα ήταν υπερβολική για τις ανάγκες της Χεζμπολάχ.
Η ικανότητα της Χεζμπολάχ να εκμεταλλευτεί το εύρος του Yakhont πέρα από τον ορίζοντα, είναι επίσης αμφίβολη, δεδομένης της έλλειψης αεροσκαφών με ραντάρ πρόσκτησης στόχου. Ωστόσο, οι πύραυλοι θα ήταν μια σοβαρότατη απειλή για τις σταθερές πλατφόρμες εργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]